Best Recipes
s tvarohom

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

potrebujeme:

cca 400 g uvarenej cvikle

120 g Lučiny bez príchute

150 - 250 g jemného tvarohu

1 strúčik cesnaku

soľ, mleté čierne korenie a mletú rascu



Príprava
Kroky: 4

1.

Nasleduje klasický postup prípravy nátierky. Všetky suroviny vymiešam do požadovanej konzistencie a dochutím podľa chuti.

2.

Ja začínam červenou repou. Nakrájam ju na menšie kúsky, dám do kuchynského robota so sekacim nožom a spolu so strúčikom cesnaku nasekám na malé kúsky. 

3.

Pridám bielu Lučinu a najskôr za kopcovitú lyžicu tvarohu. Dochutím soľou, korením a rascou. Opäť rozmixujem.

4.

Ak chcem nátierku jemnejšiu a viac krémovejšiu, pridám ešte ďalší tvaroh.

Najčastejšie používam varenú cviklu z obchodu (vákuovo balenú). Ale keď mám času viac, pripravím si repu pečenú. Jednotlivé hlavičky dobre umyjem, zabalím do alobalu a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 45 - 60 min. (v závislosti od veľkosti cvikly).

Cviklu nemusíte sekať v kuchynskom robote. Môžete ju aj nastrúhať na hrubom strúhadle. Konzistencia nátierky bude v tomto prípade trochu "hrubšia", ale bude rovnako dobrá.

Nátierka je výborná na chrumkavých hriankach, posypaná sezamovými semienkami, či nasekanými vlašskými orechami. 

Opäť sa nezabudnite riadiť svojimi chuťami. Viac tvarohu? Cesnaku? Korenia? Či soli? 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta