500 g jahôd
1 PL medu
1/2 ČL vanilkového extraktu
2 - 3 PL chia semienok
Príprava
Kroky: 3
Jahody musia byť naozaj zrelé, aby sa dali ľahko rozmixovať a hlavne aby aj chutili ako jahody. :-) Ak ich máte mäkkšie a máte radi v džeme aj kúsky ovocia, tak ich postačí len popučiť vidličkou.
Ak máte jahody sladučké, nemusíte k nim pridávať žiadne sladidlo alebo možno postačí len jedna čajová lyžička medu, na zvýraznenie chuti.
Jahody umyjem a spolu s medom a vanilkou rozmixujem v kuchynskom robote so sekacím nožom.
Jahodové pyré premiešam (teraz už len vareškou alebo lyžicou) s chia semienkami a dám do pohárikov.
Skladujem v chladničke.
Chia semienka potrebujú trochu času, aby odviedli svoju prácu a zahustili jahodové pyré, tak si nezabudnite pripraviť džem s dostatočným časovým predstihom (aspoň hodinu - dve).
Vanilkový extrakt môžete nahradiť buď semienkami z čerstvého vanilkového lusku alebo ho vynechajte úplne. Zopár kvapiek citrónovej šťavy vie rovnako pozdvihnúť chuť ovocia.
Džem skladujem v chladničke a keďže nie je varený, jeho trvanlivosť je len zopár dní. Pripravte si preto len toľko džemu, koľko stihnete za nejaké 3 - 4 dni spotrebovať. Pokojne len z polovičnej dávky.
Výborné sa hodí k bielemu jogurtu, či tvarohu, odporúčam použiť ho aj na lievance či palacinky, ako ovocnú omáčku, ...
Objavujte
Podobné inšpirácie.
"Obyčajné" pletenky či rožky
Bylinkové pesto
Brokolicový šalát
Majonézový dresing
Extra rýchly Naan
Kukuričné placky
Rýchle nátierky
Cuketové placky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje