Best Recipes
ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

na korpus:

300 g bielkov (cca z 8 vajíčok)

200 g kryštáľového cukru

100 g hladkej múky

50 g mletých lieskových orieškov


na krém:

250 g mascarpone

250 ml šľahačkovej smotany

práškový cukor podľa chuti


na dokončenie:

džem z lesných plodov



Príprava
Kroky: 9

1.

Bielky vyšľahám spolu s cukrom so hustého, lesklého snehu.

2.

Do vyšľahaného snehu vmiešam múku zmiešanú s mletými orieškami. 

3.

Na pečenie rolády používam plech, ktorý má aspoň trochu vyšší okraj. Jeho dno vysteliem papierom na pečenie. Ja mám vo zvyku natierať papier na pečenie roztopeným maslom a jemne ho posypem hrubou múkou. Nie je to však potrebné.

4.

Vymiešané cesto rozotriem buď cukrárskou špachtľou alebo dlhým nožom rovnomerne až k okrajom plechu.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov 10 minút.

6.

Po upečení vyklopím opatrne plát na ďalší, čistý, papier na pečenie. Z korpusu tak stiahnem papier, na ktorom sa piekol.

7.

Korpus spolu s papierom na pečenie, na ktorý som ho vyklopila, jemne zrolujem a nechám vychladnúť. 

8.

Medzitým pripravím krém: vyšľahanú šľahačku jemne vmiešam do mascarpone a podľa chuti dosladím (ale nie je to potrebné).

9.

Vychladnutý korpus opatrne "odrolujem", natriem džemom a krémom a opäť zrolujem. Roládu podávam dobre vychladenú.

Toto je recept na veľký plech. Ak máte vajíčok (bielkov) menej, napr. iba polovicu, pripravíte z nich roládu menšiu, použite menší plech.

S náplňou sa môžete vyhrať podľa vlastnej chuti. K bezé roláde sa výborne hodia aj maslové krémy, alebo použite iba džem. V tom prípade musíte roládu rolovať "tuhšie, aby držala pokope.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Metrový koláč

Metrový koláč sa už asi aj dá považovať za retro zákusok. Zistila som však, že niektorí ste o ňom ešte nepočuli, tak nech sa páči....

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Plnené medovníky

Predstavujem vám moju zjednodušenú verziu plnených medovníkov. Keď ich polejete roztopenou čokoládou, budú chutiť možno aj lepšie ako tie z obchodu.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

plnené marcipánom

Slivkové gule

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

v jahodovej omáčke

Tvarohové guľky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta