Best Recipes
s čokoládovým krémom

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

na makrónky:

100 g mletých mandlí

10 g kakaa

200 g práškového cukru

100 g bielkov (cca z 3 vajíčok)

50 g kryšťáľového cukru


na čokoládový krém:

cca 200 g masla

cca 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)

30 - 50 g roztopenej horkej čokolády



Príprava
Kroky: 10

Ak by sa vám makrónky nedarili rovnako ako mne, odporúčam dať si pár dní, týždňov (alebo mesiacov? 😁) pauzu a potom sa pokúsiť znova.
Výhodou tohto receptu je, že "nepodarky" nemusíte vyhadzovať. Naše deti si veľmi pochvaľovali nezvyčajné piškóty, či keksíky.  

A tie vydarené a zlepované sú ešte lepšie, keď ich necháte najskôr aspoň jeden deň odležať.

1.

Mleté mandle zomeliem spolu s práškovým cukrom a kakaom v mlynčeku na kávu.

Chvíľu to síce trvá, lebo mlynček nie je veľmi veľký, ale mandle s cukrom zomelie naozaj na jemno. Skúšala som použiť aj kuchynský robot so sekacím nožom, výsledok nebol zlý, ale nebolo to úplne ono.

2.

Zomletú zmes ešte preosejem cez jemné sitko do misky.

3.

Do misy od kuchynského robota odvážim bielky (u mňa to boli bielky z troch stredných vajíčok) a začnem šľahať sneh.

4.

Keď je sneh jemne napenený, pridám k nemu kryštáľový cukor. Zvýšim otáčky a šľahám aj niekoľko minút, kým nevznikne pevný biely sneh.

5.

K vyšľahanému snehu vmiešam na 3x mandľovú zmes. 

Sypkú zmes som vmiešala stierkou, nie vareškou. Výsledné "cesto" musí mať konzistenciu tečúcej lávy (čiže nie veľmi husté, ale ani veľmi riedke). Nebojte sa byť pri miešaní trošku dôraznejší, v tomto prípade nejde o to, aby sme "nerozbili" vyšľahaný sneh.

6.

Hotovým cestom naplním cukrárske vrecko, odstrihnem špičku (alebo môžete použiť hladký nadstavec) a vytvarujem makrónky.

Ja som použila cukrársku silikónovú podložku, na ktorej sú už predpripravené kolieska. Všetky makrónky som tak mala približne rovnaké. Použiť však môžete aj papier na pečenie, na ktorý si z opačnej strany nakreslíte ceruzkou kolieska.

Teraz príde tá zaujímavá časť: plechom s makrónkami buchneme napríklad o kuchynskú linku. Ja ním "plieskam" z cca pol metrovej výšky na gauč alebo koberec. Povrch makróniek by sa mal uhladiť a zbavíme sa tak aj prípadných vzduchových bubliniek.

7.

Makrónky nechám aspoň pol hodinu na kuchynskej linke schnúť. Keď po ich povrchu prejdete jemne prstom a cesto sa vám naň neprilepí, sú pripravené do rúry.

8.

Ja som si odsledovala svoju rúru a zistila som, že keď som piekla makrónky na "3D horúci vzduch" na 160, či 140 stupňoch, boli na povrchu tmavé, čo nevyzeralo pekne.
Piekla som ich teda na 3D horúcom vzduchu na 120 stupňoch najskôr 10 minút, potom som plech otočila a piekla ešte ďalších 10 minút.
Základom pečenia je skôr sušenie pri ventilátore, určite nepoužívajte horný/dolný ohrev.

9.

Ďalším dôležitým krokom je, nechať upečené makrónky vychladnúť priamo na plechu. Po vychladnutí by sa mali pekne odlepiť z podložky, či papiera na pečenie.

10.

Makrónky som zlepovala čokoládovým maslovým krémom. Krémom som urobila po obvode makrónky koliesko a do stredu som dala trošku marhuľového džemu.

Krém: zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom do peny a postupne pridám roztopenú, ale už trochu vychladnutú čokoládu.

Toto je recept a postup, ktorý zafungoval mne. Podľa niekoľkých zdrojov na internete je to tzv. francúzska metóda.
Pokusy s cukrovým sirupom, tzv. talianska metóda prípravy makróniek mi nešla vôbec. Vám sa bude možno pozdávať viac. Treba skúsiť. 😉

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Plnené medovníky

Predstavujem vám moju zjednodušenú verziu plnených medovníkov. Keď ich polejete roztopenou čokoládou, budú chutiť možno aj lepšie ako tie z obchodu.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Linecké kokosky

Keď som bola malá, tak jedným z bežne dostupných zákuskov boli linecké kolieska s kokoskou, zlepené džemom a máčané v čokoláde. Pamätáte si ich? Ja som si na tieto sviatky vyrobila ich verziu bez múky a cukru.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta