450 g hladkej múky
250 g masla
250 ml kyslej smotany
slivkový lekvár
práškový cukor na posypanie (nemusí byť)
Príprava
Kroky: 6
Práškový cukor týmto koláčikom naozaj chýbať nebude. Ja som ho použila iba na ozdobu, kvôli foteniu.
V kuchynskom robote so sekacím nožom "rozsekám" maslo do hladkej múky. Vznikne tak sypká zmes, do ktorej nakoniec zapracujem kyslú smotanu. Ja som robila všetko v tom robote, cesto je tak hotové za pár sekúnd.
Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinu do chladničky.
Po vychladení rozdelím cesto na dve časti a každú postupne vyvaľkám do tvaru obdĺžnika. Hrúbka cesta závisí od toho, aké veľké šatôčky, či rožky idete robiť (ale čím tenšie, tým chrumkavejšie).
Vyvaľkané cesto radielkom alebo nožíkom rozdelím buď na trojuholníčky (ak idete robiť rožky) alebo na štvorce (ak chcete piecť šatôčky).
Na každý dielik dám menšiu lyžičku slivkového lekváru a zaviniem.
Šatôčky, či rožky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút alebo do ružova.
Odporúčam použiť hustý lekvár alebo džem, redšie sa pri pečení ľahko roztečú. Keďže ja používam slivkový lekvár bez cukru, tak naše koláčiky sú naozaj "sugarfree". :-)
Lekvár však môžete nahradiť aj klasickou makovou, či orechovou plnkou.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Acidkový koláč
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Kakaovo-banánový chlebík
Pečené kváskové buchty
Kakaové muffiny
Kváskové panettone
Jablkový perník
Sypaný tvarohový koláč
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje