cca 50 g tuhého kvásku lievito madre
150 ml vody
200 g múky manitoba
150 ml plnotučného mlieka
50 g masla
200 ml 40 % šľahačkovej smotany
2 žĺtky
štipku soli
700 g hladkej pšeničnej múky
100 - 150 g cukru
1 žĺtok na potretie
celý mak na posypanie
Príprava
Kroky: 10
Z rozkvasu odoberiem 350 g a zbytok dokŕmim a odložím do chladničky na ďalšie pečenie.
V malom hrnčeku rozohrejem maslo a mlieko. Mlieko by malo byť iba vlažné, nie horúce.
Pomocou ponorného tyčového mixéra rozmiešam rozkvas s roztopeným maslom a mliekom na hladkú kašu.
Pridám šľahačkovú smotanu a už pomocou hnetacieho háku vmiešam do rozkvasu. Smotanu môžete pridať aj spolu s mliekom a maslom. Mixovať však musíte naozaj rýchlo a opatrne, lebo ponorným mixérom veľmi ľahko vyrobíte šľahačku.
Nakoniec pridám žĺtky, múku, štipku soli a cukor a vymiesim hladké a pružné cesto.
Vymiesené cesto prikryjem fóliou a dám ho na noc do chladu (v zime na zasklený balkón alebo do chladničky).
Na druhý deň ráno nechám cesto aspoň hodinu odpočívať pri izbovej teplote, premiesim ho a rozdelím na jednotlivé časti. Moje makovky mali každá cca 100 g, je len na vás, akú veľkosť alebo tvar zvolíte.
Každú časť vytvarujem do valčeka a urobím z neho uzol. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjem čistou utierkou a nechám približne hodinu až hodinu a pol podkysnúť.
Rúru rozhohrejem na 180 stupňov, podkysnuté makovky potriem žĺtkom, ktoré som zriedila s troškou vody a posypem celým makom.
Pečiem asi 20 - 25 minút do zlatista. Čas závisí od veľkosti pečiva, ja ho pre istotu kontrolujem aj špáradlom.
Ja svoj tuhý kvások kŕmim múkou manitoba. Ak tomu vášmu chutí iná, tak pripravte rozkvas podľa toho ako ste zvyknutí.
Rovnako to je aj s kysnutím. Skúsené pekárky už majú svoj osvedčený postup. Mne teraz v zime vyhovuje kysnutie cez noc v chlade.
Nám stačí do cesta pridať iba 100 g cukru, lebo deti si makovky najradšej vychutnávajú potreté džemom. Ak nie ste zvyknutí menej sladiť, tak použite radšej 150 g cukru.
Ak by vám povrch makoviek počas pečenia rýchlo tmavol, prekryte ich ďalším papierom na pečenie.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kvásková vianočka
Kváskové panettone
Maslové uzlíky
Veľkonočné judáše
Chrumkavý chlieb bez droždia
Pečené kváskové buchty
Vianočka
Škoricová vločka
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Kysnutá kakaová bábovka
Slivkové gule
Kysnuté jablkové lievance
Krtkova torta
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Makový slimák
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Vyskúšajte moje