Best Recipes
dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

Nepoznám "nedeľnejší" dezert ako krémeš. Nehovoriac o tom, keď je domáci. Pripraviť napríklad ten medový je naozaj jednoduché.

na medové pláty:

300 g hladkej múky

70 g práškového cukru

100 g masla

2 PL medu

1 ČL jedlej sódy

1 vajíčko

1 - 2 PL mlieka (podľa potreby)


na vanilkový krém:

1 l plnotučného mlieka

2 ks vanilkového pudingu

250 g masla

cukor podľa chuti


na dokončenie:

500 ml šľahačkovej smotany

cukor na posypanie (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 6

1.

Uvarím vanilkový puding podľa návodu na obale. Po zhustnutí ho prikryjem potravinovou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka alebo koža. Nechám vychladnúť.

Z chladničky vyberiem maslo, aby malo izbovú teplotu, keď ho už budem potrebovať.

2.

Kým puding chladne, pripravím medové pláty. Všetky suroviny (múku, cukor, maslo, med, sódu a vajíčko) dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto. Ak by sa vám zdalo byť trochu suchšie, môžete pridať za lyžicu-dve mlieka.

3.

Cesto rozdelím na dve časti a každú vyvaľkám priamo na papieri na pečenie, na ktorom sa budú piecť. Odpadne mi tak starosť, či sa mi vyvaľkané cesto podarí bezpečne a pekne preniesť na plech. Veľkosť plátu prispôsobujem ráfiku, v ktorom budem samotný krémeš skladať.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 8 minút. Po šiestich minútach treba cesto sledovať častejšie, aby nebolo veľmi tmavé. Rovnako postupujem aj pri druhom pláte.

5.

Po vychladnutí plátov a pudingu, vymiešam vanilkový krém. Zmäkknuté maslo vyšľahám s cukrom (ja som dala asi 4 lyžice, ale celkové množstvo je na vás) a postupne všľahám vychladnutý puding. Miešam, kým nevznikne hladký krém.

6.

Medové pláty orežem podľa veľkosti ráfika. Ráfik položím na plech a do neho vložím jeden medový plát, naň rovnomerne rozotriem vanilkový krém, vyšľahanú šľahačku a prikyjem druhým medovým plátom. Jemne pritlačím a nechám odležať do druhého dňa.

Príprava domácich medových plátov je vďaka kuchynskému pomocníkovi naozaj blesková. Je škoda kupovať hotové pláty v obchode (najmä ak tie obsahujú ďalších x "zázračných" ingrediencií, aby pláty boli jedlé aj po niekoľkých týždňoch, či mesiacoch).

Skvelé na domácom zákusku je aj to, že jeho sladkosť si určujete sami, podľa vašich preferencií. Ja vanilkový krém sladím naozaj len jemne a šľahačku nesladím vôbec. Rovnako nepoužívam ani žiadne stužovače.
Ak by ste chceli mať v zákusku vyššiu šľahačkovú vrstvu, tak jednoducho vyšľahajte šľahačkové smotany aspoň 3 alebo 4.

Ja som použila ráfik s rozmermi 20x30 cm.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Jablkové muffiny z mandľového masla

Mandľové maslo a ja... to bola láska na prvé ochutnanie! Hodí sa naozaj všade, nielen do koláčov, ale aj na slané varenie...

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky