4 vajcia
1/2 šálky (100 g) prírodného trstinového cukru
1 šálku tekutého kokosového oleja
1 šálku (125 g) hladkej špaldovej múky
1/2 šálky (60 g) celozrnnej špaldovej múky
1 PL (10 g) múky z hroznových semien
1 PL (10 g) amarantovej múky
40 g mandľovej múky
štipku soli
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL jedlej sódy
2 ČL mletej škorice
2 šálky (cca 200 g) na jemno postrúhanej mrkvy
100 g lieskovcov
500 g mascarpone
250 g kyslej smotany (16%)
3 plátky želatíny
1 - 2 PL medu (nemusí byť)
štipku mletej vanilky
marhuľový džem na potretie korpusu
Príprava
Kroky: 11
Nech vás neodradia niekomu možno neznáme druhy múk. Ak ich nemáte doma a nechcete experimentovať, tak namiesto múky z hroznových semien, amarantovej a mandľovej použite ďalšíu polovicu šálky napríklad celozrnnej špaldovej. Takže použijete hladkú a celozrnnú v pomere 1:1. Alebo pripravte celý korups len z hladkej múky.
Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom do svetlej peny.
Postupne prilievam tekutý kokosový olej, ktorý tiež dobre zašľahám do vajíčkovej peny.
Medzitým zmiešam v druhej miske všetky múky, prášok do pečiva, sódu, mletú škoricu a štipku soli.
Suchú zmes vmiešam (ešte stále v mixéri) do vajíčkovej.
Nakoniec do vymiešaného cesta pridám na jemno postrúhanú mrkvu a na hrubo nasekané lieskovce. Tento krok už robím len vareškou.
Takto pripravené cesto vylejem do malej tortovej formy (priemer 18 cm), dno ktorej som vystlala papierom na pečenie. Formu nevymazávam.
Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 60 - 80 minút. Či je korpus dostatočne prepečený zistíte jednoduchým špajdľovým testom.
Po vychladnutí vyberiem korpus z formy a rozrežem ho na tri časti.
Spodnú a strednú časť potriem najskôr trochou marhuľového džemu a naplním krémom. Krémom potriem aj boky a vrch torty.
Krém pripravujem nasledovne: mascarpone a kyslú smotanu (oboje izbovej teploty, nie priamo z chladničky) vymiešam a podľa chuti ešte pridám trošku mletej vanilky, prípadne aj med (ale ten podľa mňa vôbec nie je treba).
Tri plátky želatíny rozpustím v hrnčeku podľa návodu na obale a zmiešam so smotanovým krémom. Nechám v chladničke dobre vychladiť.
Ja mám tortový korpus trochu tmavší. Je to spôsobené práve tým, že som použila múku z hroznových semien, ktorá je tmavá. Neľakajte sa preto, ak by vám vyšiel korpus v inom odtieni.
Korpus môžete piecť aj pri vyššej teplote, 180 stupňov. Budete ho mať upečený skôr. Ja ho však radšej pečiem pri nižších teplotách, keďže používam rôzne múky a chcem, aby si zachovali čo najviac výživných látok.
Rovnako kreatívny nemusíte byť len pri múkach, ale aj pri kréme. Mne síce chutí tento najviac, ale použiť môžete akýkoľvek svoj obľúbený. Hodí sa aj tzv. pribináčikový, či klasický vanilkový, maslový. Keďže používam pre istotu aj želatínu, pripravujem krém deň vopred, aby v chladničke dobre stuhol.
Tortu podávam dobre vychladenú. A podľa môjho názoru je na druhý deň ešte lepšia.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Vanilkové tortičky
Krtkova torta
Krehké ovocné košíčky
Piškótová roláda
Metrový koláč
Fúkané orechové rožky
Jemná tvarohová torta
Mandľovo-jahodový koláč
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Ovsené linecké koláčiky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje