Best Recipes
jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

potrebujeme:

125 g hladkej špaldovej múky

125 g celozrnnej špaldovej múky

180 ml horúcej vody

1 ČL soli

3 PL olivového oleja



Príprava
Kroky: 6

Z týchto placiek som skúsila vyrobiť aj domáce "nachos chipsy". Jednotlivé tortilly som nakrájala na menšie kúsky, trojuholníčky, rozložila som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dala som ich na pár minút do vyhriatej rúry. Boli úžasne chrumkavé. Potom už len pripraviť nejakú nátierku, či dip alebo salsu a pohostenie na párty je hotové.

1.

Všetky suroviny dám do kuchynského robota s hnetacím hákom a vypracujem pružné cesto. Miesim približne 3 - 4 minútky alebo kým sa cesto neprestane lepiť na steny nádoby, v ktorej ho pripravujem.

2.

Takto vypracované cesto premiestnim na pracovnú plochu a rozdelím ho na 8 rovnakých častí.

3.

Rozohrejem si panvicu s nepriľnavým povrchom.

4.

Každý kúsok cesta rozvaľkám na tenkú placku (podľa potreby podsýpam pracovnú plochu trochou múky, aby sa cesto nelepilo).

5.

Na rozpálenej SUCHEJ panvici ich opekám minútku až dve z každej strany. Každú tortillu (placku) otočím v momente, kedy sa na nej začnú nafukovať vzduchové bubliny.

6.

Dôležité je, aby ste už hotové a ešte horúce tortilly prikryli buď ďalším tanierom alebo inou miskou. Takto nahromadená para ich udrží vláčne, nebudú sa lámať a budú sa dať pekne rolovať.

Ak nespotrebujem všetky tortilly v jeden deň, uchovávam ich zabalené v alobale alebo v igelitovom sáčku, aby nestvrdli. Ja som robila placky špaldové, vy si zvoľte múku akú chcete, nemusíte použiť celozrnnú.
Cesto sa dá vymiesiť aj ručne, v takom prípade však opatrne s tou horúcou vodou, nechajte ju chvíľu vychladnúť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Kefírové langoše

Recept na naše obľúbené langoše je na stránke už dlhšie. Tento raz si sem ale odkladám verziu bez vajíčka, či kyslej smotany.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta