200 g hladkej múky
30 g mletých mandlí
20 g kakaového prášku
125 g masla
1 vajce
30 g práškového cukru
1 - 2 PL vody (nemusí byť)
250 ml šľahačkvej smotany
125 g horkej čokolády (70%)
slaný karamel
ovocie, prípadne pusinky na ozdobu
Príprava
Kroky: 6
Existuje nekonečné množstvo nielen rôznych tvarov, ale aj chutí tohto obľúbeného francúzskeho dezertu. Tento raz vám ponúkam recept na tartaletky z kakaového krehkého korpusu, slaného karamelu a parížskej šľahačky.
Začnem prípravou chrumkavého kakaového korpusu. Všetky suroviny dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto. Ak by sa vám zdalo byť cesto suchšie, pridajte 1 - 2 PL vody. Závisí to od savosti múky a kakaa.
Vypracované a vychladené cesto rozvaľkám na tenko medzi dvomi kusmi papiera na pečenie, vykrojím kolieska, ktoré budú tvoriť dno tartaletiek a nakoniec pásiky na okraje. Dno popichám vidličkou. Takto vyplnené formičky dám na menši plech a dám ich opäť dobre vychladiť.
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 20 minút alebo do zlatista.
Pokračujem prípravou parížškej šľahačky: čokoládu nalámem na menšie kúsky a zalejem ju horúcou (ale nie vriacou) smotanou. Chviľu počkám a vymiešam všetko do jednotnej, hladkej hmoty. Dám vychladiť do chladničky.
Tento krok sa odporúča urobiť deň vopred. Krém sa vám však podarí aj v prípade, keď dáte roztopenú čokoládu vychladiť do chladničky aspoň na dve-tri hodiny, musí len dobre stuhnúť.
Vychladenú čokoládovú šľahačku vyšľahám do nadýchaného krému, podľa chuti môžete aj dosladiť.
Dno upečených a vychladnutých kakaových "košíčkov" potriem tenkou vrstvou slaného karamelu a naň rozotriem čokoládoý krém.
Ozdobím ovocím, domácimi pusinkami a posypem kakaom.
Koláčiky (alebo košícky) si môžete pripraviť aj niekoľko dní vopred a plniť neskôr. Pri ozdobovaní sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázii. Hodí sa nielen rôzne drobné ovocie, ale napríklad aj pusinky, či rôzne farebné guličky, kvietky a pod. Rovnako pekne bude vyzerať aj "obyčajný" kopček do tuha vyšľahanej šľahačky, či zbytok krému, ktorý ozdobne nastriekate pomocou rôznych cukrárskych špičiek.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Tartaletky s čerešňovým želé
Krehké ovocné košíčky
Vanilkové tortičky
Tiramisu torta
Medová torta
Jahodové tortičky
Punčové rezy
Bezé roláda
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje