Best Recipes
so slivkovým lekvárom

Parené buchty

Parené buchty sú u nás sladkou "klasikou" už od môjho detstva. I keď ich príprava chvíľu trvá, nie je to nič zložité. Každá gazdinka má zrejme svoj overený recept... a toto je ten môj :-).

na kvások:

150 ml plnotučného mlieka

1 ČL kryštáľového cukru

20 g (1/2 kocky) čerstvého droždia


ďalej na cesto:

500 g hladkej múky

2 PL kryštáľového cukru

200 ml plnotučného mlieka

1 vajce

2 PL (30 g) masla

hustý slivkový lekvár


na dokončenie:

mletý mak, orechy alebo kakao

práškový cukor (podľa chuti)

roztopené maslo



Príprava
Kroky: 9

1.

Najskôr pripravím kvások. Mlieko dám zohriať do hrnčeka. (Musí byť teplé, nie horúce, inak kvasnice neodvedú svoju prácu.) Do teplého mlieka pridám lyžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Premiešam, zakryjem a nechám aspoň 10 minút stáť.

2.

Do kuchynského robota s hnetacím hákom dám múku, cukor, vajíčko, roztopené (ale už vychladnuté) maslo a vykysnutý kvások. Vymiesim cesto. Počas miesenia postupne pridávam ďalšie vlažné mlieko. Miesim aspoň 5 minút, kým nie je cesto pekne pružné a hladké. 

3.

Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, resp. kým nezdvojnásobí svoj objem.

4.

Vykysnuté cesto preložím na pracovnú plochu a roztiahnem do tvaru obdĺžnika. Rozdelím ho buď nožíkom alebo krájačom na pizzu na 12 častí. Ak chcete, môžete vykrajovať kolieska.

5.

Do stredu každej buchty dám za lyžicu slivkového lekváru, spojím okraje k sebe a vytvarujem buchty. Kým spracujem všetko cesto, buchty opäť podkysnú.

     

6.

Do väčšieho hrnca dám na dno trochu vody a položím naň naparovaciu časť. Alebo ak máte, tak klasický "parák". Prikryjem pokrievkou a čakám kým nezačne voda vrieť, čím sa v hrnci vytvorí para.

7.

Dno paráku potriem trochou roztopeného masla a vložím buchtu. Ja som robila buchty väčšie, tak som ich dávala po jednej. Ak by sa vám do hrnca zmestilo buchiet viac, tak ich okraje tiež potrite roztopeným maslom, aby sa k sebe neprilepili.

Tieto väčšie buchty som parila cca 13 minút. Či sú buchty hotové skontrolujem tak, že do nich zapichnem špáradlo alebo špajdľu. Ak zostane suchá, tak sú hotové. 

8.

Po vybratí z hrnca potriem buchty roztopeným maslom, aby sa nevysušili.

9.

Posypem podľa chuti. U detí jednoznačne vyhráva kakao a roztopené maslo. Ja ich mám však radšej posypané makom.

 

Mnohí majú z prípravy kysnutého cesta strach. Nie je to však nič hrozné, treba to len skúsiť. Väčšina tajomstva spočíva v správnej konzistencii cesta. Preto ďalšiu tekutinu (v tomto prípade mlieko) prilievam postupne, nie všetko naraz. Zapracujem a uvidím, či múka všetko mlieko vstrebala. Môže sa stať, že budete mať cesto nakoniec lepkavejšie. Vtedy prisypte ešte trochu múky. Rovnako sa môže stať, že nespotrebujete všetko mlieko.

Pri parení buchiet dajte pozor, aby vám pri odkrývaní hrnca voda z pokrievky nepokvapkala buchty. Pokrievku opatrne zodvihnite vždy tak, aby vyzrážaná voda stiekla po okraji hrnca. Keď takouto horúcou vodou pokvapkáte buchty, ľahko sa vám stane, že nebudú nadýchané a spľasnú. 

Čisté (neposypané) a vychladnuté buchty sa dajú veľmi dobre skladovať aj v mrazničke. Takže keď si už na ich prípravu nájdem čas, využijem ho naplno a pripravím niekedy buchty aj s dvojnásobnej dávky a časť z nich zamrazím. Po rozmrazení ich zohrievam opäť na pare a chutia ako čerstvo robené.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tvarohové pampúšiky

Žiaden kvások, droždie, či prášok do pečiva... Jednoduchý recept nielen na fašiangy.

Kysnuté jablkové lievance

Neprekonateľná dvojica jablko so škoricou sa vám tento raz predstavujú v nadýchanej lievancovej verzii.

Tekvicové lievance

Keď už si pripravujem tekvicové pyré napríklad na kváskový chlebík, pripravím ho, samozrejme, vždy viac. Aby mi určite nejaké zostalo aj na tieto fantastické lievance. Opäť jeden z rýchlych receptov, v ktorom sa zaobídete bez cukru a múky.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Ovsené lievance s jablkom

Raz do týždňa si naše deti vypýtajú sladký obed. A obyčajne by to mali byť palacinky. Tento raz som im ale pripravila tieto skvelé ovsené lievance. Jablko im dodá sladkosť, preto pridávať do nich cukor je úplne zbytočné.

Tvarohové šišky

U nás nemusia byť práve fašiangy, aby sme si pochutili na šiškách. Tieto tvarohové robievam len z celozrnnej múky, do cesta ide len lyžica cukru a deti sa vôbec nesťažujú, že by boli málo sladké.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky