Best Recipes
osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

na korpus:

2 vajíčka

1/4 šálky kryštáľového cukru

1/4 šálky oleja neutrálnej chuti

1 ČL vanilkového extraktu

190 g 20% kyslej smotany

1/2 šálky polohrubej múky

1/2 šálky semoliny

1 ČL prášku do pečiva

10 ks marhúľ


na hornú vrstvu:

cca 0,5 l marhuľového pyré

0,5 l vody

2 balenia Zlatého klasu

cukor podľa chuti



Príprava
Kroky: 6

Koláčik odporúčam podávať dobre vychladený. Marhule môžete samozrejme nahradiť aj iným ovocím, mne sa sem však veľmi hodia. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám s cukrom do svetlej peny a postupne pridám olej a vanilku. Nakoniec vmiešam do cesta kyslú smotanu a múky zmiešané s práškom do pečiva.

2.

Hotové cesto vylejem na vymazaný a múkou vysypaný plech, zarovnám a poukladám naň rozpolené a vykôstkované marhule. 

3.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 - 25 minút alebo do zlatista.

4.

Kým korpus chladne, pripravím puding. Cca 0,5 kg marhúľ vykôstkujem a rozmixujem na pyré. 

5.

Pyré zriedim vodou, privediem ho skoro k varu, vmiešam v troške vody rozmiešané pudingové prášky a varím, kým hmota nezhustne.

6.

Hotový puding vylejem na upečený korpus a nechám dobre vychladiť.

Recept na korups som si vymyslela len tak "za pochodu" podľa toho, čo som mala doma. Ako spodnú vrstvu však môžete upiecť akúkoľvek piškótu, či korpus, ktorý vám chutí. Napríklad polovičnú dávku z môjho tortového korpusu

Ovocie môžete poukladať na hotové cesto a až potom piecť (ako som to urobila ja), alebo ak ho chcete jesť tepelne neupravené, tak marhule poukladajte až na už upečený a vychladnutý korpus a tak ich zalejte marhuľovým pudingom.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Jablkové muffiny z mandľového masla

Mandľové maslo a ja... to bola láska na prvé ochutnanie! Hodí sa naozaj všade, nielen do koláčov, ale aj na slané varenie...

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Medový krémeš

Nepoznám "nedeľnejší" dezert ako krémeš. Nehovoriac o tom, keď je domáci. Pripraviť napríklad ten medový je naozaj jednoduché.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky