Best Recipes
v slanej verzii

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

na korpus:

250 g tvrdého syra

250 g mrkvy

4 vajíčka

cca 1/2 ČL soli


na krém:

125 g krémového syra (lučiny) z kozieho mlieka

250 g ricotty

1 menší strúčik cesnaku

soľ podľa chuti



Príprava
Kroky: 8

1.

Tvrdý syr a mrkvu nastúham na hrubo a premiešam.

2.

Pridám vajíčka a soľ a opäť dobre premiešam.

3.

Takto pripravené cesto rozprestriem na tenko na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie.

4.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov, približne 20 minút, alebo do zlatista.

5.

Po upečení ešte teplú roládu zrolujem (aj s papierom na ktorom sa piekla) a nechám vychladnúť.

6.

Po vychladnutí roládu opatrne vystriem a dám dole papier na pečenie. Keďže syr má v sebe tuku dosť, pôjde to hladko.

7.

Potriem pripraveným krémom, opäť zrolujem a dám do chladničky dobre vychladiť.

8.

Krém pripravím veľmi jednoducho: lučinu a ricottu spolu premiešam a dochutím rozdrveným strúčikom cesnaku. Podľa chuti dosolím.

Na prípravu tejto rolády som použila čedar, ten máme najradšej, hodí sa však akýkoľvek tvrdý syr. Podľa toho aký syr použijete, podľa toho opatrne so soľou. Niektoré syry sú slané viac, iné menej.

250 g mrkvy, to sú približne 4 stredne veľké kusy, nemusíte ju vážiť úplne presne. 

No a čo sa plnky týka, použite akúkoľvek slanú nátierku, ktorú máte radi. Výborne sa hodí napríklad aj bryndzová, či cuketová. Pridať k nej môžete napríklad aj listy mladého špenátu, kukuricu, či jarnú cibuľku. Roláda tak bude farebnejšia. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Kukuričné placky

Jednoduchý a rýchly bezmäsitý obed, či olovrant. Ale môže to byť pokojne aj desiata do školy.. A navyše aj chutná! Čo potvrdzujú obe naše deti.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Plnené šampiňóny

Priznám sa, že nepatrím k veľkým milovníkom húb. Tieto zapekané šampiňóny plnené ricottou sú však presne tou výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Výborné ako bezmäsitý hlavný chod, či ako chuťovka na oslave.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

plnené marcipánom

Slivkové gule

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

osviežujúci dezert

Marhuľové rezy

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Majonézový dresing