Best Recipes
s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

Kokosová verzia známeho dezertu z cukrárne. Lebo my všetci doma kokos naozaj môžeme. No a karamelový krém sa k nemu perfektne hodí.

na laskonky:

180 - 200 g bielkov (cca z 5 väčších vajíčok)

300 g kryštáľového cukru

100 g práškového cukru

200 g strúhaného kokosu


na krém:

350 ml plnotučného mlieka

1 balenie karamelového pudingu

cca 3 plné PL slaného karamelu

práškový cukor podľa chuti

250 g masla



Príprava
Kroky: 9

Tento retro dezert je všetko možné, len nie zdravý... stačí sa pozrieť na to množstvo cukru, ktoré musíte pri jeho príprave použiť. Musím sa priznať, že som laskonky robila len kvôli môjmu mužovi, lebo kokos a karamel má veľmi rád a chcela som mu urobiť radosť. A v neposledom rade boli laskonky mojou ďalšou cukrárskou výzvou, ktorú som ešte nemala za sebou. 😇

1.

Najskôr uvarím karamelový puding, aby chladol, kým budem pripravovať laskonky.
V časti mlieka rozmiešam pudingový prášok do hladka. Zbytok mlieka dám zohrievať. Keď je mlieko horúce, vylejem do neho puding a za stáleho miešania varím až do zhustnutia. Ja puding nesladím. Povrch pudingu prekryjem potravinovou fóliou, aby sa počas chladnutia na ňom nevytvorila koža. 

2.

Odvážim bielky. Malo by ich ich byť minimálne 180, ideálne 200 g. Ja som použila 5 väčších vajíčok. Ak máte vajíčka menšie, budete ich zrejme potrebovať 6 kusov. 
Bielky spolu s kryštáľovým cukrom dám zohrievať do vodného kúpeľa. Čo znamená, že na sporák dám hrniec s vodou. Keď bude voda vrieť, položím na hrniec misu s bielkami a cukrom a ručne, metličkou miešam, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nejde o to vyšľahať sneh, iba miešaním rozpustiť cukor.

3.

Keď sú bielky horúce a cukor rozustený, presuniem misu do kuchynského robota a na najvyšších otáčkam vyšľahám tuhý sneh. Šľahám, kým sneh zároveň aj nevychladne.

4.

Do tuhého snehu všľahám práškový cukor a nakoniec kokos.

5.

Bielkovú hmotu ponatieram na formu na laskonky, Tú som položila na plech vystlaný papierom na pečenie. Opatrne vyplním všetky otvory, uhladím stierkou a opatrne šablónu "stiahnem" z plechu. 
Ak šablónu nemáte, presuňte hmotu do cukrárskeho sáčku a tvarujte buď oválne alebo okrúhle tvary priamo na plech vystlaný papierom na pečenie.

6.

Laskonky suším v rúre najskôr pri teplote 120 stuňov 15 minút, potom teplotu znížim na 80 stupňov a dosuším ich ešte asi pol hodinu. Vďaka sušeniu pri nízkej teplote zostanú laskonky krásne biele. 

7.

Takto postupne spotrebujem všetok bielkovo-kokosový sneh. Kým sa laskonky pečú (sušia), pripravím karamelový krém.

8.

Zmäkknuté maslo vymiešam s trochou cukru do nadýchanej svetlej peny. Postupne vmiešam vychladnutý puding a slaný karamel. Množstvo karamelu a cukru nechám na vás, riaďte sa svojimi chuťovými bunkami.

9.

Vymiešaný karamelový krém presuniem do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesiem ho na polovicu laskoniek. Zostávajúce laskonky priložím zhora.

Pred podávaním nechám dobre stuhnúť v chladničke.

 

Keď sa už raz za čas pustím aj do takýchto dezertov, nemôžeme ich mať všetky doma. Pre istotu. 😁 Odložím každému jeden-dva kúsky na ochutnanie a s ostatnými kúskami sa rozdelíme. Susedia a manželoví kolegovia v práci ma majú celkom radi. 😊

Slaný karamel si môžete buď pripraviť svoj vlastný, alebo si prácu uľahčiť (tak ako ja) a použiť karamel kupovaný. Ja si robím zásoby v našej neďalekej cukrárni, kde si vyrábajú svoj karamel a majú ho aj vo svojej ponuke. 
Ku kokosovým laskonkám sa však hodí napríklad aj čokoládový krém, ak sa vám nechce do toho karamelového. 

Laskonky si môžete pripraviť aj deň-dva vopred a nenaplnené ich skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Keď príde ich čas, stačí ich už iba naplniť krémom a vychladiť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Linecké kokosky

Keď som bola malá, tak jedným z bežne dostupných zákuskov boli linecké kolieska s kokoskou, zlepené džemom a máčané v čokoláde. Pamätáte si ich? Ja som si na tieto sviatky vyrobila ich verziu bez múky a cukru.

Medovníková torta

Každý sviatočný stôl si zaslúži svoju "čerešničku". V prípade Vianoc nie je nič typickejšie ako voňavá medovníková torta, ozdobená (ako inak) medovníkmi.

Vanilkové rožky bez cukru

Všetko je len otázka zvyku. Ak si raz zvyknete na život bez cukru (alebo iba s minimom cukru), ani také klasické vanilkové rožky vám už nebudú veľmi chutiť. To si už potom budete na Vianoce pripravovať len takéto, bez cukru.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.