Best Recipes
rýchlovka bez varenia

Jahodový džem s chia semienkami

Jahodový džem bez varenia nie je žiadnou novinkou. Ja o ňom viem už dávno, ale prvýkrát som ho vyskúšala iba minulú sezónu.

potrebujeme:

500 g jahôd

1 PL medu

1/2 ČL vanilkového extraktu

2 - 3 PL chia semienok



Príprava
Kroky: 3

Jahody musia byť naozaj zrelé, aby sa dali ľahko rozmixovať a hlavne aby aj chutili ako jahody. :-)  Ak ich máte mäkkšie a máte radi v džeme aj kúsky ovocia, tak ich postačí len popučiť vidličkou.
Ak máte jahody sladučké, nemusíte k nim pridávať žiadne sladidlo alebo možno postačí len jedna čajová lyžička medu, na zvýraznenie chuti.

1.

Jahody umyjem a spolu s medom a vanilkou rozmixujem v kuchynskom robote so sekacím nožom.

2.

Jahodové pyré premiešam (teraz už len vareškou alebo lyžicou) s chia semienkami a dám do pohárikov. 

3.

Skladujem v chladničke.

Chia semienka potrebujú trochu času, aby odviedli svoju prácu a zahustili jahodové pyré, tak si nezabudnite pripraviť džem s dostatočným časovým predstihom (aspoň hodinu - dve).

Vanilkový extrakt môžete nahradiť buď semienkami z čerstvého vanilkového lusku alebo ho vynechajte úplne. Zopár kvapiek citrónovej šťavy vie rovnako pozdvihnúť chuť ovocia.

Džem skladujem v chladničke a keďže nie je varený, jeho trvanlivosť je len zopár dní. Pripravte si preto len toľko džemu, koľko stihnete za nejaké 3 - 4 dni spotrebovať. Pokojne len z polovičnej dávky. 

Výborné sa hodí k bielemu jogurtu, či tvarohu, odporúčam použiť ho aj na lievance či palacinky, ako ovocnú omáčku, ...

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Extra rýchly Naan

Naan je typickým pečivom predovšetkým v indickej kuchyni. Táto chlebová placka sa používa najmä ako príloha k hlavnému jedlu, ale môžete ju použiť aj ako chuťovku.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Rýchle nátierky

Mať v talóne niekoľko rýchlych nátierkových receptov sa vždy vyplatí. Najmä ak máte doma deti, ktorým pripravujete každý deň desiatu do školy. Lebo tie šunkové, či salámové rožky sa nedajú jesť večne...

Cuketové placky

Cuketové placky sú ľahšou alternatívou placiek zo zemiakov. Spolu so zeleninovým šalátom a jogurtovým dressingom patria k mojim obľúbeným jedlám.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta