Best Recipes
základný recept

Tortový korpus

Každá cukrárka má svoj osvedčený recept na tortový korpus. Mne to chvíľu trvalo, kým som našla recept, s ktorým by som bola úplne spokojná. Ale podarilo sa a nedám naň dopustiť!

potrebujeme:

4 vajíčka

150 g práškového cukru (ale stačí aj 100 g)

125 ml oleja

100 ml vody

250 g hladkej múky

1 prášok do pečiva



Príprava
Kroky: 8

1.

Tortovú formu vysteliem papierom na pečenie a rúru vyhrejem na 160 stupňov.

2.

Oddelím žĺtka od bliekov a odvážim si polovičné množstvo práškového cukru, t.j. 75 g.

3.

Z bielkov vyšľahám sneh, do ktorého postupne pridám cukor. Šľahám až kým nevznikne jemný, ale pritom pevný, lesklý, biely sneh.

4.

V druhej miske zase vyšľahám žĺtka so zostávajúcim práškovým cukrom do nadýchanej skoro až bielej peny. Môže to trvať cca 4 - 5 minút.

5.

K žĺtkovej pene postupne zašľahám olej a vlažnú vodu. 

6.

Nakoniec postupne spojím žĺtkovú hmotu s múkou zmiešanou s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom. Jemne, vareškou.

7.

Takto pripravené cesto vlejem do tortovej formy a povrch zľahka uhladím.

8.

Pečiem pri 160 stupňoch cca 35 - 40 min., v závislosti od veľkosti tortovej formy. Ak pečiete korpus v menšej forme, čiže bude vyšší, pečte ho možno aj dlhšie. Či je korpus úplne prepečený skúšam klasicky zapichnutím špajdle do stredu cesta. Ak ju vytiahnem čistú (žiadne cesto sa na ňu nelepí), korpus je hotový.

Tortovú formu ničím nevymazávam, ani nevysypávam. Len jej dno vysteliem papierom na pečenie. Cesto sa tak počas pečenia prilepí aj na okraje formy, čo zabezpečí jeho rovnomerný rast do výšky. Nevznikne nám tak nepekný "kopec" uprostred korpusu.

Korpus pečiem radšej pri nižšej teplote. Vtedy sa prepečie pomaly a rovnomerne, čiže nevybehne veľmi v strede.

Približne po 20 minútach prekryjem korpus papierom na pečenie, aby nebol jeho povrch veľmi tmavý.

Po upečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho chladnúť najskôr vo forme aspoň 30 minút a až potom ho z formy vyberiem. 

Uvedené množstvo v základnom recepte používam na tortovú formu s priemerom cca 20-22 cm, vtedy je korpus vyšší a viem ho prerezať na tri časti. 

A samozrejme, recept sa dá obmieňať podľa chuti a potreby. Napríklad nahradím časť múky kakaom, mletými orechami, mandľami, kokosom, ... Alebo pre bohatšiu chuť pridám aj za lyžíčku vanilkového, či mandľového extraktu. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky