250 g masla
100 g práškového cukru
3 žĺtky
1 citrón (šťava a kôra)
2 - 3 PL mlieka
300 g hladkej múky
30 g kukuričného škrobu
Príprava
Kroky: 5
Z tohto cesta môžete pripraviť venčeky, esíčka, tyčinky, kvetinky, ... fantázii sa medze v tomto prípade naozaj nekladú. Ozdobiť ich môžete tak kandizovanou čerešňou, ako aj rôznym farebným cukrovým posypom, či čokoládou. Ochutiť ho môžete nielen citrónom, ale aj pomarančom, vanilkou, či mandľovým likérom.
Mäkké maslom vymiešam spolu s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Používam kuchynský robot s lopatkovým nadstavcom.
Postupne k maslu pridám žĺtky, ktoré majú izbovú teplotu. Iba tak sa maslo nezrazí a podarí sa nám vymiešať hladká a jemná hmota. Odporúčam oddeliť žĺtky od bielkov aspoň dve-tri hodiny pred samotným pečením. Žĺtky tak budú mať rýchlejšie izbovú teplotu, ako keby ste nechali na kuchynskej linke celé vajíčko.
Nasleduje šťava a kôra z citrónu a múka zmiešaná so škrobom. Nakoniec pridám mlieko. Jeho množstvo závisí od hustoty cesta. Pridám ho toľko, aby bolo cesto krémovo-lepkavé a dali sa ním striekať tvary.
Cesto presuniem do cukrárskeho vrecka s ozdobnou (zubatou) špičkou a striekam na plech vyložený papierom na pečenie rôzne tvary. Po nastriekaní cesta odporúčam dať plech pred pečením na chvíľu do chladu, aby sa jednotlivé tvary nerozliali (najmä ak máte redšie cesto).
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 12 minút alebo do zlatista (v závislosti od veľkosti tvarov).
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Vianočný koláč
Perníková roláda
Linecké pečivo bez múky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Mandľovo-jahodový koláč
Vyskúšajte moje