Best Recipes
môj základný recept

Paradajková omáčka

Stále nerozumiem tomu, prečo napríklad v školskej jedálni dávajú deťom na obed špagety s kečupom. Výroba paradajkovej omáčky je pritom taká jednoduchá a určite aj výživnejšia... Naše deti si doma pýtajú vždy aj dupľu.

potrebujeme:

1 menšiu cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

1 petržlen

hrsť červenej šošovice

1 konzervu cherry paradajok

cca 30 g parmezánu

soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, čínsku zmes korenia piatich vôní

bazalku



Príprava
Kroky: 5

Paradajková omáčka je výborná nielen na cestoviny. Použiť ju môžete napríklad aj na zapekanie, či ako omáčku "pod mäso". Alebo ju môžete (tak ako moje deti) jesť ako hustú, krémovú polievku. Stačí už len posypať parmezánom.

1.

Cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen očistím a nakrájam na kocky. Zeleninu orestujem na lyžici oleja.

2.

K zeleninovej zmesi pridám cherry paradajky z konzervy a vodu. Ja používam ako odmerku množstva vody konzervu z paradajok, čím ju zároveň aj vypláchnem.

3.

Omáčku ochutím čerstvou bazalkou, soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou a voňavým čínskym korením. Privediem k varu.

4.

Keď sa omáčka začne variť, primiešam do nej aj za hrsť červenej šošovice a varím, kým všetko nezmäkkne. Môže tro trvať približe 20 - 30 minút (v závislosti od množstva a veľkosti zeleniny).

5.

Vmiešam postrúhaný parmezán a všetko dobre rozmixujem. Ak treba, ešte omáčku dochutím, prípadne dosladím troškou cukru.

 

Ja používam konzervované cherry paradajky, lebo mám skúsenosť, že bývajú o niečo sladšie ako klasické paradajky. Ak ich však nemám, pridám "obyčajné" paradajky z konzervy a dochutím troškou cukru. 
Nám veľmi chutí kombinácia paradajkovej omáčky, mletej rasce a čínskeho korenia piatich vôní. Vy si dochuťte omáčku podľa seba. Klasikou je bazalka, ale výborný bude aj tymián, či iné bylinky.
Ak chcete omáčku pikantnejšiu (a nevaríte ju pre deti), pridajte kúsok nakrájanej chilli papričky. 

Odporúčam pridať najskôr menej vody, aby ste nemali omáčku veľmi riedku. To by z nej bola skôr výborná polievka. Hustotu omáčky zistíte, až keď všetko rozmixujete, rozriediť ju môžete až potom.

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Cviklová nátierka

Zbožňujem nátierky. A to ich pritom nemusím jesť ani s chlebom či iným pečivom. Veľakrát mi stačí rôzna nakrájaná zelenina. Táto cviklová je jedným z mojich aktuálnych favoritov.

Orechová nátierka

Musím sa priznať, že mne osobne trvalo dosť dlho, kým som prišla na to, že nátierky nemusia vždy obsahovať ako základ iba maslo. A vďaka tomu, že som učenlivá, objavila som množstvo nových chutí. Napríklad túto orechovú nátierku musíte najskôr ochutnať, aby ste pochopili o čom hovorím.

Falošná treska

Falošná treska má s rovnomennou rybou pochúťkou rovnaký iba názov. Táto verzia ju chuťou trošku pripomína a je plná samých dobrých vecí. Presvedčiť sa o tom môžete iba tak, že si ju pripravíte a ochutnáte.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky