Best Recipes
jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

potrebujeme:

125 g hladkej špaldovej múky

125 g celozrnnej špaldovej múky

180 ml horúcej vody

1 ČL soli

3 PL olivového oleja



Príprava
Kroky: 6

Z týchto placiek som skúsila vyrobiť aj domáce "nachos chipsy". Jednotlivé tortilly som nakrájala na menšie kúsky, trojuholníčky, rozložila som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dala som ich na pár minút do vyhriatej rúry. Boli úžasne chrumkavé. Potom už len pripraviť nejakú nátierku, či dip alebo salsu a pohostenie na párty je hotové.

1.

Všetky suroviny dám do kuchynského robota s hnetacím hákom a vypracujem pružné cesto. Miesim približne 3 - 4 minútky alebo kým sa cesto neprestane lepiť na steny nádoby, v ktorej ho pripravujem.

2.

Takto vypracované cesto premiestnim na pracovnú plochu a rozdelím ho na 8 rovnakých častí.

3.

Rozohrejem si panvicu s nepriľnavým povrchom.

4.

Každý kúsok cesta rozvaľkám na tenkú placku (podľa potreby podsýpam pracovnú plochu trochou múky, aby sa cesto nelepilo).

5.

Na rozpálenej SUCHEJ panvici ich opekám minútku až dve z každej strany. Každú tortillu (placku) otočím v momente, kedy sa na nej začnú nafukovať vzduchové bubliny.

6.

Dôležité je, aby ste už hotové a ešte horúce tortilly prikryli buď ďalším tanierom alebo inou miskou. Takto nahromadená para ich udrží vláčne, nebudú sa lámať a budú sa dať pekne rolovať.

Ak nespotrebujem všetky tortilly v jeden deň, uchovávam ich zabalené v alobale alebo v igelitovom sáčku, aby nestvrdli. Ja som robila placky špaldové, vy si zvoľte múku akú chcete, nemusíte použiť celozrnnú.
Cesto sa dá vymiesiť aj ručne, v takom prípade však opatrne s tou horúcou vodou, nechajte ju chvíľu vychladnúť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč