Best Recipes
bez cukru a múky

Kokosová torta

Táto kokosová torta je síce úplne bez cukru a múky, ale na chuti tým nijakým spôsobom "neutrpela", skôr naopak. A keďže sme všetci doma "kokosovo pozitívny", určite som ju nerobila naposledy.

na korpus:

150 g mandlí

75 g strúhaného kokosu

2 PL kakaa

30 g kokosového oleja

2 vajíčka


na kokosovú vrstvu:

200 g strúhaného kokosu

250 g šľahačkovej smotany

50 g masla


na čokoládovú polevu:

100 g horkej čokolády (aspoň 70%)

1 PL kokosového oleja alebo masla (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 8

Ak ste zvyknutí napríklad na klasické kupované zákusky tipu krémeš, či veterník, táto torta vám chutiť zrejme nebude. Myslím tým túto verziu bez cukru. Navrhujem vám preto na prvýkrát ju trochu dosladiť. A to tak, že napríklad do korpusu vmiešate aspoň za lyžicu - dve cukru a dosladíte aj kokosový krém. Množstvo cukru (či iného sladidla) nechám na vás, prispôsobte si ho podľa svojej chuti. 

1.

Začnem korpusom. Mandle rozmixujem spolu s kokosom a kakaovým práškom v kuchynskom robote so sekacím nožom. 

2.

Rozmixovanú mandľovo-kokosovú zmes premiestnim do misky a už iba vareškou k nej primiešam tekutý kokosový olej a vajíčka.

3.

Hotové cesto rovnomerne rozprestriem a utľapkám do tortovej formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Použila som menšiu formu s priemerom 20 cm.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 150 stupňov približne 20 minút. 

5.

Kým upečený korpus chladne, pripravím kokosovú vrstvu. Do hrnčeka so silnejším dnom dám šľahačkovú smotanu a maslo. Zohrievam na miernom ohni, kým sa maslo nerozpustí. Potom vmiešam strúhaný kokos a ešte chvíľku prehrejem. 

6.

Kokosovú plnku rovnomerne rozotriem na vychladnutý korpus a dám aspoň na hodinu - dve do chladničky.

7.

Nakoniec polejem čokoládovou polevou. Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a primiešam k nej buď kokosový olej alebo maslo. Alebo roztopím iba čokoládu.

8.

Pred podávaním nechám tortu dobre vychladiť.

Keď však nepatríte k veľkým milovníkom sladkého, môže byť táto torta pre vás to pravé. Ide len o to, ako máte vytrénované svoje chuťové poháriky. My sme si už na menej sladké veci časom zvykli. 
No a čím menej sladidla použijete, o to viac viete oceniť ozajstnú chuť mandlí a kokosu. 

Ak by ste chceli pripraviť tortu ešte kokosovejšiu, použite pri príprave kokosového krému namiesto šľahačky kokosovú smotanu a namiesto masla kokosový olej.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Kysnuté jablkové lievance

Neprekonateľná dvojica jablko so škoricou sa vám tento raz predstavujú v nadýchanej lievancovej verzii.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Mandľová torta

Domáca verzia známeho mandľového koláčika na ktorom si môžete pochutiť v jednom nemenovam švédskom obchodnom dome s nábytkom.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

so slivkami

Makový slimák

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč