1 šálku hladkej špaldovej múky
2 ČL prášku do pečiva
3/4 ČL soli
140 g nízkotučného gréckeho jogurtu (0,5%)
1 bielko na potretie
semienka na posypanie
Príprava
Kroky: 5
Ja som povrch žemličiek posypala sezamovými a ľanovými semienkami. Pridala som aj trochu hrubozrnnej morskej soli. Použite však kombináciu semienok akú máte radi.
Do misky dám múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt. Najskôr všetko premiešam vareškou, kým sa suroviny nespoja.
Potom presuniem cesto na pracovnú plochu, ktorú trochu pomúčim. Párkrát zľahka premiesim a rozdelím na 4 časti.
Každú časť cesta vyvaľkám do valčeka, ktorého konce spolu spojím. Vznikne mi niečo ako koliesko s dierkou uprostred (v zahraniční sa tento druh pečiva nazýva aj bagel).
Každú žemličku dám na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Potriem bielkom a bohato posypem rôznymi semienkami.
Pečiem v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 15 minút.
V tomto prípade použite nízkotučný, ale hustý grécky jogurt. Ak by ste použili tučnejší jogurt, cesto by mohlo byť príliš vlhké.
Keďže sa tieto žemličky pripravujú bez kysnutia, síce trochu narastú, ale počítajte s tým, že po upečení budú hutnejšie. Nebudú veľmi nadýchané. Ale mne táto konzistencia vyhovuje. Výborne sa hodia napríklad k vajíčkovému šalátu. Ten je trochu "mokrejší", ale tým, že nie sú žemličky také nadýchané, nepremočia sa hneď.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Chrumkavý chlieb bez droždia
Kysnuté cesnakové pagáče
Syrové praclíky
"Burgyňáky"
"Obyčajné" pletenky či rožky
Maslové uzlíky
Hamburgerové žemle
Veľkonočné judáše
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje