2 vajíčka
60 g práškového cukru
50 ml oleja
50 ml vody
125 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
cca 250 g mrazených jahôd
2 PL vody
1 - 2 PL práškového cukru
1 ČL práškovej želatíny
250 g mascarpone
400 ml šľahačkovej smotany
práškový cukor podľa chuti
cca 100 ml jahodového pyré
20 g práškovej želatíny
Príprava
Kroky: 6
Podľa tohto receptu môžete pripraviť jednu väčšiu tortu, resp. rezy. Mne sa však viac páčia takéto mini tortičky.
Najskôr upečiem korpus. Celé vajíčka vyšľahám s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Postupne zašľahám aj olej a vodu. Nakoniec už iba vareškou jemne vmiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Hotové cesto vylejem na menší plech (cca 20 x 32 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 10 minút.
Po vychladnutí stiahnem z korpusu papier na ktorom sa piekol a podľa ráfikov vykrojím dno tortičiek.
Aby boli okraje tortičiek úhľadne hladké a rovné, použijem cukrársku fóliu. Tú priložím z vnútornej strany formičky po celom obvode a na dno dám vykrojený korpus. Ten bude zároveň fóliu držať na mieste.
Na korpus vylejem jemnú vrstvu jahodového želé (cca 2 - 3 PL). To pripravím veľmi jednoducho: mrazené jahody podlejem vodou, podľa potreby osladím a dusím do mäkka. Rozmixujem a do horúeho pyré vmiešam želatínu (držte sa návodu na obale, podľa toho akú želatínu máte). Dám vychladiť, aby želé dobre stuhlo.
A nasleduje posledná, smotanová vrstva. Mascarpone vymiešam s cukrom a jahodovým pyré. Do neho postupne vmiešam vyšľahanú šľahačku. Nakoniec pridám želatínu, ktorú pripravím podľa návodu na obale.
Ja som mala práškovú, ktorá sa vopred nechá naboptnať v 4 PL vody a potom sa na veľmi miernom ohni zohreje, aby sa rozpustila. Pozor, nesmie sa variť! Do roztopenej želatíny som vmiešala dve lyžice hotového krému a túto zmes som potom celú vmiešala do zbytku krému.
Jahodový smotanový krém rozdelím do formičiek a dám do chladničky vychladiť a stunúť.
Ak nemáte čas alebo chuť, korpus piecť nemusíte. Použite vaše obľúbené sušienky rovnako, ako keď pripravujete základ pre cheesecake.
Zdobenie tortičiek je iba na vašej fantázii. Ja som použila maliny (čerstvé jahody v januári nekupujem, lebo nemajú žiadnu chuť) a pusinky.
Z odrezkov, ktoré mi zostanú po vykrojení spodných korpusov vyrábam rôzne guľky. Zbytky korpusu rozmrvím a zmiešam buď s nejakým krémom (v mrazničke obyčajne nájdem zbytky z posledného pečenia) alebo postačí aj mäkké maslo a obľúbený džem, či likér na dochutenie.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Jogurtová panna cotta
Tvarohová torta
Mandľovo-jahodový koláč
Piškótová jablková torta
Slivkové gule
Broskyňová zmrzlina
Pišingerove rezy
Tvarohové guľky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje