Best Recipes
ozdoba sviatočného stola

Medovníková torta

Každý sviatočný stôl si zaslúži svoju "čerešničku". V prípade Vianoc nie je nič typickejšie ako voňavá medovníková torta, ozdobená (ako inak) medovníkmi.

na korpus:

4 vajíčka

cca 120 g práškového cukru

125 ml oleja

100 ml vlažnej vody

250 g polohrubej špaldovej múky

1/2 bal. prášku do pečiva

1 plná PL sušenej pomarančovej kôry

1 PL medovníkového korenia


na krém:

400 ml plnotučného mlieka

1 bal. vanilkového pudingového prášku

250 g masla

cukor podľa chuti


na dokončenie:

džem (ja som použila jahodový)

medovníky

rozmarín a brusnice (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 10

Torta je vynikajúca a medovníkovo voňavá aj bez medovníkov. Preto ak ich nemáte po ruke a nechcete sa zdržiavať ich prípravou, ozdobte tortu napríklad sušenými plátkami pomaranča. Medovníky jej však dodajú tú pravú atmosféru.

1.

Začnem prípravou tortového korpusu. Bielka vyšľahám s polovicou cukru do hustej peny. 

2.

Žĺtka vyšľahám so zbytkom cukru do svetlej peny a postupne všľahám olej a nakoniec vodu.

3.

Vareškou na striedačku vmiešam múku (zmiešanú s práškom do pečiva, medovníkovým korením a sušenou pomarančovou kôrou) s vyšľahaným snehom.

4.

Cesto vylejem do cca 18 cm tortovej formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Nevymazávam.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 40 min. V polovici pečenia prikryjem povrch korpusu papierom na pečenie, aby sa nespálil.

6.

Po vychladnutí rozrežem korpus na 3 časti a naplním krémom.

7.

Príprava krému je veľmi jednoduchá: v mlieku uvarím vanilkový puding podľa návodu na obale a nechám ho vychladnúť. Povrch prikryjem potravinovou fóliou, aby sa mi nevytvorila "škrupinka" alebo "koža".

8.

Zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom do svetlej peny. Ja ho pridávam tak od oka, začínam s menším množstvom a postupne pridávam podľa potreby.

9.

Do našľahaného masla vmiešam po častiach vychladnutý puding.

10.

Spodnú a strednú časť torty (korpusy) potriem trochou džemu a časťou krému. Nakoniec potriem aj boky a povrch torty. Nechám dobre vychladiť a nakoniec ozdobím.

Celé čaro tejto torty spočíva v tom, že klasický tortový korpus som len ochutila pomarančovou kôrou a medovníkovým korením. 

Aby ste vyšľahali naozaj nadýchaný krém, maslo a puding musia mať izbovú teplotu. Maslo šľahajte dostatočne dlho (môže to trvať aj 5 minút), kým nebude svetlé a nadýchané. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Metrový koláč

Metrový koláč sa už asi aj dá považovať za retro zákusok. Zistila som však, že niektorí ste o ňom ešte nepočuli, tak nech sa páči....

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Jam drops

Ďalší recept z množstva variácií lineckého cesta. Tento raz sa džem doslova kvapne do jamky koláčika, preto ten názov.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Mandľové sucháre

Mandľové sucháre patria k nášmu obľúbenému sviatočnému pečivu. Tieto úžasne chrumkavé kúsky sa hodia tak ku káve, ako i k horúcemu čaju.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky