Best Recipes
základný recept

Tortový korpus

Každá cukrárka má svoj osvedčený recept na tortový korpus. Mne to chvíľu trvalo, kým som našla recept, s ktorým by som bola úplne spokojná. Ale podarilo sa a nedám naň dopustiť!

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g práškového cukru (ale stačí aj 100 g)

125 ml oleja

100 ml vody

250 g hladkej múky

1 prášok do pečiva



Príprava
Kroky: 8

1.

Tortovú formu vysteliem papierom na pečenie a rúru vyhrejem na 160 stupňov.

2.

Oddelím žĺtka od bliekov a odvážim si polovičné množstvo práškového cukru, t.j. 75 g.

3.

Z bielkov vyšľahám sneh, do ktorého postupne pridám cukor. Šľahám až kým nevznikne jemný, ale pritom pevný, lesklý, biely sneh.

4.

V druhej miske zase vyšľahám žĺtka so zostávajúcim práškovým cukrom do nadýchanej skoro až bielej peny. Môže to trvať cca 4 - 5 minút.

5.

K žĺtkovej pene postupne zašľahám olej a vlažnú vodu. 

6.

Nakoniec postupne spojím žĺtkovú hmotu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom. Jemne, vareškou.

7.

Takto pripravené cesto vlejem do tortovej formy a povrch zľahka uhladím.

8.

Pečiem pri 160 stupňoch cca 35 - 40 min., v závislosti od veľkosti tortovej formy. Ak pečiete korpus v menšej forme, čiže bude vyšší, pečte ho možno aj dlhšie. Či je korpus úplne prepečený skúšam klasicky zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak ju vytiahnem čistú (žiadne cesto sa na ňu nelepí), korpus je hotový.

Tortovú formu ničím nevymazávam, ani nevysypávam. Len jej dno vysteliem papierom na pečenie. Cesto sa tak počas pečenia prilepí aj na okraje formy, čo zabezpečí jeho rovnomerný rast do výšky. Nevznikne nám tak nepekný "kopec" uprostred korpusu.

Korpus pečiem radšej pri nižšej teplote. Vtedy sa prepečie pomaly a rovnomerne, čiže nevybehne veľmi v strede.

Približne po 20 minútach prekryjem korpus papierom na pečenie, aby nebol jeho povrch veľmi tmavý.

Po upečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho chladnúť najskôr vo forme aspoň 30 minút a až potom ho z formy vyberiem. 

Uvedené množstvo v základnom recepte používam na tortovú formu s priemerom cca 20-22 cm, vtedy je korpus vyšší a viem ho prerezať na tri časti. 

A samozrejme, recept sa dá obmieňať podľa chuti a potreby. Napríklad nahradím časť múky kakaom, mletými orechami, mandľami, kokosom, ... Alebo pre bohatšiu chuť pridám aj za lyžíčku vanilkového, či mandľového extraktu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Cviklové brownies

Doslova kultový čokoládový koláč - brownie(s), poznajú asi všetci. Ja som tentoraz skúsila jeho o niečo nezvyčajnešiu verziu. Cviklové brownies zjedli u nás hlavne chlapi a bez frflania!

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Tekvicové lievance

Keď už si pripravujem tekvicové pyré napríklad na kváskový chlebík, pripravím ho, samozrejme, vždy viac. Aby mi určite nejaké zostalo aj na tieto fantastické lievance. Opäť jeden z rýchlych receptov, v ktorom sa zaobídete bez cukru a múky.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

so škoricou

Jablkové muffiny

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso