400 ml kefíru (neochuteného)
2 vajíčka
2 PL čerstvo pomletých ľanových semienok
1 ČL vanilkového extraktu
100 g pohánkovej múky
120 g ryžovej múky
2 PL tapiokového škrobu
štipku soli
1 1/2 ČL prášku do pečiva
1 ČL jedlej sódy
kokosový olej na vyprážanie
džem
kyslú smotanu alebo jogurt
rôzne drobné čerstvé ovocie
Príprava
Kroky: 4
Ak by ste predsa len chceli použiť nejaké sladidlo, tak odporúčam vmiešať do cesta 1 - 2 PL tekutého medu. Ale keďže my podávame lievance buď s džemom alebo ovocím, tak cesto nijako nedosladzujem. Lievance sú pre nás takto sladké dosť.
V jednej miske vymiešam spolu kefír, vajíčka, pomleté semienka, štipku soli a vanilkový extrakt.
V druhej miske zmiešam pohánkovú a ryžovú múku so škrobom, práškom do pečiva a jedlou sódou.
Tekuté suroviny vmiešam do tých suchých. Pozor však, aby ste cesto nepremiešali. Miešajte ho naozaj len nevyhnutnú dobu na to, aby sa všetky suroviny spojili.
Rozohriatu panvicu potriem troškou kokosového oleja a smažím jednotlivé lievance. Ja používam ako odmerku jednu polievkovú lyžicu. Ak chcete lievance väčšie, použite cesta viac.
Toto je síce recept na bezlepkové lievance, ale ak zameníte prirodzene bezlepkové múky napríklad za špaldovú (hladkú a aj celozrnnú), tak máte lievance "klasické".
Ľanové semienka používajte vždy iba čerstvo namleté. Veľmi rýchlo podliehajú oxidácii, preto v žiadnom prípade neodporúčam kupovať ich už pomleté.
Ja si vyrábam kefír doma, pomocou kefírových húb. Tento recept je výborným spôsobom ako zásobu domáceho kefíru zužitkovať k spokojnosti celej rodiny.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Metrový koláč
Fúkané orechové rožky
Jemná tvarohová torta
Mandľovo-jahodový koláč
Bodkovaná bábovka
Mandľová torta
Vanilkové tortičky
Krtkova torta
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Ovsené linecké koláčiky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje