Best Recipes
s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

potrebujeme:

200 g celých mandlí so šupkou

100 g sušených datlí

cca 2 PL mandľového masla

cca 3 PL jahodového džemu

jahody

mandľové plátky na posypanie

mandľové maslo na ozdobenie



Príprava
Kroky: 4

1.

Do mixéra so sekacím nožom dám mandle, datle a najskôr iba 1 PL mandľového masla. Všetko dobre rozmixujem. 

Môže to trvať aj zopár minút, podľa toho, aký výkonný máte mixér. Mandle s datlami sa musia rozmixovať na čo najjemnešie, aby vznikla trochu lepkavá hmota, ktorá bude držať po kope. Zistíte to tak, že keď kúsok "cesta" stlačíte medzi prstami, tak sa nerozpadne. Ak sa vám bude zdať, že je to predsa len suchšie, pridajte ešte mandľové maslo a mixujte ďalej.

2.

"Cesto" presuniem do vybranej formy a rovnomerne utľapkám, nezabudnem ani na okraje. Dám na pár minút chladiť do chladničky.

3.

Po vychladení potriem povrch koláča jahodovým džemom a poukladám naň jahody.

4.

Ozdobím plátkami mandlí a pokvapkám mandľovým maslom. Podávam dobre vychladené.

Ak máte zrelé, sladké jahody, tak naozaj nie je potrebné pridávať žiaden cukor. Datle a jahody osladia koláčik podľa mňa dostatočne. Ak by ste predsa len nevedeli odolať, odporúčam pridať napríklad za lyžicu medu do "cesta". Alebo použiť sladší džem, či pokvapkať troškou medu povrch koláčika.

Ak nemáte obdĺžnikovú formu, akú som použila ja, môžete urobiť napríklad jednotlivé porcie do samostatných malých okrúhlych formičiek. Mali by mať však odnímateľné dno, aby sa dali bezpečne vyklopiť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta