Best Recipes
zeleninová pochúťka

Moje ratatouille

Väčšina z vás pozná pod názvom Ratatouille (čítaj "ratatuj") asi skôr rovnomennú rozprávku. Vo svete gastronómie ide však o zeleninové jedlo, ktoré sa varí predovšetkým v okolí francúzskeho Nice, ale nielen tam. Existuje niekoľko spôsobov jeho prípravy. Ja som si vymyslela svoju vlastnú verziu, ktorá je veľmi jednoduchá.

potrebujeme:

1 červenú cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 menšiu cuketu

1 červenú papriku

1 žltú papriku

1/2 baklažánu

250 g cherry paradajok

200 ml paradajkového pyré

soľ

mleté čierne korenie

mletú rascu

údenú červenú papriku

zmes sušených alebo čerstvých byliniek

chilli paprička (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 4

Toto je jeden z tých receptov, kedy nie je potrebné uvádzať presné množstvo surovín. Použite proste čo máte doma, resp. čo máte radi. Niekto môžno vynechá baklažán, ale pridá viac cibule, či cesnaku. Nebojte sa skúsiť pridať napríklad aj uvarený cícer.

1.

Všetku zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na malé kocky (cuketu a baklažán nešúpem). Cesnak nasekám na drobno.

2.

Do väčšej panvice dám na dno trochu oleja a zeleninu opekám asi tak 5 minút. 

3.

Ochutím vybranými koreninami a bylinkami, podlejem paradajkovým pyré, dobre premiešam a prikryté nechám dusiť 15 - 20 minút (podľa toho ako mäkkú, resp. chrumkavú zeleninu chcem). 

4.

Ak by zelenina pustila viac štavy a ja chcem ratatouille hustejšie, tak hrniec odokryjem a nechám časť tekutiny ešte odpariť.

Množstvo paradajkového pyré závisí len od toho, aké husté ratatouille chcete. Ak použijete viac paradajok a necháte ich rozvariť, tak paradajkové pyré možno ani potrebovať nebudete. 

Čo sa rôznych korenín a byliniek týka, platí to isté. Použite čokoľvek sa vám hodí k vášmu mixu zeleniny. Ak jedlo nevarím pre deti, rada ho pripravujem ostrejšie. Inokedy ho viac ovoniam zmesou piatich čínskych korení, či pridám aj trochu kurkumy alebo mletého koriandra, ...



Mne najviac vyhovuje, keď všetku zeleninu nakrájam na malé kocky. Ratatouille je tým pádom aj rýchlejšie hotové. Môžete sa však stretnúť aj s verziou, kedy je zelenina nakrájaná na pásiky, či kolieska (vtedy sa obyčajne pečie v rúre). 

A tak ako existuje nekonečné množstvo kombinácií tohto úžasného zeleninového jedla, presne toľko existuje aj spôsobov jeho využitia v kuchyni. :-)
Vo Francúzsku sa vraj jedáva hlavne len tak s chlebom. Ja ho mám rada aj ako prílohu ku grilovanému, či pečenému mäsku, grilovaným syrom. Niekedy si k nemu pripravím len volské oko a rýchlu a ľahkú večeru mám hotovú raz - dva. Pokojne by som ho jedla aj ako salsu k nachos alebo by som ním naplnila tortilovú placku a zapiekla ešte s nejakým syrom.

Toto leto ho plánujem pripraviť viac naraz a dať do menších zaváraninových pohárov. Možno pár minút sterilizovať a takto ho budem mať hotové po ruke o niečo dlhšie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Kefírové langoše

Recept na naše obľúbené langoše je na stránke už dlhšie. Tento raz si sem ale odkladám verziu bez vajíčka, či kyslej smotany.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Langoše

Podeliť sa s vami o recept na "moje" langoše mám v pláne už dávnejšie. Robím ich však iba raz za čas a zmiznú tak rýchlo, že sa mi ich ešte nepodarilo nafotiť.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta