Best Recipes
cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

potrebujeme:

200 g suchého cíceru

4 menšie šalotky

3 strúčiky cesnaku

hrsť čerstvej petržlenovej vňate

1 PL sušenej senovky

1 PL sušenej riasy Nori

1 PL sušeného ligurčeka

2 ČL soli

1 ČL mletej rasce

1/2 ČL mletého koriandru

1/2 ČL kurkumy

1/2 ČL zmesi korenia garam masala

1/2 dcl vody

5 - 7 PL cícerovej múky

1/2 ČL jedlej sódy

olej alebo masť na vyprážanie



Príprava
Kroky: 6

Zoznam použitých ingrediencií je síce dlhší ako je u mňa obyčajne zvykom, ale dané je to len tým, že som použila kopu byliniek a všakovakého korenia. Nechajte sa viesť svojou chuťou (a preferenciami). Ten váš zoznam bude potom možno ešte dlhší. :-) A to je na tomto recepte úžasné. Vždy môže chutiť inak.

1.

Cícer namočím aspoň do trojnásobného množstva vody a nechám ho cez noc (resp. 12 hodín) odstáť. 

2.

V kuchynskom robote so sekacím nožom rozmixujem šalotku, cesnak, všetky bylinky, koreniny a vodu na kašu. 

3.

Pridám scedený a opláchnutý cícer (nevarím ho). Opäť rozmixujem, ale tentoraz nie na kašu. Mám rada, keď má cícer hrubšiu konzistenciu.

4.

Vzniknutú masu premiestnim do misky a pridám múku s jedlou sódou.

Múku pridávajte postupne a pridajte jej toľko, aby vzniklo kompaktná hmota, ktorá bude držať po stlačení po kope. Možno budete potrebovať múky viac. Ak by sa vám hmota zdala byť naopak, suchá, pridajte trošku vody. 

5.

Vytvarujem buď guličky alebo placičky (ako odmerku používam veľkosť polievkovej lyžice). Poukladám ich na tanier alebo tácku, prikryjem fóliou a dám aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.

6.

Vyprážam (opekám) na oleji do zlatista, približne 4 - 5 minút z každej strany a prebytočný tuk nechám odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.

 

Cícerovú múku môžete nahradiť inou strukovinovou, prípadne aj "obyčajnou" hladkou, celozrnnou, bezlepkovou, ... 

Ja som si zvykla pripravovať malé placičky. Ich výhodou je, že pri opekaní nespotrebujete toľko oleja, či masti. Guličky musia totiž v oleji plávať, aby sa rovnomerne tepelne spracovali.
Falafel môžete pripraviť aj v rúre, falafel však potom nebude taký chrumkavý. Keď je chrumkavý, zjedia ho aj deti a ani sa nepýtajú čo to je. :-D

Falafel mám najradšej ako súčasť šalátu, hodí sa aj do wrapu, pokvapkaný jogurtovým dressingom. Ten pripravujem veľmi jednoducho, do bieleho jogurtu vmiešam za lyžičku horčice a dochutím soľou a čiernym korením.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

plnené marcipánom

Slivkové gule

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Majonézový dresing