350 g hladkej múky
50 g kešu múky
štipku soli
150 g práškového cukru
180 g masla
70 g vajec (cca 1 celé a 1 žĺtok)
300 g mrazených čerešní
cca 0,5 dcl vody
cca 30 g kryštáľového cukru (alebo podľa chuti)
4 - 6 plátkov želatíny
400 ml plnotučného mlieka
1 balenie vanilkového pudingu
práškový cukor podľa chuti
125 g masla
200 ml šľahačkovej smotany
Príprava
Kroky: 5
Príprava tartaletiek môže pôsobiť zložito, ale nie je to tak. Pozostáva iba z viacerých menších krokov a každý vyžaduje svoj čas. Nakoniec to je už len zábavná "skladačka".
Korpus:
V kuchynskom robote s lopatkovým nadstavcom vymiešam múky, soľ, cukor a na menšie kocky nakrájané studené maslo. Nechám premiešavať aspoň 5 minút, resp. kým múka s cukrom a maslom nevytvoria konzistenciu podobnú vlhkému piesku (maslo sa rozdrobí na malé kúsočky).
Nakoniec pridám vymiešané vajíčka a miešam, kým sa nevytvorí kompaktné cesto. Zabalím ho do potravinovej fólie a nechám v chladničke vychladiť aspoň hodinu.
Vychladené cesto rozvaľkám medzi dvoma papiermi na pečenie (nemusím tak podsypávať ďalšou múkou) na cca 3 mm tenkú placku. Cesta je dosť, tak si ho rozdelím aspoň na dve, prípadne aj na tri časti, ktoré postupne vyvaľkám.
Vyvaľkané cesto dám spolu s papierom (horným aj dolným) do mrazničky približne na 5 minút, aby opäť stuhlo. Bude sa s ním lepšie pracovať a nebude sa trhať.
Vykrojím vybraný tvar (dno formičky a okraje), uhladím a opäť dám na pár minút do mrazničky, teraz už vo formičkách.
Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 10 - 15 minút, v závislosti od veľkosti formičiek a hrúbky cesta.
Čerešňové želé:
Mrazené čerešne dám do hrnca, podlejem vodou, osladím a na miernom ohni dusím do mäkka. Rozmixujem ponorným mixérom do hladka.
Želatínu namočím do studenej vody, vyžmýkam a rozmiešam v horúcom čerešňovom pyré. Riadim sa návodom na obale. Jej množstvo volím podľa toho, koľko čerešňového pyré mám.
Prelejem na malý plech, ktorý som vystlala potravinovou fóliou a dám stuhnúť do chladničky.
Vanilkový krém:
Puding uvarím podľa návodu na obale a do ešte horúceho vmiešam maslo. Prikryjem potravinovou fóliou a nechám vychladnúť. Pred použitím krém dobre premiešam metličkou, aby mal krémovú konzistenciu. Po častiach prilievam šľahačkovú smotanu (tekutú, nevyšľahanú) a rozmixujem do krémovej, nie tuhej konzistencie. Naplním do cukrárskeho vrecka.
No a nasleduje skladanie koláčikov. Na dno upečeného a vychladnutého korpusu dám trochu krému a naň čerešňové želé. To som po stuhnutí vyklopila a vykrojila som ho na požadovanú veľkosť. Ozdobne prekryjem vanilkovým krémom a ešte prípadne dozdobím podľa nálady.
Podávam dobre vychladené, najlešie na druhý deň.
Cesto si môžete pripraviť aj dva-tri dni vopred. V chladničke na vás počká. Alebo si rovno zopár dní dopredu korpusy upečte a krémom ich naplňte až deň pred plánovaným servírovaním. Aby boli dobre vychladené a chute sa stihli prepojiť.
Zo zbytku cesta upečte buď sušienky, kolieska zlepované džemom, ... Ja zvyknem vykrajovať napríklad aj malé srdiečka, ktoré potom použijem pri ozdobovaní tartaletiek.
Veľmi ťažko sa odhaduje, koľko koláčikov z tohto množstva cesta pripravíte. Závísí to predovšetkým od veľkosti vašich formičiek. Pokojne začnite iba polovičnou dávkou.
Rovnako na vás záleží, koľko krému použijete. Ak mi nejaký zostane, tak ho dám buď do mrazničky, alebo z neho so zostávajúcim želé pripravím vrstvené poháre.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Čokoládové tartaletky
Krehké ovocné košíčky
Vanilkové tortičky
Tiramisu torta
Medová torta
Jahodové tortičky
Punčové rezy
Bezé roláda
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje