Best Recipes
so šľahačkovou smotanou

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

na rozkvas:

cca 50 g tuhého kvásku lievito madre

150 ml vody

200 g múky manitoba


na cesto:

150 ml plnotučného mlieka

50 g masla

200 ml 40 % šľahačkovej smotany

2 žĺtka

štipku soli

700 g hladkej pšeničnej múky

100 - 150 g cukru


na dokončenie:

1 žĺtko na potretie

celý mak na posypanie



Príprava
Kroky: 10

1.

Z rozkvasu odoberiem 350 g a zbytok dokŕmim a odložím do chladničky na ďalšie pečenie.

2.

V malom hrnčeku rozohrejem maslo a mlieko. Mlieko by malo byť iba vlažné, nie horúce.

3.

Pomocou ponorného tyčového mixéra rozmiešam rozkvas s roztopeným maslom a mliekom na hladkú kašu.

4.

Pridám šľahačkovú smotanu a už pomocou hnetacieho háku vmiešam do rozkvasu. Smotanu môžete pridať aj spolu s mliekom a maslom. Mixovať však musíte naozaj rýchlo a opatrne, lebo ponorným mixérom veľmi ľahko vyrobíte šľahačku.

5.

Nakoniec pridám žĺtka, múku, štipku soli a cukor a vymiesim hladké a pružné cesto.

6.

Vymiesené cesto prikryjem fóliou a dám ho na noc do chladu (v zime na zasklený balkón alebo do chladničky).

7.

Na druhý deň ráno nechám cesto aspoň hodinu odpočívať pri izbovej teplote, premiesim ho a rozdelím na jednotlivé časti. Moje makovky mali každá cca 100 g, je len na vás, akú veľkosť alebo tvar zvolíte.

8.

Každú časť vytvarujem do valčeka a urobím z neho uzol. Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjem čistou utierkou a nechám približne hodinu až hodinu a pol podkysnúť.

9.

Rúru rozhohrejem na 180 stupňov, podkysnuté makovky potriem žĺtkom, ktoré som zriedila s troškou vody a posypem celým makom.

10.

Pečiem asi 20 - 25 minút do zlatista. Čas závisí od veľkosti pečiva, ja ho pre istotu kontrolujem aj špáradlom. 

Ja svoj tuhý kvások kŕmim múkou manitoba. Ak tomu vášmu chutí iná, tak pripravte rozkvas podľa toho ako ste zvyknutí.

Rovnako to je aj s kysnutím. Skúsené pekárky už majú svoj osvedčený postup. Mne teraz v zime vyhovuje kysnutie cez noc v chlade.

Nám stačí do cesta pridať iba 100 g cukru, lebo deti si makovky najradšej vychutnávajú potreté džemom. Ak nie ste zvyknutí menej sladiť, tak použite radšej 150 g cukru.

Ak by vám povrch makoviek počas pečenia rýchlo tmavol, prekryte ich ďalším papierom na pečenie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie... Teraz ho budete vedieť upiecť aj bez týchto momentálne nedostatkových ingrediencií.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety