150 ml plnotučného mlieka
1 ČL kryštáľového cukru
20 g (1/2 kocky) čerstvého droždia
500 g hladkej múky
2 PL kryštáľového cukru
200 ml plnotučného mlieka
1 vajce
2 PL (30 g) masla
hustý slivkový lekvár
mletý mak, orechy alebo kakao
práškový cukor (podľa chuti)
roztopené maslo
Príprava
Kroky: 9
Najskôr pripravím kvások. Mlieko dám zohriať do hrnčeka. (Musí byť teplé, nie horúce, inak kvasnice neodvedú svoju prácu.) Do teplého mlieka pridám lyžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Premiešam, zakryjem a nechám aspoň 10 minút stáť.
Do kuchynského robota s hnetacím hákom dám múku, cukor, vajíčko, roztopené (ale už vychladnuté) maslo a vykysnutý kvások. Vymiesim cesto. Počas miesenia postupne pridávam ďalšie vlažné mlieko. Miesim aspoň 5 minút, kým nie je cesto pekne pružné a hladké.
Vymiesené cesto prikryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť, resp. kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto preložím na pracovnú plochu a roztiahnem do tvaru obdĺžnika. Rozdelím ho buď nožíkom alebo krájačom na pizzu na 12 častí. Ak chcete, môžete vykrajovať kolieska.
Do stredu každej buchty dám za lyžicu slivkového lekváru, spojím okraje k sebe a vytvarujem buchty. Kým spracujem všetko cesto, buchty opäť podkysnú.
Do väčšieho hrnca dám na dno trochu vody a položím naň naparovaciu časť. Alebo ak máte, tak klasický "parák". Prikryjem pokrievkou a čakám kým nezačne voda vrieť, čím sa v hrnci vytvorí para.
Dno paráku potriem trochou roztopeného masla a vložím buchtu. Ja som robila buchty väčšie, tak som ich dávala po jednej. Ak by sa vám do hrnca zmestilo buchiet viac, tak ich okraje tiež potrite roztopeným maslom, aby sa k sebe neprilepili.
Tieto väčšie buchty som parila cca 13 minút. Či sú buchty hotové skontrolujem tak, že do nich zapichnem špáradlo alebo špajdľu. Ak zostane suchá, tak sú hotové.
Po vybratí z hrnca potriem buchty roztopeným maslom, aby sa nevysušili.
Posypem podľa chuti. U detí jednoznačne vyhráva kakao a roztopené maslo. Ja ich mám však radšej posypané makom.
Mnohí majú z prípravy kysnutého cesta strach. Nie je to však nič hrozné, treba to len skúsiť. Väčšina tajomstva spočíva v správnej konzistencii cesta. Preto ďalšiu tekutinu (v tomto prípade mlieko) prilievam postupne, nie všetko naraz. Zapracujem a uvidím, či múka všetko mlieko vstrebala. Môže sa stať, že budete mať cesto nakoniec lepkavejšie. Vtedy prisypte ešte trochu múky. Rovnako sa môže stať, že nespotrebujete všetko mlieko.
Pri parení buchiet dajte pozor, aby vám pri odkrývaní hrnca voda z pokrievky nepokvapkala buchty. Pokrievku opatrne zodvihnite vždy tak, aby vyzrážaná voda stiekla po okraji hrnca. Keď takouto horúcou vodou pokvapkáte buchty, ľahko sa vám stane, že nebudú nadýchané a spľasnú.
Čisté (neposypané) a vychladnuté buchty sa dajú veľmi dobre skladovať aj v mrazničke. Takže keď si už na ich prípravu nájdem čas, využijem ho naplno a pripravím niekedy buchty aj s dvojnásobnej dávky a časť z nich zamrazím. Po rozmrazení ich zohrievam opäť na pare a chutia ako čerstvo robené.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Tvarohové pampúšiky
Kysnuté jablkové lievance
Tekvicové lievance
Slivkové gule
Ovsené lievance s jablkom
Tvarohové šišky
Metrový koláč
Fúkané orechové rožky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Ovsené linecké koláčiky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje