250 ml vlažnej vody
1 ČL kryštáľového cukru
1 kocku (42 g) čerstvého droždia
1 kg polohrubej múky
2 - 3 PL soli
cca 500 g postrúhanej surovej repy
4 PL celého maku
250 ml oleja
cca 150 ml vody (alebo podľa potreby)
vajíčko na potretie
Príprava
Kroky: 8
Začnem prípravou kvásku. V teplej vode rozmiešam cukor spolu s rozdrobeným droždím. Prykryjem a nechám aspoň 15-20 minút naboptnať.
Cukrovú repu umyjem, ošúpem a nastrúham. Ja som strúhala na hrubšie, môžete však aj na jemno.
V mise, v ktorej budem miesiť cesto, zmiešam múku, soľ a celý, nemletý mak.
K suchým ingredienciám pridám vypracovaný kvások, olej a burgyňu. Podľa potreby ešte prilejem vodu (závisí to od múky, akú ste použili). Niekedy stačí 100 ml, niekedy "znesie" cesto aj 200 ml, tak prilievajte postupne.
Vymiesim hladké a pružné cesto, ktoré nechám prikryté hodinu kysnúť.
Po vykysnutí presuniem cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rukami ho ponaťahujem do tvaru obdĺžnika, nie je potrebné používať valček.
Vykrojím jednotlivé pagáče, ktoré ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť nechám aspoň 20 minút prikryté podkysnúť.
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, v závislosti od veľkosti. Pred pečením potriem pagáče rozšľahaným vajíčkom.
Veľkosť pagáčov nechám na vás, nám chutia trošku väčšie. Pred pečením môžete na ich povrchu urobiť tupou stranou noža mriežku, ale nemusíte.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
"Obyčajné" pletenky či rožky
Domáce tortilly
Domáce bagety
Kysnuté tekvicové pagáče
Cesnakové slimáky
Chrumkavý chlieb bez droždia
Extra rýchly Naan
Ľanový chlieb bez múky
Vyskúšajte
Moje receptové inšpirácie.
Jahodové tortičky
Cézar šalát
Punčové rezy
Kysnuté jablkové lievance
Brokolicová polievka
Domáci hamburger
Tortový korpus
Hŕstková polievka
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bezé roláda
Jam drops
Syrové praclíky
Metrový koláč
Expresné mandľové sušienky
Parížske rožky
Vyskúšajte moje