Best Recipes
s posýpkou

Kysnutý slivkový koláč

Kysnuté koláče s ovocím a posýpkou (či mrveničkou), to sú koláče môjho detstva. Predovšetkým vo mne evokujú prázdniny u babky na dedine. A raz za čas si túto chuťovú spomienku musím pripomenúť aj doma...

na koláč:

250 - 300 ml plnotučného mlieka

3 PL kryštálového cukru

20 g (1/2 kocky) čerstvého droždia

500 g polohrubej múky

100 g masla

2 žĺtky

štipku soli

slivky

mletú škoricu


na posýpku:

125 g masla

3/4 šálky polohrubej múky

3/4 šálky prírodného trstinového cukru



Príprava
Kroky: 10

Posýpka (alebo mrvenička) nie je povinná, môžete ju vynechať. Pre nás je to však klasika, ktorá nemôže na kysnutom koláči chýbať. :-) Ak sa ju však rozhodnete vynechať, aj tak odporúčam posypať slivky mletou škoricou a ešte trochou cukru. Slivky počas pečenia pustia trochu šťavy, cukor sa v nej rozpustí a jemne skaramelizuje.

1.

Najskôr pripravím cesto. Maslo nechám pomaličky roztápať v malom hrnčeku a po odstavení ho nechám chvíľu chladnúť, aby som ho nepridávala do cesta horúce.

2.

Mlieko tiež pomaličky zahrejem, ale len aby bolo teplé, nie horúce. Kvások by sa v horúcom mlieku nepodaril.

3.

Do cca 100 ml teplého mlieka pridám za lyžicu cukru a rozdrobím droždie. Prikryjem a nechám aspoň 10 minút stáť. Takto pripravím kvások.

4.

V mixéri s hnetacím hákom zmiešam múku so štipkou soli a zostávajúcimi 2 lyžicami cukru.

5.

Pridám žĺtky, kvások, roztopené a už vychladnuté maslo a začnem hniesť cesto. Zostávajúce cca 2 dcl mlieka pridávam postupne, kým mi nevznikne hladké a pružné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Niekedy potrebujem použiť všetko mlieko, niekedy ho stačí menej...

6.

Vymiesené cesto potriem troškou roztopeného masla, ktoré mi v hrnčeku vždy zostane, prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou. Nechám kysnúť aspoň hodinu, resp. kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

7.

Po vykysnutí cesto opäť premiesim (tentoraz už ručne) a rozprestriem ho na pripravený, maslom vymazaný plech.

8.

Na rozprestreté cesto poukladám vykôstkované slivky, ktoré posypem trochou mletej škorice.

9.

Na slivky rozmrvím posýpku, ktorú pripravím tak, že v miske prstami premiešam múku s cukrom a zapracujem (rozmrvím) studené maslo.

10.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 - 40 minút. 

Polohrubú múku na posýpku môžete nahradiť aj hrubou, resp. rôznymi mletými vločkami.
Čas pečenia prispôsobte svojej rúre. Jeho dĺžka závisí aj od toho, aký veľký (vysoký) koláč sa vám podaril, keďže cesto počas pečenia v rúre ešte narastie. Aby som si bola istá, že je koláč naozaj dobre prepečený, urobím klasický špajdlový test.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Kysnutá kakaová bábovka

Jednoduchá a nadýchaná ako vatička. Presne taká je táto dvojfarebná kysnutá bábovka.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

plnené marcipánom

Slivkové gule

v jahodovej omáčke

Tvarohové guľky

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy