1 červenú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 menšiu cuketu
1 červenú papriku
1 žltú papriku
1/2 baklažánu
250 g cherry paradajok
200 ml paradajkového pyré
soľ
mleté čierne korenie
mletú rascu
údenú červenú papriku
zmes sušených alebo čerstvých byliniek
chilli paprička (nemusí byť)
Príprava
Kroky: 4
Toto je jeden z tých receptov, kedy nie je potrebné uvádzať presné množstvo surovín. Použite proste čo máte doma, resp. čo máte radi. Niekto môžno vynechá baklažán, ale pridá viac cibule, či cesnaku. Nebojte sa skúsiť pridať napríklad aj uvarený cícer.
Všetku zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na malé kocky (cuketu a baklažán nešúpem). Cesnak nasekám na drobno.
Do väčšej panvice dám na dno trochu oleja a zeleninu opekám asi tak 5 minút.
Ochutím vybranými koreninami a bylinkami, podlejem paradajkovým pyré, dobre premiešam a prikryté nechám dusiť 15 - 20 minút (podľa toho ako mäkkú, resp. chrumkavú zeleninu chcem).
Ak by zelenina pustila viac štavy a ja chcem ratatouille hustejšie, tak hrniec odokryjem a nechám časť tekutiny ešte odpariť.
Množstvo paradajkového pyré závisí len od toho, aké husté ratatouille chcete. Ak použijete viac paradajok a necháte ich rozvariť, tak paradajkové pyré možno ani potrebovať nebudete.
Čo sa rôznych korenín a byliniek týka, platí to isté. Použite čokoľvek sa vám hodí k vášmu mixu zeleniny. Ak jedlo nevarím pre deti, rada ho pripravujem ostrejšie. Inokedy ho viac ovoniam zmesou piatich čínskych korení, či pridám aj trochu kurkumy alebo mletého koriandra, ...
Mne najviac vyhovuje, keď všetku zeleninu nakrájam na malé kocky. Ratatouille je tým pádom aj rýchlejšie hotové. Môžete sa však stretnúť aj s verziou, kedy je zelenina nakrájaná na pásiky, či kolieska (vtedy sa obyčajne pečie v rúre).
A tak ako existuje nekonečné množstvo kombinácií tohto úžasného zeleninového jedla, presne toľko existuje aj spôsobov jeho využitia v kuchyni. :-)
Vo Francúzsku sa vraj jedáva hlavne len tak s chlebom. Ja ho mám rada aj ako prílohu ku grilovanému, či pečenému mäsku, grilovaným syrom. Niekedy si k nemu pripravím len volské oko a rýchlu a ľahkú večeru mám hotovú raz - dva. Pokojne by som ho jedla aj ako salsu k nachos alebo by som ním naplnila tortilovú placku a zapiekla ešte s nejakým syrom.
Toto leto ho plánujem pripraviť viac naraz a dať do menších zaváraninových pohárov. Možno pár minút sterilizovať a takto ho budem mať hotové po ruke o niečo dlhšie.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Domáce tortilly
Muhammara
Kefírové langoše
Slaný ricottový koláč
Langoše
Brokolicový šalát
Tzatziky
Bylinkový falafel
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje