200 g suchého cíceru
4 menšie šalotky
3 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1 PL sušenej senovky
1 PL sušenej riasy Nori
1 PL sušeného ligurčeka
2 ČL soli
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletého koriandru
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL zmesi korenia garam masala
1/2 dcl vody
5 - 7 PL cícerovej múky
1/2 ČL jedlej sódy
olej alebo masť na vyprážanie
Príprava
Kroky: 6
Zoznam použitých ingrediencií je síce dlhší ako je u mňa obyčajne zvykom, ale dané je to len tým, že som použila kopu byliniek a všakovakého korenia. Nechajte sa viesť svojou chuťou (a preferenciami). Ten váš zoznam bude potom možno ešte dlhší. :-) A to je na tomto recepte úžasné. Vždy môže chutiť inak.
Cícer namočím aspoň do trojnásobného množstva vody a nechám ho cez noc (resp. 12 hodín) odstáť.
V kuchynskom robote so sekacím nožom rozmixujem šalotku, cesnak, všetky bylinky, koreniny a vodu na kašu.
Pridám scedený a opláchnutý cícer (nevarím ho). Opäť rozmixujem, ale tentoraz nie na kašu. Mám rada, keď má cícer hrubšiu konzistenciu.
Vzniknutú masu premiestnim do misky a pridám múku s jedlou sódou.
Múku pridávajte postupne a pridajte jej toľko, aby vzniklo kompaktná hmota, ktorá bude držať po stlačení po kope. Možno budete potrebovať múky viac. Ak by sa vám hmota zdala byť naopak, suchá, pridajte trošku vody.
Vytvarujem buď guličky alebo placičky (ako odmerku používam veľkosť polievkovej lyžice). Poukladám ich na tanier alebo tácku, prikryjem fóliou a dám aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.
Vyprážam (opekám) na oleji do zlatista, približne 4 - 5 minút z každej strany a prebytočný tuk nechám odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
Cícerovú múku môžete nahradiť inou strukovinovou, prípadne aj "obyčajnou" hladkou, celozrnnou, bezlepkovou, ...
Ja som si zvykla pripravovať malé placičky. Ich výhodou je, že pri opekaní nespotrebujete toľko oleja, či masti. Guličky musia totiž v oleji plávať, aby sa rovnomerne tepelne spracovali.
Falafel môžete pripraviť aj v rúre, falafel však potom nebude taký chrumkavý. Keď je chrumkavý, zjedia ho aj deti a ani sa nepýtajú čo to je. :-D
Falafel mám najradšej ako súčasť šalátu, hodí sa aj do wrapu, pokvapkaný jogurtovým dressingom. Ten pripravujem veľmi jednoducho, do bieleho jogurtu vmiešam za lyžičku horčice a dochutím soľou a čiernym korením.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Domáce tortilly
Muhammara
Kefírové langoše
Slaný ricottový koláč
Langoše
Brokolicový šalát
Tzatziky
Špenátové palacinky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje