Best Recipes
osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

na korpus:

2 vajíčka

1/4 šálky kryštáľového cukru

1/4 šálky oleja neutrálnej chuti

1 ČL vanilkového extraktu

190 g 20% kyslej smotany

1/2 šálky polohrubej múky

1/2 šálky semoliny

1 ČL prášku do pečiva

10 ks marhúľ


na hornú vrstvu:

cca 0,5 l marhuľového pyré

0,5 l vody

2 balenia Zlatého klasu

cukor podľa chuti



Príprava
Kroky: 6

Koláčik odporúčam podávať dobre vychladený. Marhule môžete samozrejme nahradiť aj iným ovocím, mne sa sem však veľmi hodia. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám s cukrom do svetlej peny a postupne pridám olej a vanilku. Nakoniec vmiešam do cesta kyslú smotanu a múky zmiešané s práškom do pečiva.

2.

Hotové cesto vylejem na vymazaný a múkou vysypaný plech, zarovnám a poukladám naň rozpolené a vykôstkované marhule. 

3.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 - 25 minút alebo do zlatista.

4.

Kým korpus chladne, pripravím puding. Cca 0,5 kg marhúľ vykôstkujem a rozmixujem na pyré. 

5.

Pyré zriedim vodou, privediem ho skoro k varu, vmiešam v troške vody rozmiešané pudingové prášky a varím, kým hmota nezhustne.

6.

Hotový puding vylejem na upečený korpus a nechám dobre vychladiť.

Recept na korups som si vymyslela len tak "za pochodu" podľa toho, čo som mala doma. Ako spodnú vrstvu však môžete upiecť akúkoľvek piškótu, či korpus, ktorý vám chutí. Napríklad polovičnú dávku z môjho tortového korpusu

Ovocie môžete poukladať na hotové cesto a až potom piecť (ako som to urobila ja), alebo ak ho chcete jesť tepelne neupravené, tak marhule poukladajte až na už upečený a vychladnutý korpus a tak ich zalejte marhuľovým pudingom.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Cviklové brownies

Doslova kultový čokoládový koláč - brownie(s), poznajú asi všetci. Ja som tentoraz skúsila jeho o niečo nezvyčajnešiu verziu. Cviklové brownies zjedli u nás hlavne chlapi a bez frflania!

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Tekvicové lievance

Keď už si pripravujem tekvicové pyré napríklad na kváskový chlebík, pripravím ho, samozrejme, vždy viac. Aby mi určite nejaké zostalo aj na tieto fantastické lievance. Opäť jeden z rýchlych receptov, v ktorom sa zaobídete bez cukru a múky.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing