300 g hladkej múky
300 ml vody
2 g čerstvého droždia
600 g hladkej múky
cca 20 g soli
350 ml vody
5 g čerstvého droždia
Príprava
Kroky: 6
Kvások poliš sa pripravuje z čerstvého droždia. Napriek tomu, že na takéto množstvo múky použijem iba trošku droždia, cesto rastie rýchlosťou blesku. Radosť sledovať tie bubliny. A tá striedka! Ako obláčik. :-)
Večer pred pečením pripravím kvások. Droždie najskôr rozmiešam v troške vody (musí sa úplne rozpustiť, aby sa ľahšie zapracovalo do múky). Vareškou alebo lyžicou zmiešam vodu, múku a rozpustené droždie. Vzniknuté cestíčko prikryjem fóliou a nechám na kuchynskej linke oddychovať do druhého dňa (t.j. aspoň 10 - 12 hodín).
Kvások pripravujem v mise kuchynského robota, v ktorej budem miesiť cesto.
Na druhý deň pridám k nabublinkovanému cestíčku ďalšiu múku, soľ a vodu. Ďalšie droždie rovnako najskôr rozmiešam v troške vody a pridám k ostatným surovinám.
Vymiesim hladké cesto.
Vymiesené cesto prikryjem fóliou a nechám na kuchynskej linke kysnúť dve hodiny. Počas tejto doby cesto aspoň 3 x preložím, t.j. buď mokrou rukou alebo plastovou špachtľou povyťahujem okraje cesta smerom do stredu.
Po dvoch hodinách presuniem cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelím na jednotlivé časti. Ak robím veľké bagety, rozdelím ho na 4 časti, menších bagetiek mi vyjde aj 12 - 16 kusov.
Každú časť cesta premiesim a vytvarujem do guličky, ktorú nechám aspoň 10 minút podkysnúť. Nakoniec vytvarujem bagety, ktoré ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjem vlhkou utierkou a nechám ešte hodinu až hodinu a pol kysnúť.
Bagety som už skúšala piecť dvoma spôsobmi:
V rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 20 - 25 minút alebo do zlatista. Týmto spôsobom budú mať vaše bagety tenšiu a mäkkšiu kôrku.
Druhou možnosťou je pečenie ako pri kváskovom chlebe. Čiže najskôr som vyhriala prázdny plech na 250 stupňoch. Opatrne som naň preložila vykysnuté bagety (spolu s papierom na pečenie to bude jednoduchšie a bezpečnejšie). Použila som aj záparu. Prvých 10 minút som piekla na 250 stuňoch, potom som záparu vybrala a teplotu som na ďalších 10 minút znížila na 200 stuňov. Kôrka tak bola o niečo chrumkavejšia.
Prekladanie cesta je dôležité kvôli podpore aktivity lepku v múke. Pri každom prekladaní zistíte, že je cesto pružnejšie a krásne sa samé odlepuje od stien misy. Preto odporúčam tento krok určite nevynechať.
K hladkej múke môžete použiť aj rôzne semienka, či časť z nej nahradiť múkou celozrnnou.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kysnuté cesnakové pagáče
Syrové praclíky
"Burgyňáky"
"Obyčajné" pletenky či rožky
Domáce tortilly
Kysnuté tekvicové pagáče
Cesnakové slimáky
Chrumkavý chlieb bez droždia
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje