Best Recipes
s kyslou smotanou

New York cheesecake

New York cheesecake je typický tým, že má na povrchu tenkú vrstvu kyslej smotany. V Amerike som síce ešte nebola, ale vraj je tam veľmi populárny. Aj u nás jednoznačne zabodoval.

na korpus:

200 g maslových sušienok

70 g masla


na náplň:

1 kg tučného smotanového tvarohu

1/2 - 3/4 šálky cukru (alebo podľa chuti)

3 PL kukuričného škrobu

2 ČL vanilkového extraktu

3 vajíčka

1 žĺtok


na smotanovú polevu:

190 g kyslej 20% smotany

cca 2 PL cukru (nemusí byť)

2 ČL citrónovej šťavy



Príprava
Kroky: 6

Pri príprave tohto cheesecake-u je dôležité, aby tvaroh a vajíčka mali izbovú teplotu. Náplň sa tak oveľa lepšie vymieša. Nezabudnite preto suroviny vybrať z chladničky aspoň dve hodiny pred samotným pečením.

1.

Začnem prípravou sušienkového kropusu. Maslo roztopím na miernom ohni. Sušienky nalámem do kuchynského robota so sekacími nožmi a rozmixujem na drobno. Prilejem roztopené maslo a ešte chvíľku premiešam, aby sa maslo so sušienkami dobre spojilo. Trošku roztopeného masla si nechám na neskôr.

2.

Sušienkový základ vysypem do tortovej formy s priemerom 22 cm. Dobre utľapkám a dám na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení nechám vychladnúť.

3.

Tvarohovú náplň pripravím veľmi jednoducho. Tvaroh vymiešam spolu s cukrom a škrobom a postupne vmiešam vajíčka a žĺtok. 

4.

Okraje tortovej formy potriem roztopeným maslom, ktoré som si odložila pri príprave korpusu.

5.

Tvarohovú náplň vylejem na upečený korpus a dám do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pri tejto teplote ho pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 100 stupňov a pečiem ďalších 25 minút. Potom rúru vypnem, ale cheesecake v nej nechám ešte pol hodiny. Po 30tich minútach pootvorím dvierka rúry a koláč v nej nechám ešte ďalšiu pol hodinu. 

6.

Potom cheesecake vyberiem z rúry a nechám ho vychladnúť. Po vychladnutí ho potriem polevou z kyslej smotany, cukru a citrónovej šťavy. Dám do chladničky, najlepšie na noc.

Postup pečenia (bod č. 5) môže znieť na prvé prečítanie komplikovane, ale keď budete cheesecake piecť, uvidíte, že to nie je nič zložité. Kuchynský budík je v tomto prípade viac ako vítaným spoločníkom.
Vďaka takémuto pomalému pečeniu a chladnutiu je cheesecake jemný, vláčny a na povrchu nepopraská. Nepomysleli by ste si, že to je pečený koláčik.

Ja tento cheesecake rada ozdobujem a podávam s čerstvým ovocím. Príjemne ho oživí a osvieži. Ale ak nechcete, nemusíte k nemu podávať nič. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s pudingovým krémom

Krehké ovocné košíčky

len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty