Best Recipes
kvásková nádhera

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

na cesto:

150 g rozkvasu (ja som použila tuhé lievito madre)

250 g plnotučného mlieka

500 g hladkej múky (napr. špaldovej)

štipku soli

50 g prírodného trstinového cukru

80 g masti

1 väčšie vajíčko


na náplň:

cca 50 g masla

mletú škoricu

cukor (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 9

Toto cesto používam rovnako aj na vianočku, osie hniezda, závin, či iné sladké kváskové pečivo. Je úžasne pružné, výborne sa s ním pracuje. 

1.

Tuhý kvások rozmiešam v mlieku. Môže to chvíľu trvať, preto si niekedy prácu uľahčím ručným ponorným mixérom. Mlieko by malo byť vlažné, ja som však už použila aj studené, rovno z chladničky a cesto vyšlo super. :-)

2.

K rozriedenému kvásku pridám múku, štipku soli, cukor, masť a vajíčko. V kuchynskom robote vypracujem pomocou hnetacieho háku hladké a pružné cesto.

3.

Vypracované cesto nechám kysnúť aspoň dve hodiny, počas ktorých ho aspoň 3 - 4x poprekladám (ručne prehnetiem).

4.

Po vykysnutí rozdelím cesto na 4 časti. Každú vyvaľkám do kruhového tvaru. 

5.

Jednotlivé časti vyvaľkaného cesta vrstvím na seba priamo na plech vystlaný papierom na pečenie a každý plát potriem maslom a škoricou. Ak ste zvyknutí viac sladiť, tak môžete škoricu ešte poprášiť trochou cukru.

6.

Doprostred kruhu položím pohárik, ktorý mi označuje stred vločky. Okolo pohárika rozdelím cesto na 16 rovnakých častí. Najskôr na štvrtiny, každú štvrtinu na polovicu a každú časť ešte raz na pol. 

  

7.

Jeden prameň vločky sa skladá z dvoch častí. Každú časť stočím 2x smerom von, od seba (t.j. časť, ktorú držím v ľavej ruke do ľava a časť z pravej ruky do prava). Konce úhľadne spojím a vytvarujem. Takto pokračujem až kým nezmotám všetky pramene (spolu ich bude 8).

Znie to možno zložito, ale netreba sa toho báť. Počas prípravy zistíte, že vám to pôjde skoro samo. :-)

8.

Hotovú vločku potriem zbytkom roztopeného masla a nechám ešte podkysnúť. Ja až v tomto momente zapínam rúru na 180 stupňov a kým sa vyhreje, tak vločka má dostatok času podkysnúť.

9.

Pečiem 25 - 30 minút, v závislosti od veľkosti vločky a toho, akú svetlú (alebo tmavú) ju chcete.

Ja moje lievito madre (tuhý kvások) kŕmim manitoba múkou. Ak by ste sa chceli dozvedieť o tomto druhu kváskovania viac, odporúčam navštítiť stránky Lenky Mančíkovej (www.zdravepecenie.sk). 

Bravčovú masť nie je v ceste vôbec cítiť, nemusíte sa báť použiť ju. Ak by ste ju však chceli predsa len vynechať, nahraďte ju roztopeným a vychladnutým maslom.
Ja som mala veľké vajíčka, tak som použila iba jedno (malo skoro 70 g). Ak máte vajíčka menšie, použite aj dve.

Náplň obmieňajte podľa svojej chuti. Vločka bude výborná aj v kakaovej, či makovej alebo orechovej verzii. Prípadne môžete pridať aj hrozienka.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

plnené marcipánom

Slivkové gule

so slaným karamelom

Krtkova torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta