100 g mletých mandlí
10 g kakaa
200 g práškového cukru
100 g bielkov (cca z 3 vajíčok)
50 g kryšťáľového cukru
cca 200 g masla
cca 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
30 - 50 g roztopenej horkej čokolády
Príprava
Kroky: 10
Ak by sa vám makrónky nedarili rovnako ako mne, odporúčam dať si pár dní, týždňov (alebo mesiacov? 😁) pauzu a potom sa pokúsiť znova.
Výhodou tohto receptu je, že "nepodarky" nemusíte vyhadzovať. Naše deti si veľmi pochvaľovali nezvyčajné piškóty, či keksíky.
A tie vydarené a zlepované sú ešte lepšie, keď ich necháte najskôr aspoň jeden deň odležať.
Mleté mandle zomeliem spolu s práškovým cukrom a kakaom v mlynčeku na kávu.
Chvíľu to síce trvá, lebo mlynček nie je veľmi veľký, ale mandle s cukrom zomelie naozaj na jemno. Skúšala som použiť aj kuchynský robot so sekacím nožom, výsledok nebol zlý, ale nebolo to úplne ono.
Zomletú zmes ešte preosejem cez jemné sitko do misky.
Do misy od kuchynského robota odvážim bielky (u mňa to boli bielky z troch stredných vajíčok) a začnem šľahať sneh.
Keď je sneh jemne napenený, pridám k nemu kryštáľový cukor. Zvýšim otáčky a šľahám aj niekoľko minút, kým nevznikne pevný biely sneh.
K vyšľahanému snehu vmiešam na 3x mandľovú zmes.
Sypkú zmes som vmiešala stierkou, nie vareškou. Výsledné "cesto" musí mať konzistenciu tečúcej lávy (čiže nie veľmi husté, ale ani veľmi riedke). Nebojte sa byť pri miešaní trošku dôraznejší, v tomto prípade nejde o to, aby sme "nerozbili" vyšľahaný sneh.
Hotovým cestom naplním cukrárske vrecko, odstrihnem špičku (alebo môžete použiť hladký nadstavec) a vytvarujem makrónky.
Ja som použila cukrársku silikónovú podložku, na ktorej sú už predpripravené kolieska. Všetky makrónky som tak mala približne rovnaké. Použiť však môžete aj papier na pečenie, na ktorý si z opačnej strany nakreslíte ceruzkou kolieska.
Teraz príde tá zaujímavá časť: plechom s makrónkami buchneme napríklad o kuchynskú linku. Ja ním "plieskam" z cca pol metrovej výšky na gauč alebo koberec. Povrch makróniek by sa mal uhladiť a zbavíme sa tak aj prípadných vzduchových bubliniek.
Makrónky nechám aspoň pol hodinu na kuchynskej linke schnúť. Keď po ich povrchu prejdete jemne prstom a cesto sa vám naň neprilepí, sú pripravené do rúry.
Ja som si odsledovala svoju rúru a zistila som, že keď som piekla makrónky na "3D horúci vzduch" na 160, či 140 stupňoch, boli na povrchu tmavé, čo nevyzeralo pekne.
Piekla som ich teda na 3D horúcom vzduchu na 120 stupňoch najskôr 10 minút, potom som plech otočila a piekla ešte ďalších 10 minút.
Základom pečenia je skôr sušenie pri ventilátore, určite nepoužívajte horný/dolný ohrev.
Ďalším dôležitým krokom je, nechať upečené makrónky vychladnúť priamo na plechu. Po vychladnutí by sa mali pekne odlepiť z podložky, či papiera na pečenie.
Makrónky som zlepovala čokoládovým maslovým krémom. Krémom som urobila po obvode makrónky koliesko a do stredu som dala trošku marhuľového džemu.
Krém: zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom do peny a postupne pridám roztopenú, ale už trochu vychladnutú čokoládu.
Toto je recept a postup, ktorý zafungoval mne. Podľa niekoľkých zdrojov na internete je to tzv. francúzska metóda.
Pokusy s cukrovým sirupom, tzv. talianska metóda prípravy makróniek mi nešla vôbec. Vám sa bude možno pozdávať viac. Treba skúsiť. 😉
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Mandľové biscotti
Bezé roláda
Jam drops
Expresné mandľové sušienky
Plnené medovníky
Mandľové sucháre
Kakaové stromčeky
Linecké kokosky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje