3 červené papriky
2 - 3 paradajky
2 menšie cibule
4 strúčiky cesnaku
soľ
olivový olej
1 PL koriandrových semienok
1 PL feniklových semienok
1 PL celej rasce
hrsť nešúpaných mandlí
granátové jablko
petržlenovú vňať
balzamikový ocot
1 jalapeňo papričku (nemusí byť)
Príprava
Kroky: 7
Príprava tejto nátierky pozostáva z niekoľkých krokov, ktoré síce chvíľku trvajú, ale nie je to nič náročné. A verte mi, keď ju ochutnáte, budete ju pripravovať častejšie.
Červenú (hrubostennú) papriku prekrojím na polovice, zbavím stopky a semienok. Paradajky nakrájam tiež na polovice, cibuľu na väčšie kusy. Všetku zeleninu rozložím na plech vystlaný papierom na pečenie, posolím, pokvapkám olejom a dám na 20 min. piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte k zelenine aj jednu celú chilli papričku.
Po 20 minútach pridám k zelenine očistené strúčiky cesnaku a pečiem ďalších 20 minút.
Po upečení nechám zeleninu chvíľku chladnúť, aby som z nej vedela dať dole šupky. Nemusíte sa so šupkami trápiť úplne, ale skúste dať dole aspoň väčšinu. Nátierka tak bude jemnejšia a krémovejšia. Ak ste piekli aj chilli papričku, tak odporúčam odstrániť semienka, aby nebola nátierka veľmi štipľavá a pridať najskôr možno iba polovicu.
Hrsť mandlí pár minút restujem na suchej panvici a dám ich bokom. Na prípravu nátierky môžete použiť akékoľvek orechy, ktoré máte doma. Často sa používajú vlašské, ale aj píniové, lieskové, ... niekto má vo zvyku pridávať napríklad aj čerstvú strúhanku.
Celý koriander, fenikel a rascu rovnako opražím na suchej panvici, kým sa korenie nerozvonia. Ešte teplé ho rozdrobím v mažiari.
Upečenú (a ošúpanú) zeleninu presuniem do mixéra so sekacím nožom a niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla rozmixujem na hrubo. Pridám mandle, korenie, dochutím balzamikom, soľou a opäť zopárkrát mixnem. Je len na vás akú "hrubú" resp. jemnú konzistenciu nátierky chcete.
Nakoniec už iba vareškou vmiešam časť semienok granátového jablka a nasekanú petržlenovú vňať. Druhú časť granátového jablka použijem na ozdobu.
Ideálne by bolo použiť melasu z granátového jablka. Ak ju však nemáte výborne poslúži aj "obyčajný" zredukovaný (hustý) balzamikový ocot.
Množstvo jednotlivých surovín berte iba ako orientačné, riaďte sa svojou chuťou. Pokojne pridajte viac papriky, či paradajok.. ak máte radšej veľa cesnaku, tak len smelo do toho! A rovnaké pravidlo platí aj pre orechy, či korenie.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Domáce tortilly
Brokolicový šalát
Tzatziky
Špenátové palacinky
Kukuričné placky
Vajíčkový šalát bez majonézy
Cviklová nátierka
Orechová nátierka
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Medová torta
Mandľová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Tvarohové fánky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Škoricové muffiny
Bryndzové tyčinky
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje