450 g hladkej múky
štipku soli
1 ČL jedlej sódy
1 PL rumu
3 vajíčka
250 g hrudkového tvarohu
100 g masla
džem
práškový cukor (nemusí byť)
Príprava
Kroky: 7
Presne tak, na prípravu týchto chrumkavých pampúšikov nepotrebujete žiaden kvások, ani droždie, či prášok do pečiva. Vystačíte si s jedlou sódou. Recept je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj začiatočníci.
V mise zmiešam múku so sódou a soľou. Pridám vajíčka, maslo izbovej teploty, tvaroh a vypracujem cesto. Ak chcete, môžete na prípravu cesta použiť kuchynský robot, ale rukou to máte hotové raz-dva.
Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám ho aspoň na pol hodinu do chladničky odpočinúť.
V hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejem masť alebo olej na vyprážanie (ja používam masť z mangalice).
Cesto vyberiem z chladničky a na pracovnej ploche ho vyvaľkám približne na 0,5 - 1 cm silný plát. Ja cesto vaľkám medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo papiera na pečenie. Nemusím ho tak podsýpať ďalšou, múkou aby sa nelepilo.
Rozvaľkané cesto narežem radielkom na menšie obdĺžniky / štvorce a postupne vyprážam na rozohriatej masti do zlatista z obidvoch strán.
Po upražení odkladám pampúšiky na papierovú kuchynskú utierku, aby z nich odkvapkal prebytočný tuk.
Podávam s džemom, prípadne aj pocukrované práškovým cukrom. Ale ak použijete sladký džem, cukor už môžete vynechať.
Počas vyprážania sa pampúšiky nafúknu, tak ich nerobte veľa naraz. Ja dávam do menšieho hrnca max. tri kusy. Počas praženia vyplávajú na povrch, tak sa budú aj ľahšie otáčať.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kysnuté jablkové lievance
Expresné mandľové sušienky
Filo košíčky
Piškótová jablková torta
Tekvicové lievance
Slivkové gule
Broskyňová zmrzlina
Ovsené lievance s jablkom
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje