250 g celozrnnej špaldovej múky
125 g masla
1/2 ČL soli
1 - 2 PL studenej vody
250 g bryndze
250 g bieleho jogurtu (10%)
2 vajíčka
soľ (podľa chuti)
špargľu
Príprava
Kroky: 7
Bryndzový koláč so špargľou odporúčam podávať dobre vychladený, s čerstvou zeleninkou alebo nejakým miešaným šalátom.
Začnem prípravou korpusu. Do kuchynského robota so sekacím nožom dám múku, na kocky nakrájané studené maslo a soľ. Mixujem, kým sa maslo do múky nerozdrobí na malé kúsočky.
Podľa potreby pridám 1 alebo 2 lyžice studenej vody. Takto vypracované cesto pripomína mokrý piesok, ktorý po stlačení medzi dvoma prstami bude držať pokope. Ak by náhodou ešte dobre nedržalo, pridajte o lyžicu vody navyše.
Tento "mokrý piesok" vysypem do okrúhlej formy na koláč s nízkym okrajom. Formu nie je potrebné vopred vymazávať, ani vystieľať papierom na pečenie.
Prstami zarovnám a utľapkám (je potrebné vytvarovať aj okraj koláča). Takto pripravený korpus popichám vidličkou a pečiem v rúre vyhriatej na 180% stupňov 15 minút.
Kým korpus chladne, pripravím náplň. Vymiešam bryndzu s vajíčkami a bielym jogurtom. Podľa chuti ešte prípadne dosolím.
Náplň rozotriem na vychladnutý predpečený korpus, zarovnám a rozložím na ňu špargľu.
Opäť pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov, 25 minút.
Pri príprave tohto koláčika som použila domáce vajíčka, preto je náplň taká žltá. Vďaka 10%-nému bielemu jogurtu je zase krásne krémová a výdatná. Môžete použiť aj nízkotučný jogrut, náplň však môže byť o niečo redšia. V takom prípade bude asi potrebovať o pár minút v rúre naviac, alebo pridajte pre istotu ešte jedno vajíčko. Rovnako dobre bude v náplni "fungovať" aj kyslá smotana.
Keďže je každá bryndza iná, so soľou opatrne, aby ste koláčik nepresolili.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Muhammara
Kefírové langoše
Cézar šalát
Langoše
Domáce tortilly
Tzatziky
Špenátové palacinky
Mrkvová roláda
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje