Best Recipes

Moje kváskovanie

blogVeronika
Tak ako mnohí z vás, i ja som si na začiatku svojej kváskovej životnej cesty hovorila, že na niečo také nemám čas. Všetko to chystanie, miesenie, či prekladanie sa mi zdalo byť veľmi komplikované. Mám pre vás dobrú správu: kváskovanie je super! A vôbec nie je zložité!

S odstupom času si uvedomujem, že kváskovaniu sa vyhnúť vlastne ani nedalo (i keď som sa chvíľu naozaj urputne bránila). Keď vám záleží na tom, čo dávate svojej rodine na stôl, domáci kváskový chlebík proste chýbať nemôže. Aspoň v našej zemepisnej šírke to tak je už niekoľko stoviek rokov.

A tak som začala behať po internete a hľadať návody ako na to. Stále mi prišlo všetko veľmi komplikované a náročné, najmä na čas. Rozhodla som sa preto, že kváskovaniu sa pôjdem priučiť k odborníčke, Lenke Mančíkovej. A urobila som dobre. 
Lenka na svojich kurzoch nakazí svojim nadšením pre kváskovanie naozaj každého. Okrem množstva informácií a rôznych trikov som si domov priniesla aj ošatky a samozrejme kvások.

No a zbytok bol už len na mne... miesiť, prekladať a piecť.. a zase miesiť, prekadať a piecť... a učiť sa na vlastných chybách. Nemyslite si, ešte aj po tom množstve chlebíkov, ktoré som už upiekla sa mi občas podarí nejaký nepodarok.
Každý kváskový začiatočník to berie ako vtip, keď mu poviem, že sila a výkon kvásku závisia (aj) od počasia. Je rozdiel, keď je vonku nizky tlak a zamračené, keď kváskujete v zime, či v lete, keď prší.. aká je vlhkosť vzduchu, či teplota v miestnosti, ... Preto pečenie chleba netreba brať veľmi vážne. Treba si ho užívať a o kvások sa s láskou starať. Keď si nájdete svoj systém, ktorý vám bude vyhovovať, stane sa pre vás kváskovanie zábavou a doslova pár minútovou záležitosťou.

Nebudem tu rozpisovať základy kváskovania, informácii je všade naozaj neúrekom. Pre mňa je najlepším pomocníkom Lenkina knižka Kvások. Okrem receptov v nej nájdete aj odpovede na všetky vaše otázky, to vám garantujem. 😊

Podelím sa ale s vami o niekoľko svojich postrehov, tipov a trikov, na ktoré som prišla až časom: 

  • ak pečiete chlebík s väčším podielom celozrnnej múky, bude proste hutnejší, nečakajte nadýchaný bochník s veľkými okami... na rozdiel od toho "okatého" bude však aj výdatnejší, zasýti vás na dlhšiu dobu a nebudete mať potrebu zjesť celý bochník na posedenie,
  • pri kváskovaní sa riaďte svojim kváskom a ročným obdobím, v ktorom kváskujete.. ak sa v recepte uvádzajú konkrétne časy kysnutia, vo vašom prípade to platiť nemusí... mne kysne chlebík v ošatke v lete hodinu, v zime mu to môže trvať aj tri hodiny.. časy v jednotlivých receptoch berte preto prosím len orientačne,
  • určite ste už počuli, že každá múka saje inak... a je to naozaj pravda... ak sa vám pri miesení bude zdať cesto veľmi riedke pridajte múky viac a naopak, ak ho budete mať veľmi "tuhé", pridajte viac tekutiny ako je uvádzané v recepte,
  • prekladanie cesta má niečo do seba, chlebíky sú viac nadýchané, okaté.. ale ak nemáte čas, chlebík proste zamieste, vytvarujte do ošatky a nechajte vykysnúť,
  • ak vám chlebík prekysol, tak ho vyberte z ošatky, opäť premieste a dajte na chvíľu zase podkysnúť,
  • nebojte sa vyskúšať ani tzv. chladničkové kysnutie (ja ho využívam často)... chlebík si pripravím do ošatky a pečiem až keď mám čas (v chladničke som ho mala už aj dva dni),
  • je niekoľko spôsobov ako chlebík piecť.. skúšajte a nájdite si ten, ktorý vám (a vášmu kvásku) bude vyhovovať najviac... na plechu so záparou, bez zápary, v mise z jenského skla, v liatinovom hrnci, v remoske, ...
  • určite sa pohrajte aj s rôznymi ďalšími surovinami, ktoré chlebíku svedčia (varené, či surové zemiaky, rôzne semienka, kaše, bylinky, ...)

                                                            

Ak ste úplný začiatočník, netrápte sa s nejakým špaciálnym vybavením (ošatkami a pod.). Na kysnutie vám postačí aj miska vystlaná utierkou a na pečenie obyčajný plech.

Ako som už spomínala vyššie, pred kváskovaním som mala veľký rešpekt a teraz už pečiem viac-menej iba tzv. "odokáče". Nič nevážim, všetky suroviny pridávam len tak "od oka". Takže každý chlebík je vždy iný. 

Tak ako? Ideme spolu kváskovať? 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové makovky

Tento recept nemusíte použiť iba na makovky. Pripravíte z neho aj super vianočku, či sladký sendvičový chlebík. S cestom sa naozaj super pracuje.

Adventný kalendár

V súčasnosti sa v obchodoch doslova prehýbajú regále pod obrovskou ponukou rôznych adventných kalendárov. My však máme radi, keď vieme čo jeme a preto si tie kalendáre vyrábame doma.

Škoricová vločka

Hlasovanie na facebooku rozhodlo, že to bude škoricová vločka. V mimo zimnom období to však môže byť aj kvet, či hviezda... :-) Nech je názov tohto úžasného kváskového pečiva akýkoľvek, stojí za to, vyskúšať ho.

Tekvicový chlieb

Upiecť dobrý domáci kváskový chlebík nie je nič náročné. Ja som sa zo začiatku kváskovania trochu obávala, ale verte mi, je to jednoduchšie ako si ísť kúpiť ten chlieb do obchodu. Chce to len trochu cviku a dobré načasovanie. :-) Tento tekvicový chlebík je naviac skvelý v tom, že zostane vláčny aj n

Kváskový mazanec

Keď raz prepadnete kváskovaniu, tak je to láska na celý život. Aspoň v mojom prípade to tak je. :-) I keď sa aj mne zdalo byť kváskovanie zo začiatku hotová veda, je to vlastne veľmi jednoduché. Treba si len nájsť svoj systém a s láskou sa o svoj kvások statať. Potom už úplne hravo zvládnete aj taký

Dovolenka na Slovensku (s deťmi a so psom)

Odkedy sme sa stali s mojím manželom rodičmi, hovorili sme si, že keď deti trochu podrastú, ukážeme im Slovensko s batohom na pleci. Nevedeli sme sa dočkať, kedy už aj ten mladší zvládne nielen tie menej náročné turistické trasy. Tohtoročná „koronová“ situácia si dovolenku na Slovensku priam pýtala

Džemovanie

Nikdy by som si nebola pomyslela, že jedného dňa sa zo mňa stane žienka domáca, ktorá bude nielen vyvárať a vypekať, ale dokonca aj variť rôzne džemy! A čo je ešte lepšie, strašne ma to baví!

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik