Best Recipes
s pusinkami

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

na korpus:

2 vajíčka

60 g práškového cukru

50 ml oleja

50 ml vody

125 g polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva


na jahodové želé:

cca 250 g mrazených jahôd

2 PL vody

1 - 2 PL práškového cukru

1 ČL práškovej želatíny


na smotanovú vrstvu:

250 g mascarpone

400 ml šľahačkovej smotany

práškový cukor podľa chuti

cca 100 ml jahodového pyré

20 g práškovej želatíny



Príprava
Kroky: 6

Podľa tohto receptu môžete pripraviť jednu väčšiu tortu, resp. rezy. Mne sa však viac páčia takéto mini tortičky.

1.

Najskôr upečiem korpus. Celé vajíčka vyšľahám s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Postupne zašľahám aj olej a vodu. Nakoniec už iba vareškou jemne vmiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva. 

Hotové cesto vylejem na menší plech (cca 20 x 32 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 10 minút.

2.

Po vychladnutí stiahnem z korpusu papier na ktorom sa piekol a podľa ráfikov vykrojím dno tortičiek.

3.

Aby boli okraje tortičiek úhľadne hladké a rovné, použijem cukrársku fóliu. Tú priložím z vnútornej strany formičky po celom obvode a na dno dám vykrojený korpus. Ten bude zároveň fóliu držať na mieste.

4.

Na korpus vylejem jemnú vrstvu jahodového želé (cca 2 - 3 PL). To pripravím veľmi jednoducho: mrazené jahody podlejem vodou, podľa potreby osladím a dusím do mäkka. Rozmixujem a do horúeho pyré vmiešam želatínu (držte sa návodu na obale, podľa toho akú želatínu máte). Dám vychladiť, aby želé dobre stuhlo.

5.

A nasleduje posledná, smotanová vrstva. Mascarpone vymiešam s cukrom a jahodovým pyré. Do neho postupne vmiešam vyšľahanú šľahačku. Nakoniec pridám želatínu, ktorú pripravím podľa návodu na obale.

Ja som mala práškovú, ktorá sa vopred nechá naboptnať v 4 PL vody a potom sa na veľmi miernom ohni zohreje, aby sa rozpustila. Pozor, nesmie sa variť! Do roztopenej želatíny som vmiešala dve lyžice hotového krému a túto zmes som potom celú vmiešala do zbytku krému.

6.

Jahodový smotanový krém rozdelím do formičiek a dám do chladničky vychladiť a stunúť.

 

Ak nemáte čas alebo chuť, korpus piecť nemusíte. Použite vaše obľúbené sušienky rovnako, ako keď pripravujete základ pre cheesecake. 

Zdobenie tortičiek je iba na vašej fantázii. Ja som použila maliny (čerstvé jahody v januári nekupujem, lebo nemajú žiadnu chuť) a pusinky.

Z odrezkov, ktoré mi zostanú po vykrojení spodných korpusov vyrábam rôzne guľky. Zbytky korpusu rozmrvím a zmiešam buď s nejakým krémom (v mrazničke obyčajne nájdem zbytky z posledného pečenia) alebo postačí aj mäkké maslo a obľúbený džem, či likér na dochutenie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta