Best Recipes
jemne pikantná

Korenená jablková torta

Jablkové buchty, torty, či koláče pečieme u nás doma od jesene do jari asi najčastejšie. Väčšinou sú to jednoduché a rýchle koláčiky, ktoré máte v rúre raz dva. Tak ako tento, ktorý je ovoňaný škoricou, zmesou korenia Mixed spice a mletým zázvorom.

potrebujeme:

5 vajec

1/2 šálky prírodného trstinového cukru

100 ml oleja neutrálnej chuti

200 g hladkej špaldovej múky

1 PL prášku do pečiva

2 PL kakaového prášku

1/2 ČL mletej škorice

1/2 ČL korenia Mixed spice (alebo perníkového)

1/4 - 1/2 ČL mletého zázvoru

4 menšie jablká



Príprava
Kroky: 7

Ak by ste na prípravu tohto koláča išli použiť kyslejšie jablká, pridajte radšej o niečo viac cukru. Aj keď, podľa mňa, ovocné koláče ho vo všeobecnosti veľa nepotrebujú. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám spolu s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Buďťe trpezlivý a dajte svojmu kuchynskému pomocníkovi šancu (a dostatok času), aby vajíčka dobre vyšľahal. Môže to trvať pokojne aj tri - štyri minúty.

2.

Do vyšľahanej vajíčkovej peny pridám olej a opäť dobre premiešam.

3.

Nakoniec pridám suché prísady, čiže múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a korením.

4.

3 jablká dobre umyjem, vykrojím jadrovník, nakrájam na kocky (nešúpem) a vmiešam do pripraveného cesta.

5.

Cesto vylejem do okrúhlej tortovej formy (priemer cca 23 cm), ktorej dno som vystlala papierom na pečenie.

6.

Zostávajúce jablko nakrájam na kolieska a ozdobím nimi povrch koláča.

7.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov aspoň 30 minút. 

Tento jablkový koláč môžete upiecť aj ako klasickú "buchtu" na plech. V takom prípade bude koláč nižší, čomu nezabudnite prispôsobiť aj čas pečenia. Určite bude potrebovať menej času v rúre.

Aj keď vás to bude možno lákať, nepridávajte do cesta viac jabĺk. Ak by ste mali jablká väčšie, tak radšej dajte o jedno menej. Mám otestované, že keď to s jablkami preženiem, koláč sa o dosť dlhšie pečie, je vlhkejší, čiže nemusí dobre držať po kope.

Množstvo mletého zázvoru nechávam na vás. Ak chcete mať koláčik o niečo pikantnejší, výraznejší, pridajte ho viac. Ak nemáte zmes korenia Mixed spice, nahraďte ho buď perníkovým korením alebo pridajte ku škorici a mletému zázvoru aj mletý klinček, či kardamón. Proste niečo príjemné, voňavé.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky