Best Recipes
z chlebového cesta

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

na cesto:

250 g rozkvasu z lievito madre

250 g vody

350 g pšeničnej chlebovej múky

150 g hladkej múky

20 g soli

50 g masti alebo masla


na náplň:

cca 70 g masla

hrsť medvedieho cesnaku

tvrdý syr

soľ podľa chuti



Príprava
Kroky: 4

Skvelé na tomto recepte je to, že naň môžete použiť akékoľvek "chleboidné" cesto alebo proste hocijaké kysnuté, nemusí byť ani kváskové. Ja si sem odkladám to, ktoré som tentoraz použila ja. 

Ak nie je práve sezóna medvedieho cesnaku, použite obyčajný cesnak, prípadne iné bylinky podľa svojej chuti.

1.

Zo všetkých surovín vymiesim hladké a pružné cesto a nechám ho aspoň dve hodiny podkysnúť. Medzitým ho aspoň dvakrát preložím.

A použijete nekváskové cesto, urobte ho ako ste zvyknutí, aj čo sa časov kysnutia týka.

2.

Vykysnuté cesto rozvaľkám do tvaru obdĺžnika a potriem ho pripravenou nátierkou. Tú som pripravila veľmi jednoducho - zmäkknuté maslo som vymiešala s menšou hrsťou postrúhaného tvrdého syra a nasekaným medvedím cesnakom. Podľa chuti dosolím.

3.

Ochutené cesto zaviniem ako roládu a nakrájam na 12 slimáčikov. Ja som pri pečení použila formu na muffiny, preto som ich nakrájala na 12 častí. Piecť ich však môžete aj klasicky na plechu, ako osie hniezda. Formu som len veľmi zľahka vymazala olejom.

4.

Kým sa rozohreje rúra, tak nechám slimáčiky ešte podkysnúť. Pečiem na 200 stupňoch asi 25 minút alebo do zlatista. Čas pečenia je len orientačný, závisí od cesta, ktoré ste použili, či pečiete vo forme na muffiny alebo na plechu, ...

Počítačový škriatok zaúradoval v tej najmenej vhodnej dobe... všetky fotky so slimáčikmi, ktoré som pre vás nafotila, sa proste z počítača vyparili. Našla som však pár v telefóne, tak zatiaľ budú musieť stačiť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta