Best Recipes
s kyslou smotanou

New York cheesecake

New York cheesecake je typický tým, že má na povrchu tenkú vrstvu kyslej smotany. V Amerike som síce ešte nebola, ale vraj je tam veľmi populárny. Aj u nás jednoznačne zabodoval.

na korpus:

200 g maslových sušienok

70 g masla


na náplň:

1 kg tučného smotanového tvarohu

1/2 - 3/4 šálky cukru (alebo podľa chuti)

3 PL kukuričného škrobu

2 ČL vanilkového extraktu

3 vajíčka

1 žĺtok


na smotanovú polevu:

190 g kyslej 20% smotany

cca 2 PL cukru (nemusí byť)

2 ČL citrónovej šťavy



Príprava
Kroky: 6

Pri príprave tohto cheesecake-u je dôležité, aby tvaroh a vajíčka mali izbovú teplotu. Náplň sa tak oveľa lepšie vymieša. Nezabudnite preto suroviny vybrať z chladničky aspoň dve hodiny pred samotným pečením.

1.

Začnem prípravou sušienkového kropusu. Maslo roztopím na miernom ohni. Sušienky nalámem do kuchynského robota so sekacími nožmi a rozmixujem na drobno. Prilejem roztopené maslo a ešte chvíľku premiešam, aby sa maslo so sušienkami dobre spojilo. Trošku roztopeného masla si nechám na neskôr.

2.

Sušienkový základ vysypem do tortovej formy s priemerom 22 cm. Dobre utľapkám a dám na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení nechám vychladnúť.

3.

Tvarohovú náplň pripravím veľmi jednoducho. Tvaroh vymiešam spolu s cukrom a škrobom a postupne vmiešam vajíčka a žĺtok. 

4.

Okraje tortovej formy potriem roztopeným maslom, ktoré som si odložila pri príprave korpusu.

5.

Tvarohovú náplň vylejem na upečený korpus a dám do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pri tejto teplote ho pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 100 stupňov a pečiem ďalších 25 minút. Potom rúru vypnem, ale cheesecake v nej nechám ešte pol hodiny. Po 30tich minútach pootvorím dvierka rúry a koláč v nej nechám ešte ďalšiu pol hodinu. 

6.

Potom cheesecake vyberiem z rúry a nechám ho vychladnúť. Po vychladnutí ho potriem polevou z kyslej smotany, cukru a citrónovej šťavy. Dám do chladničky, najlepšie na noc.

Postup pečenia (bod č. 5) môže znieť na prvé prečítanie komplikovane, ale keď budete cheesecake piecť, uvidíte, že to nie je nič zložité. Kuchynský budík je v tomto prípade viac ako vítaným spoločníkom.
Vďaka takémuto pomalému pečeniu a chladnutiu je cheesecake jemný, vláčny a na povrchu nepopraská. Nepomysleli by ste si, že to je pečený koláčik.

Ja tento cheesecake rada ozdobujem a podávam s čerstvým ovocím. Príjemne ho oživí a osvieži. Ale ak nechcete, nemusíte k nemu podávať nič. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Medový krémeš

Nepoznám "nedeľnejší" dezert ako krémeš. Nehovoriac o tom, keď je domáci. Pripraviť napríklad ten medový je naozaj jednoduché.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Extra čokoládové sušienky

Všetci čokoholici pozor! Toto je recept na extra čokoládové sušienky. Extra preto, lebo len na cesto potrebujeme štvrť kila čokolády a ešte to zdupľujeme čokoládovými kúskami, ktoré vmiešame do už hotového cesta. Nádherne sa rozplývajú na jazyku.

Ricottový koláč

Ricottový koláč je vlastne pečený cheesecake bez korpusu. Je plný samých dobrých vecí. Odporúčam podávať ho dobre vychladený, s ovocím, ktoré máte práve doma.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta