180 - 200 g bielkov (cca z 5 väčších vajíčok)
300 g kryštáľového cukru
100 g práškového cukru
200 g strúhaného kokosu
350 ml plnotučného mlieka
1 balenie karamelového pudingu
cca 3 plné PL slaného karamelu
práškový cukor podľa chuti
250 g masla
Príprava
Kroky: 9
Tento retro dezert je všetko možné, len nie zdravý... stačí sa pozrieť na to množstvo cukru, ktoré musíte pri jeho príprave použiť. Musím sa priznať, že som laskonky robila len kvôli môjmu mužovi, lebo kokos a karamel má veľmi rád a chcela som mu urobiť radosť. A v neposledom rade boli laskonky mojou ďalšou cukrárskou výzvou, ktorú som ešte nemala za sebou. 😇
Najskôr uvarím karamelový puding, aby chladol, kým budem pripravovať laskonky.
V časti mlieka rozmiešam pudingový prášok do hladka. Zbytok mlieka dám zohrievať. Keď je mlieko horúce, vylejem do neho puding a za stáleho miešania varím až do zhustnutia. Ja puding nesladím. Povrch pudingu prekryjem potravinovou fóliou, aby sa počas chladnutia na ňom nevytvorila koža.
Odvážim bielky. Malo by ich ich byť minimálne 180, ideálne 200 g. Ja som použila 5 väčších vajíčok. Ak máte vajíčka menšie, budete ich zrejme potrebovať 6 kusov.
Bielky spolu s kryštáľovým cukrom dám zohrievať do vodného kúpeľa. Čo znamená, že na sporák dám hrniec s vodou. Keď bude voda vrieť, položím na hrniec misu s bielkami a cukrom a ručne, metličkou miešam, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nejde o to vyšľahať sneh, iba miešaním rozpustiť cukor.
Keď sú bielky horúce a cukor rozustený, presuniem misu do kuchynského robota a na najvyšších otáčkach vyšľahám tuhý sneh. Šľahám, kým sneh zároveň aj nevychladne.
Do tuhého snehu všľahám práškový cukor a nakoniec kokos.
Bielkovú hmotu ponatieram na formu na laskonky, Tú som položila na plech vystlaný papierom na pečenie. Opatrne vyplním všetky otvory, uhladím stierkou a opatrne šablónu "stiahnem" z plechu.
Ak šablónu nemáte, presuňte hmotu do cukrárskeho sáčku a tvarujte buď oválne alebo okrúhle tvary priamo na plech vystlaný papierom na pečenie.
Laskonky suším v rúre najskôr pri teplote 120 stuňov 15 minút, potom teplotu znížim na 80 stupňov a dosuším ich ešte asi pol hodinu. Vďaka sušeniu pri nízkej teplote zostanú laskonky krásne biele.
Takto postupne spotrebujem všetok bielkovo-kokosový sneh. Kým sa laskonky pečú (sušia), pripravím karamelový krém.
Zmäkknuté maslo vymiešam s trochou cukru do nadýchanej svetlej peny. Postupne vmiešam vychladnutý puding a slaný karamel. Množstvo karamelu a cukru nechám na vás, riaďte sa svojimi chuťovými bunkami.
Vymiešaný karamelový krém presuniem do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesiem ho na polovicu laskoniek. Zostávajúce laskonky priložím zhora.
Pred podávaním nechám dobre stuhnúť v chladničke.
Keď sa už raz za čas pustím aj do takýchto dezertov, nemôžeme ich mať všetky doma. Pre istotu. 😁 Odložím každému jeden-dva kúsky na ochutnanie a s ostatnými kúskami sa rozdelíme. Susedia a manželoví kolegovia v práci ma majú celkom radi. 😊
Slaný karamel si môžete buď pripraviť svoj vlastný, alebo si prácu uľahčiť (tak ako ja) a použiť karamel kupovaný. Ja si robím zásoby v našej neďalekej cukrárni, kde si vyrábajú svoj karamel a majú ho aj vo svojej ponuke.
Ku kokosovým laskonkám sa však hodí napríklad aj čokoládový krém, ak sa vám nechce do toho karamelového.
Laskonky si môžete pripraviť aj deň-dva vopred a nenaplnené ich skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Keď príde ich čas, stačí ich už iba naplniť krémom a vychladiť.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Metrový koláč
Fúkané orechové rožky
Bezé roláda
Jam drops
Expresné mandľové sušienky
Parížske rožky
Mandľové sucháre
Mandľové biscotti
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Ovsené linecké koláčiky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje