Best Recipes
lahodná kombinácia

Bryndzový koláč so špargľou

Ak máte radi okrem sladkých, aj slané koláče, tak teraz si prídete na svoje. Krehké, chrumkavé cesto, krémová slaná náplň a jemnosť špargle robia z tohto koláčika naozajstnú delikatesu.

na korpus:

250 g celozrnnej špaldovej múky

125 g masla

1/2 ČL soli

1 - 2 PL studenej vody


na náplň:

250 g bryndze

250 g bieleho jogurtu (10%)

2 vajíčka

soľ (podľa chuti)

špargľu



Príprava
Kroky: 7

Bryndzový koláč so špargľou odporúčam podávať dobre vychladený, s čerstvou zeleninkou alebo nejakým miešaným šalátom.

1.

Začnem prípravou korpusu. Do kuchynského robota so sekacím nožom dám múku, na kocky nakrájané studené maslo a soľ. Mixujem, kým sa maslo do múky nerozdrobí na malé kúsočky.

2.

Podľa potreby pridám 1 alebo 2 lyžice studenej vody. Takto vypracované cesto pripomína mokrý piesok, ktorý po stlačení medzi dvoma prstami bude držať pokope. Ak by náhodou ešte dobre nedržalo, pridajte o lyžicu vody navyše.

3.

Tento "mokrý piesok" vysypem do okrúhlej formy na koláč s nízkym okrajom. Formu nie je potrebné vopred vymazávať, ani vystieľať papierom na pečenie.

4.

Prstami zarovnám a utľapkám (je potrebné vytvarovať aj okraj koláča). Takto pripravený korpus popichám vidličkou a pečiem v rúre vyhriatej na 180% stupňov 15 minút. 

5.

Kým korpus chladne, pripravím náplň. Vymiešam bryndzu s vajíčkami a bielym jogurtom. Podľa chuti ešte prípadne dosolím. 

6.

Náplň rozotriem na vychladnutý predpečený korpus, zarovnám a rozložím na ňu špargľu.

7.

Opäť pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, 25 minút.

Pri príprave tohto koláčika som použila domáce vajíčka, preto je náplň taká žltá. Vďaka 10%-nému bielemu jogurtu je zase krásne krémová a výdatná. Môžete použiť aj nízkotučný jogrut, náplň však môže byť o niečo redšia. V takom prípade bude asi potrebovať o pár minút v rúre naviac, alebo pridajte pre istotu ešte jedno vajíčko. Rovnako dobre bude v náplni "fungovať" aj kyslá smotana.
Keďže je každá bryndza iná, so soľou opatrne, aby ste koláčik nepresolili.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Špenátová roláda

Špenátová roláda bez múky je ako stvorená na pohostenie pre šibačov počas Veľkej noci. Je veľmi jemná a chuť špenátu v nej nie je veľmi výrazná. Preto by sa ju nemali báť ochutnať ani tí, ktorí špenát veľmi nemusia.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Kefírové langoše

Recept na naše obľúbené langoše je na stránke už dlhšie. Tento raz si sem ale odkladám verziu bez vajíčka, či kyslej smotany.

Cézar šalát

Obľúbený šalát celej mojej rodiny. V kombinácii s kuracím mäsom a krutónmi sa u nás "uživí" aj ako hlavný chod.

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta