Best Recipes
s vanilkovým krémom

Tartaletky s čerešňovým želé

Ďalšia verzia mojich obľúbených koláčikov. Tento raz s čerešňovým želé a vanilkovým krémom.

na korpus:

350 g hladkej múky

50 g kešu múky

štipku soli

150 g práškového cukru

180 g masla

70 g vajec (cca 1 celé a 1 žĺtok)


na čerešňové želé:

300 g mrazených čerešní

cca 0,5 dcl vody

cca 30 g kryštáľového cukru (alebo podľa chuti)

4 - 6 plátkov želatíny


na krém:

400 ml plnotučného mlieka

1 balenie vanilkového pudingu

práškový cukor podľa chuti

125 g masla

200 ml šľahačkovej smotany



Príprava
Kroky: 5

Príprava tartaletiek môže pôsobiť zložito, ale nie je to tak. Pozostáva iba z viacerých menších krokov a každý vyžaduje svoj čas. Nakoniec to je už len zábavná "skladačka".

1.

Korpus:
V kuchynskom robote s lopatkovým nadstavcom vymiešam múky, soľ, cukor a na menšie kocky nakrájané studené maslo. Nechám premiešavať aspoň 5 minút, resp. kým múka s cukrom a maslom nevytvoria konzistenciu podobnú vlhkému piesku (maslo sa rozdrobí na malé kúsočky).
Nakoniec pridám vymiešané vajíčka a miešam, kým sa nevytvorí kompaktné cesto. Zabalím ho do potravinovej fólie a nechám v chladničke vychladiť aspoň hodinu.

2.

Vychladené cesto rozvaľkám medzi dvoma papiermi na pečenie (nemusím tak podsypávať ďalšou múkou) na cca 3 mm tenkú placku. Cesta je dosť, tak si ho rozdelím aspoň na dve, prípadne aj na tri časti, ktoré postupne vyvaľkám.
Vyvaľkané cesto dám spolu s papierom (horným aj dolným) do mrazničky približne na 5 minút, aby opäť stuhlo. Bude sa s ním lepšie pracovať a nebude sa trhať.
Vykrojím vybraný tvar (dno formičky a okraje), uhladím a opäť dám na pár minút do mrazničky, teraz už vo formičkách. 
Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 10 - 15 minút, v závislosti od veľkosti formičiek a hrúbky cesta.

3.

Čerešňové želé:
Mrazené čerešne dám do hrnca, podlejem vodou, osladím a na miernom ohni dusím do mäkka. Rozmixujem ponorným mixérom do hladka.
Želatínu namočím do studenej vody, vyžmýkam a rozmiešam v horúcom čerešňovom pyré. Riadim sa návodom na obale. Jej množstvo volím podľa toho, koľko čerešňového pyré mám. 
Prelejem na malý plech, ktorý som vystlala potravinovou fóliou a dám stuhnúť do chladničky.

4.

Vanilkový krém:
Puding uvarím podľa návodu na obale a do ešte horúceho vmiešam maslo. Prikryjem potravinovou fóliou a nechám vychladnúť. Pred použitím krém dobre premiešam metličkou, aby mal krémovú konzistenciu. Po častiach prilievam šľahačkovú smotanu (tekutú, nevyšľahanú) a rozmixujem do krémovej, nie tuhej konzistencie. Naplním do cukrárskeho vrecka. 

5.

No a nasleduje skladanie koláčikov. Na dno upečeného a vychladnutého korpusu dám trochu krému a naň čerešňové želé. To som po stuhnutí vyklopila a vykrojila som ho na požadovanú veľkosť. Ozdobne prekryjem vanilkovým krémom a ešte prípadne dozdobím podľa nálady.
Podávam dobre vychladené, najlešie na druhý deň.

Cesto si môžete pripraviť aj dva-tri dni vopred. V chladničke na vás počká. Alebo si rovno zopár dní dopredu korpusy upečte a krémom ich naplňte až deň pred plánovaným servírovaním. Aby boli dobre vychladené a chute sa stihli prepojiť.

Zo zbytku cesta upečte buď sušienky, kolieska zlepované džemom, ... Ja zvyknem vykrajovať napríklad aj malé srdiečka, ktoré potom použijem pri ozdobovaní tartaletiek. 
Veľmi ťažko sa odhaduje, koľko koláčikov z tohto množstva cesta pripravíte. Závísí to predovšetkým od veľkosti vašich formičiek. Pokojne začnite iba polovičnou dávkou. 
Rovnako na vás záleží, koľko krému použijete. Ak mi nejaký zostane, tak ho dám buď do mrazničky, alebo z neho so zostávajúcim želé pripravím vrstvené poháre.

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Čokoládové tartaletky

Neprekonateľná kombinácia krehkého kakaového cesta, parížskej šľahačky a slaného karamelu.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Tiramisu torta

Známy taliansky nepečený dezert v slávnostnejšej verzii. Doplnený kakaovým tortovým korpusom a piškótami s čokoládou.

Medová torta

Veľmi efektná tortička, ktorá poteší ako darček či už k narodeninám alebo aj na Valentína.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Punčové rezy

Ďalšia z mojich cukrárskych výziev bola pokorená. Punčák sa naozaj vydaril. Pyšná som najmä na to, že som sa zaobišla bez akéhokoľvek farbiva.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta