Best Recipes
s domácou žemľou

Domáci hamburger

Zatiaľ som sa nestretla s človekom, ktorý by si z času na čas nedal rád hamburger. A ešte keď ide o hamburger poctivý, domáci... tých nikdy neurobím dosť.

na oblohu:

žemle

listový šalát

paradajky

červenú cibuľu

plátky slaniny

plátkový syr

majonézu

horčicu

kečup


na burgre:

mleté mäso

horčicu

kečup

soľ

mleté čierne korenie



Príprava
Kroky: 7

Toto je len jeden z mnohých receptov, podľa ktorého doma pripravujeme hamburgre. Základné pravidlo je len jediné: obložte si žemľu tým, čo vám chutí.

1.

Začnem ochutením mletého mäsa. My používame buď čisté hovädzie alebo mix hovädzieho a bravčového v pomere 80% hovädzieho, 20% bravčového (napríklad pliecka). Na jeden hamburger počítam tak so 120 - 150 g mäsa. Takže pre nás, na štyri porcie, potrebujem 600 g mletého mäsa.

2.

Mleté mäso som ochutila 1 PL horčice, 1PL kečupu, 1 ČL mletého čierneho korenia a 2 ČL soli. Dobre premiešam, rozdelím na 4 časti a v rukách vytvarujem tenšie placky. Mäso sa ešte počas opekania zatiahne, tak je potrebné urobiť ich väčšie, aby sa vám potom v žemli nestratili. 

3.

Vytvarované mleté mäso dám na pár minút do chladničky, aby sa chute dobre spojili. Medzitým nakrájam ostatnú zeleninu, ktorú použijem do hamburgerov. V našom prípade umyjem listový šalát a natrhám ho na menšie kúsky, paradajku a červenú cibuľu nakrájam na kolieska.

4.

Ak mám, opražím na panvici plátky slaninky do chrumkava.

5.

Po vytiahnutí z chladničky nechám mäso ešte pár minút postáť pri izbovej teplote (vtedy opekám tú slaninku).

6.

Vo výpeku zo slaninky opražím mäso, približne 4 minúty na každej strane. Dĺžku opekania prispôsobte veľkosti (hrúbke) jednotlivých porcií. Približne dve minútky pred dokončením položím na každý kúsok mäsa plátok syra a nechám ho roztiecť.

7.

A potom už len skladáme ako sa nám páči :-). My potierame rozkrojené a opečené zemle omáčkou, ktorú pripravím len jednoduchým ochutením majonézy troškou horčice a kečupu.

Pre ochutenie mletého mäsa platí rovnaké pravidlo ako pri príprave samotného hambergeru. Nechutí vám horčica? Tak ju tam prosto nedajte. Niekomu sa zase do zmesi mletého mäsa hodí na drobno pokrájaná, opražená cibuľka. My ju máme radšej v surovom stave a v žemli :-) Inokedy ochutím mleté mäso len soľou, korením a inými bylinkami.

Presné množstvo jednotlivých surovín sa uvádza ťažko. Toto je jeden z tých receptov, kde sa orientujem čisto podľa vlastnej chuti. Aj čo sa týka ochutenia mäsa. Či pridáte čajovú lyžičku horčice, kečupu, alebo polievkovú lyžicu, závisí od vás.

U nás chutí ochutená majonéza aj deťom, ako hamburgerová omáčka. Niekedy však postačí len kečup, prípadne pár kvapiek štipľavej omáčky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečená fašírka

Toto je moja veľmi zjednodušená verzia plnenej pečenej fašírky. Verzia je to síce jednoduchá a rýchla, ale na chuti jej to v ničom neubralo. Práve naopak, podľa mňa je oveľa šťavnatejšia a ľahšie stráviteľnejšia, keďže do nej nepridávam žiadnu strúhanku, či pečivo.

Trhané bravčové mäso

Pomalý hrniec je môj veľký kamarát nielen pri varení vývarov. Vďaka nemu je aj príprava šťavnatého trhaného bravčového mäska hračka.

Kura Tikka Masala

Voňavé, lahodné a pre niekoho možno ešte stále exotické jedlo. Ja som (zatiaľ) najlepšiu "tikku" jedla paradoxne v Portugalsku, v reštaurácii, ktorá patrila jednej indickej rodine. Táto moja verzia nie je síce úplne ako originál, ale tiež nám veľmi chutí.

Rezeň bez strúhanky a vajec

Taký dobrý rezeň raz za čas dobre padne, že? Naučím vás robiť také, pri ktorých nepotrebujete žiadnu strúhanku, ani vajíčka na obaľovanie a aj tak budú chrumkavé.

Losos s omáčkou z grilovanej zeleniny

I keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, losos s omáčkou z grilovanej zeleniny je veľmi rýchle jedlo plné zeleniny. Chutné a zdravé..

Krkovička v skle

a viem, že toto nie je práve najzdravší recept. Aj keď ... vždy ide len o uhol pohľadu, že? Krkovička v skle sa hodí na akékoľvek príležitosti. S čerstvým chlebom, cibuľkou, či zaváranou uhorkou máte hneď pripravenú výdatnú večeru. A verím, že poteší aj ako jedlý darček.

Panenka s medom a zázvorom

Lahodná úprava bravčovej panenky na čínsky spôsob. Jej výsledná chuť vás naozaj dostane. Okrem medu a zázvoru nesmie chýbať chrumkavá zelenina, sezamové semienka a rezance.

Domáca huspenina

Huspenina. Tak zvláštne znejúce slovo, však? Keďže sa u našej babky pravidelne konali zabíjačky, bola pravidelne aj huspenina. Ako dieťa som ju veľmi nemusela (možno preto, že som v tom čase nemala veľmi v obľube surovú cibuľu?). Teraz som už veľká a uvarila som si svoju vlastnú.... tú najlepšiu!

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč

s krevetami

Polievka Tom Yum