1 šálku zmesi strukovín na hŕstkovú polievku
3 stredne veľké zemiaky
2 väčšie mrkvy
2 bobkové listy
kúsok klobásy (nemusí byť)
soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, ...
cca 1,5 l vody
Príprava
Kroky: 7
Ak nemáte zmes strukovín na hŕstkovú polievku, môžete si namiešať svoju vlastnú. V tej mojej, kupovanej, je hrach žltý a zelený polený, perličková biela fazuľa, šošovica stredná, červená šošovica, fazuľa Mungo, farebná fazuľa a fazuľa Adzuki.
Zmes strukovín namočím do dvoch šálok vody, najlepšie na noc. Ak nemám toľko času, postačí aj pár hodín.
Namočené a naboptnané strukoviny zlejem, dáme do hrnca a zalejem cca 1,5 litrom čerstvej vody. Pridáe bobkové listy a varím na miernom plameni približne 20 minút.
Medzitým očistím a nakrájam zemiaky a mrkvu na kocky a kolieska. Po 20 minútach ich pridám do hrnca a varím ďalších približne 20 minút, resp. kým nie sú strukoviny a mrkva so zemiakmi mäkké.
Ochutím soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou... prípadne aj ďalším korením podľa vašej chuti.
Ja polievku zahusťujem tak, že približne jej polovicu rozmixujem ponorným mixérom.
Po takomto zahustení pridám ešte na menšie kúsky nakrájanú klobásku a nechám prejsť varom.
Polievku podľa potreby ešte dokorením, ale obyčajne to už nie je treba, lebo klobáska ju dostatočne dochutí.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Polievka Tom Yum
Brokolicová polievka
Minestrone s quinoou
Krémová lososová polievka
Studená uhorková polievka
Polievka z pečených paradajok
Studená zeleninová polievka
Krémová cesnačka
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Kysnutá kakaová bábovka
Slivkové gule
Kysnuté jablkové lievance
Krtkova torta
Domáci hamburger
Tortový korpus
Medová torta
Kysnutý slivkový koláč
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Makový slimák
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Vyskúšajte moje