Best Recipes
s džemom a čokoládou

Linecké kokosky

Keď som bola malá, tak jedným z bežne dostupných zákuskov boli linecké kolieska s kokoskou, zlepené džemom a máčané v čokoláde. Pamätáte si ich? Ja som si na tieto sviatky vyrobila ich verziu bez múky a cukru.

na kokosky:

3 bielky

150 g strúhaného kokosu

cca 1 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)


na linecké kolieska:

150 g mletých mandlí

50 g masla

1 vajíčko


na dokončenie:

džem na zlepovanie

roztopená horká čokoláda (aspoň 70%)



Príprava
Kroky: 10

Pripraviť dezert bez cukru a múky nie je nič zložité, nemusíte sa toho báť. Ja som si na menej sladkú chuť zvykla veľmi rýchlo. Výhodou takéhoto dezertu je aj to, že vám na uspokojenie vášho maškrntého "ja" bude stačiť podstatne menej kúskov. 😉

1.

Bielky vyšľahám do pevného snehu. Ochutím vanilkovým extraktom.

2.

K snehu opatrne vareškou vmiešam strúhaný kokos.

3.

Plech vysteliem papierom na pečenie a lyžicou naň tvarujem menšie kôpky (kokosky), ktoré podľa potreby ešte prstami upravím do požadovaného tvaru.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 12 minút, do zlatista. Z tohto množstva cesta mi vyšlo 13 kokosiek.

5.

Kým kokosky chladnú, pripravím linecké kolieska. Všetky suroviny na cesto vymiešam, zabalím do fólie a dám aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.

6.

Vychladené cesto vyvaľkám medzi dvoma hárkami papiera na pečenie a vykrojím kolieska.

7.

Vykrojené kolieska poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 10 minút (v závislosti od ich veľkosti a hrúbky).

8.

A ideme tvoriť výsledný dezert: linecké koliesko potriem džemom a naň položím kokosku. Dám do chladničky stuhnúť.

9.

Kým sa koláčiky chladia, roztopím vo vodnom kúpeli čokoládu a kokosky do nej opatrne namáčam. Stačí iba spodnú časť.

10.

Opäť nechám vychladiť, aby čokoláda stuhla. Skladujem v chlade.

Aby chuť kokosiek naozaj vynikla, odporúčam použiť bio strúhaný kokos, podľa mňa je o niečo sladší. Ja som použila kokos značky Alnatura.
Džem použite akýkoľvek máte radi. Mne sa k týmto kokoskám hodí najviac marhuľový alebo kyslejší ríbezľový. Je len na vás, či použijete džem s cukrom alebo bez. 
Ak by ste sa obávali, že kokosky bez cukru u vás nikto nebude jesť (predsa len si treba na menej sladkú chuť chvíľu zvykať), pridajte k bielkom počas šľahania aj trochu cukru. Množstvo nechám na vás.
Rovnako môžete upiecť linecké kolieska z "klasického" cesta z múky a cukru.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové stromčeky

Kakaové stromčeky sú veľmi milou a efektnou dekoráciou sviatočného stola. A pritom to je "len" linecké cesto s troškou kakaa.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Vanilkové rožky bez cukru

Všetko je len otázka zvyku. Ak si raz zvyknete na život bez cukru (alebo iba s minimom cukru), ani také klasické vanilkové rožky vám už nebudú veľmi chutiť. To si už potom budete na Vianoce pripravovať len takéto, bez cukru.

Marcipánové guľky

Ak máte radi marcipán tak ako my, tak teraz si prídete na svoje. Tieto guľky sú vďaka použitým surovinám možno trošku nezvyčajné, ale všetci ochutnávači sa zhodli na jednom: sú fantastické!

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta