1 šálku zmesi strukovín na hŕstkovú polievku
3 stredne veľké zemiaky
2 väčšie mrkvy
2 bobkové listy
kúsok klobásy (nemusí byť)
soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, ...
cca 1,5 l vody
Príprava
Kroky: 7
Ak nemáte zmes strukovín na hŕstkovú polievku, môžete si namiešať svoju vlastnú. V tej mojej, kupovanej, je hrach žltý a zelený polený, perličková biela fazuľa, šošovica stredná, červená šošovica, fazuľa Mungo, farebná fazuľa a fazuľa Adzuki.
Zmes strukovín namočím do dvoch šálok vody, najlepšie na noc. Ak nemám toľko času, postačí aj pár hodín.
Namočené a naboptnané strukoviny zlejem, dáme do hrnca a zalejem cca 1,5 litrom čerstvej vody. Pridáe bobkové listy a varím na miernom plameni približne 20 minút.
Medzitým očistím a nakrájam zemiaky a mrkvu na kocky a kolieska. Po 20 minútach ich pridám do hrnca a varím ďalších približne 20 minút, resp. kým nie sú strukoviny a mrkva so zemiakmi mäkké.
Ochutím soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou... prípadne aj ďalším korením podľa vašej chuti.
Ja polievku zahusťujem tak, že približne jej polovicu rozmixujem ponorným mixérom.
Po takomto zahustení pridám ešte na menšie kúsky nakrájanú klobásku a nechám prejsť varom.
Polievku podľa potreby ešte dokorením, ale obyčajne to už nie je treba, lebo klobáska ju dostatočne dochutí.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Polievka Tom Yum
Brokolicová polievka
Minestrone s quinoou
Krémová lososová polievka
Studená uhorková polievka
Polievka z pečených paradajok
Studená zeleninová polievka
Krémová cesnačka
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Medová torta
Mandľová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Tvarohové fánky
Domáci hamburger
Tortový korpus
Kysnutý slivkový koláč
Pečená fašírka
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Škoricové muffiny
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje