Best Recipes
výdatná a zdravá

Krémová cesnačka

Obľúbená jemne štipľavá polievka, ktorá pridaním krutónov nahradí aj hlavné jedlo. V čase rôznych prechladnutí a viróz ideálna na posilnenie imunity.

potrebujeme:

5 strúčikov cesnaku

5 ks menších zemiakov

cca 1 l vývaru

2 ČL soli

2 PL celozrnnej špaldovej krupice

200 ml smotany na varenie (12%)

30 g parmezánu

krutóny (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 8

1.

Cesnak a zemiaky ošúpem. Cesnak nakrájam na drobno, zemiaky na kocky.

2.

Na troške oleja opražím cesnak, cca 2 minúty, aby zmäkkol a rozvoňal sa.

3.

Pridám zemiaky a zalejem vývarom.

4.

Posolím a varím približne 20 minút, alebo kým zemiaky nebudú mäkké.

5.

Polievku rozmixujem a zahustím smotanou na varenie, do ktorej som vmiešala celozrnnú špaldovú krupicu.

6.

Pridám postrúhaný parmezán. Aby bola polievka naozaj jemná, ja ju zvyknem ešte raz rozmixovať ponorným mixérom.

7.

Ochutnám a ak treba, ešte dosolím.

8.

Podávam s krutónmi. Na tie vám postačí starší chlieb alebo pečivo, ktoré krájam na kocky, pokvapkám olejom a dám do rúry vyhriatej na 220 stupňov približne na 20 min. Počas pečenia premiešavam, aby sa kúsky chleba rovnomerne opiekli.

Niekedy pri príprave polievky vynechám "zahusťovaciu" časť. Vtedy nepridám smotanu na varenie a špaldovú krupicu, ale primiešam viac postrúhaného parmezánu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Polievka Tom Yum

Túto pikantnú polievku som si zamilovala na prvé ochutnanie. I keď ju nikdy neuvarím ako v pravej ázijskej (resp. thajskej) reštaurácii, obľúbila som si aj svoju domácu verziu.

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

Krémová lososová polievka

I keď ja ryby veľmi nemusím, lososom nepohrdnem. V prípade tejto trochu exotickej krémovej polievky to platí dvojnásobne! Losos sa tu skvelo dopĺňa so sladkým zemiakom, topinamburom, mrkvou a kokosovým krémom.

Studená uhorková polievka

Počas horúcich letných dní nepoznám lepšie osvieženie ako studené polievky. Túto uhorkovú máte hotovú raz dva a zo surovín, ktoré máte určite doma. Najlepšia je samozrejme poriadne vychladená.

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

plnené marcipánom

Slivkové gule

so slaným karamelom

Krtkova torta

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

s tvarohovým krémom

Medová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta