cca 120 g medvedieho cesnaku (2 veľké hrste)
100 g mandlí bez šupky
100 g parmezánu
1 ČL morskej soli
cca 200 ml olivového oleja
Príprava
Kroky: 3
Ja pesto nepoužívam iba na cestoviny. Ochucujem ním napríklad aj grilované mäso, či zeleninu. Alebo ho pridávam ako ochucovadlo do hustých zeleninových polievok. Výborné je aj ako základ na pizzu, namiesto paradajkovej omáčky, alebo ním ochutím paradajky, ktoré podávam na bruschette.
Medvedí cesnak poriadne opláchnem pod tečúcou vodou a v sušičke na šalát sa zbavím prebytočnej vody.
Takto umytý medvedí cesnak dám do mixéra so sekacím nožom, pridám ošúpané mandle, na menšie kúsky nalámaný parmezán, soľ a najskôr len 100 ml oleja.
Všetko spolu poriadne rozmixujem a podľa potreby prilievam ešte zostávajúcich 100 ml oleja (v závislosti od toho, aké husté alebo riedke pesto chcem).
Ak použijem pesto z medvedieho cesnaku hneď, resp. v priebehu pád dní, uschovávam ho v chladničke, v sklenenom, dobre uzatvárateľnom poháriku. Pre lepšie "zakonzervovanie" nalejem na povrch pesta ešte trochu oleja.
Ďalším spôsobom jeho (dlhšieho) uschovania je zmrazenie. Rozdelím ho do misky na výrobu ľadových kociek, zalejem olejom a dám do mrazničky. Po zmrazení kocky vyberiem, dám do sáčku a opäť do mrazničky. Potom už len vyberám toľko kociek, koľko potrebujem.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
"Obyčajné" pletenky či rožky
Bylinkové pesto
Brokolicový šalát
Majonézový dresing
Extra rýchly Naan
Kukuričné placky
Rýchle nátierky
Cuketové placky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje