3 vajíčka
100 g práškového cukru
150 g hladkej múky
1/2 PL prášku do pečiva
60 ml oleja
60 ml vody
3 vajíčka
100 g práškového cukru
130 g hladkej múky
1/2 PL prášku do pečiva
20 g kakaa
60 ml oleja
60 ml vody
500 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový puding alebo Zlatý klas
250 g masla
cukor podľa chuti
2 - 3 PL rumu
čokoládová poleva
Príprava
Kroky: 10
Metrový koláč je vlastne jednoduchá piškóta s vanilkovým krémom. Zaujímavé však na ňom je to ako sa "skladá" a krája.
Najskôr uvarím vanilkový puding (alebo Zlatý klas) podľa návodu na obale, aby mal dostatok času na vychladnutie. Keď zhustne, prikryjem ho potravinovou fóliou, aby sa na jeho povrchu nevytvorila koža. Puding nechám chladnúť pri izbovej teplote.
Maslo vyberiem z chladničky, aby malo tiež izbovú teplotu, keď ho budem potrebovať.
A pokračujem prípravou "bieleho" korpusu. Žĺtky vyšľahám spolu s cukrom do svetlej peny. Postupne pridám olej a vodu, nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a pevný sneh, ktorý som vyšľahala s bielkov.
Cesto vylejem do formy na srnčí chrbát, ktorú som vymazala maslom a vysypala hrubou múkou.
Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 30 minút alebo kým zapichnutá špajdla nebude suchá.
Úplne rovnako pripravím aj kakaový korpus, do múky však primiešam aj preosiate kakao.
Kým korpusy chladnú, vymiešam vanilkový krém. Zmäkknuté maslom vyšľahám s trochou práškového cukru do svetlej nadýchanej peny. Postupne pridám vychladnutý puding a opäť dobre vyšľahám, aby bol krém hladký. Krém nakoniec dochutím rumom a prípadne ešte dosladím, ak je to potrebné.
Obidva korpusy nakrájam na plátky a krémom ich zlepujem k sebe. Farby však striedam. Takže poradie bude nasledovné: biely korpus - krém - kakaový korpus - krém - biely korpus - krém - kakaový korpus ...
Svoje meno nedostal tento koláč len tak pre nič za nič. Keby ste vyskladali a krémom zlepili za seba naraz obidva korpusy, tak vám vznikne naozaj dlhý (obrazne povedané metrový) koláč. Ja by som takého dlháňa nezmestila do chladničky, tak robím koláče dva. 😉
Krémom potriem aj povrch koláčov a dám dobre vychladiť.
Nakoniec polejem obidve rolády čokoládovou polevou. Tú pripravujem roztopením horkej čokolády vo vodnom kúpeli. Pridávam k nej aj trochu kokosového oleja alebo masla, aby bola tekutejšia a ľahšie sa ňou tak pracovalo.
Opäť dám dobre vychladiť a až potom môžeme krájať. Metrový koláč sa krája do šikma, aby tak vynikla jeho dvojfarebnosť.
Ak máte doma dve rovnaké formy na srnčí chrbát, môžete korpusy pripraviť naraz, v jednej mise. Ušetrite tak dosť času. Nezabudnite však po vyšľahaní zafarbiť kakaom iba polovicu cesta!
Ak máte formu iba jednu, ako ja, tak ich musíte upiecť zvlášť.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Fúkané orechové rožky
Bezé roláda
Jam drops
Expresné mandľové sušienky
Parížske rožky
Mandľové sucháre
Mandľové biscotti
Kakaové stromčeky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Medová torta
Mandľová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Tvarohové fánky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Škoricové muffiny
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje