4 vajíčka
100 g prírodného trstinového cukru (alebo práškového)
150 ml oleja
100 ml vody
250 g celozrnnej špaldovej múky
1 PL prášku do pečiva
2 PL kakaa
400 ml plnotučného mlieka
1 čokoládový puding
250 g masla
250 g mascarpone
cukor podľa chuti
50 g horkej čokolády
1 PL kakaa
malinový džem na potretie korpusu
Príprava
Kroky: 12
Najskôr upečiem kakaový korpus. Oddelím bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľahám sneh, do ktorého postupne pridám polovicu cukru, t.j. 50 gramov. Šľahám, kým nevznikne pevný sneh. Ak používam trstinový cukor, tak ho zomeliem na mlynčeku na kávu.
V druhej mise vyšľahám žĺtka so zostávajúcim cukrom. K žĺtkovej pene postupne zašľahám olej a vodu.
K tejto zmesi na striedačku pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom a vyšľahaný bielkový sneh. Tento krok robím už vareškou.
Cesto vylejem na obdĺžnikový plech vystlaný papierom na pečnie a povrch zarovnám.
Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 20 minút. Podľa toho aký veľký plech použijem (t.j. aký je korpus vysoký).
Upečený korpus nechám vychladnúť. Medzitým pripravím čokoládový krém.
Čokoládový puding uvarím v mlieku podľa návodu na obale. Prikryjem potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža a nechám vychladnúť.
Maslo izbovej teploty vymiešam spolu s cukrom do peny. Postupne pridávam vychladnutý puding a kakao.
Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a ku krému ju pridám až keď trošku vychladne.
Nakoniec primiešam aj mascarpone (tiež izbovej teploty). Aby sa však nezrazilo, miešam ho už len vareškou, nie v mixéri.
Dosladím podľa chuti.
Vychladnutý korpus potriem malinovým džemom a krémom. Nechám dobre stuhnúť. Až potom nakrájam koláčik na jednotlivé kocky a potriem rozpustenou čokoládou.
Ja som použila na ozdobu maliny (keďže som použila aj malinový džem) a lístky mäty. Čokoládové kocky však môžete ozdobiť ľubovoľným ovocím, či šľahačkou.
Stalo sa mi už, že som nemala po ruke čokoládový puding. V takýchto prípadoch ho nahradí aj klasický Zlatý klas. Čokoládový krém sa dá pripraviť aj bez mascarpone, ale podľa mňa je práve vďaka nemu trochu ľahší a nadýchanejší. Ak sa ho rozhodnete vynechať, odporúčam pridať do krému viac masla, aby ho bolo dosť na rovnomerné potretie korpusu.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Vanilkové tortičky
Tiramisu torta
Tartaletky s čerešňovým želé
Medová torta
Čokoládové tartaletky
Jahodové tortičky
Punčové rezy
Bezé roláda
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje