Best Recipes
so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

Domáca verzia známeho mandľového koláčika na ktorom si môžete pochutiť v jednom nemenovam švédskom obchodnom dome s nábytkom.

na korpusy:

4 bielky

60 g kryštáľového cukru

140 g mletých mandlí


na krém:

4 žĺtky

50 g kryštáľového cukru

100 ml šľahačkovej smotany

200 g masla


na dokončenie:

cca 50 g mandľových plátkov



Príprava
Kroky: 8

Toto je recept z kategórie tých jednoduchších. A vystačíte si len s pár surovninami - vajíčka, cukor, mandle a maslo. 

1.

Bielky jemne napením a na trikrát do nich všľahám cukor. Šľahám až kým nevznikne hustý biely sneh. Potom doň už iba vareškou vmiešam mleté mandle. Cesto na korpus je hotový! 

2.

Cesto rozdelím do dvoch rovnakých okrúhlych foriem (s priemerom cca 18 cm), ktorých dno som vystlala papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.

3.

Korpusy nebudú veľmi vysoké, takže vychladnú rýchlo. Okraje uvoľním pomocou nožíka, či cukrárskej špchtle, vyberiem ich z formy a dám dole papier na pečenie.

4.

Kým sa korpusy pečú, pripravím krém. Žĺtky vymiešam s cukrom (stačí ručne metličkou, či vareškou) a vmiešam k nim šľahačkovú smotanu (ja používam 40%). Keď to budete robiť priamo v hrnčeku, ušetríte jednu špinavú misku. :-) 

5.

Žĺtkovú zmes za stále miešania pomaly zahrievam na miernom ohni (na mojej indukcii na stupni 3-4), kým nebude krémová. Môže to trvať aj 15 minút, pokojne aj viac. Ide o to, aby ste pomaličky uvarili krémový žĺtkový "puding" a nie praženicu.

6.

Žĺtkový základ na krém po uvarení prekryjem potravinovou fóliou a nechám vychladnúť. Po vychladnutí ho vmiešam k zmäkknutému maslu.

7.

Polovicu krému rozotriem na spodný korpus a zbytok použijem na hornú časť, vrátane bokov torty.

8.

Celú tortu nakoniec posypem opraženými madľovými plátkami. Tie opekám na suchej panvici do ružova. Podávam dobre vychladené.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Medová torta

Veľmi efektná tortička, ktorá poteší ako darček či už k narodeninám alebo aj na Valentína.

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Tiramisu torta

Známy taliansky nepečený dezert v slávnostnejšej verzii. Doplnený kakaovým tortovým korpusom a piškótami s čokoládou.

Sušienky so slaným karamelom

Dobrých, chrumkavých sušienok nie je nikdy dosť!

Tvarohové pampúšiky

Žiaden kvások, droždie, či prášok do pečiva... Jednoduchý recept nielen na fašiangy.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

ako využiť zásobu bielkov

Bezé roláda

alebo džemové kvapky

Jam drops

chrumkavá chuťovka

Syrové praclíky