Best Recipes
cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

potrebujeme:

200 g suchého cíceru

4 menšie šalotky

3 strúčiky cesnaku

hrsť čerstvej petržlenovej vňate

1 PL sušenej senovky

1 PL sušenej riasy Nori

1 PL sušeného ligurčeka

2 ČL soli

1 ČL mletej rasce

1/2 ČL mletého koriandru

1/2 ČL kurkumy

1/2 ČL zmesi korenia garam masala

1/2 dcl vody

5 - 7 PL cícerovej múky

1/2 ČL jedlej sódy

olej alebo masť na vyprážanie



Príprava
Kroky: 6

Zoznam použitých ingrediencií je síce dlhší ako je u mňa obyčajne zvykom, ale dané je to len tým, že som použila kopu byliniek a všakovakého korenia. Nechajte sa viesť svojou chuťou (a preferenciami). Ten váš zoznam bude potom možno ešte dlhší. :-) A to je na tomto recepte úžasné. Vždy môže chutiť inak.

1.

Cícer namočím aspoň do trojnásobného množstva vody a nechám ho cez noc (resp. 12 hodín) odstáť. 

2.

V kuchynskom robote so sekacím nožom rozmixujem šalotku, cesnak, všetky bylinky, koreniny a vodu na kašu. 

3.

Pridám scedený a opláchnutý cícer (nevarím ho). Opäť rozmixujem, ale tentoraz nie na kašu. Mám rada, keď má cícer hrubšiu konzistenciu.

4.

Vzniknutú masu premiestnim do misky a pridám múku s jedlou sódou.

Múku pridávajte postupne a pridajte jej toľko, aby vzniklo kompaktná hmota, ktorá bude držať po stlačení po kope. Možno budete potrebovať múky viac. Ak by sa vám hmota zdala byť naopak, suchá, pridajte trošku vody. 

5.

Vytvarujem buď guličky alebo placičky (ako odmerku používam veľkosť polievkovej lyžice). Poukladám ich na tanier alebo tácku, prikryjem fóliou a dám aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.

6.

Vyprážam (opekám) na oleji do zlatista, približne 4 - 5 minút z každej strany a prebytočný tuk nechám odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.

 

Cícerovú múku môžete nahradiť inou strukovinovou, prípadne aj "obyčajnou" hladkou, celozrnnou, bezlepkovou, ... 

Ja som si zvykla pripravovať malé placičky. Ich výhodou je, že pri opekaní nespotrebujete toľko oleja, či masti. Guličky musia totiž v oleji plávať, aby sa rovnomerne tepelne spracovali.
Falafel môžete pripraviť aj v rúre, falafel však potom nebude taký chrumkavý. Keď je chrumkavý, zjedia ho aj deti a ani sa nepýtajú čo to je. :-D

Falafel mám najradšej ako súčasť šalátu, hodí sa aj do wrapu, pokvapkaný jogurtovým dressingom. Ten pripravujem veľmi jednoducho, do bieleho jogurtu vmiešam za lyžičku horčice a dochutím soľou a čiernym korením.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Kefírové langoše

Recept na naše obľúbené langoše je na stránke už dlhšie. Tento raz si sem ale odkladám verziu bez vajíčka, či kyslej smotany.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta