6 vajíčok
60 g práškového cukru
50 g roztopeného masla
120 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
3 PL vlažnej vody
250 g jemného tučného tvarohu
200 ml šľahačkovej smotany
cukor podľa chuti
1 ČL vanilkového extraktu
jahody
jahodový džem
jahody na ozdobu
Príprava
Kroky: 9
Tento recept je univerzálny a veľmi variabilný. Rovnakým spôsobom pripravíte akúkoľvek roládu. Stačí napríklad odobrať za lyžicu múky a nahradiť ju kakaovým práškom alebo mletými orechami. Tvarohový krém vymeňte za akýkoľvek, ktorý vám chutí a rovnako tak môžete zamieňať ovocie.
Začnem prípravou piškótového korpusu. Oddelím bielky a žĺtky. Bielky vyšľahám s polovicou cukru (30 g) na pevný sneh.
V ďalšej mise vyšľahám žĺtky so zbytkom cukru do svetlej peny. Postupne zašľahám roztopené a už vychladnuté maslo a vodu.
Vodu môžete aj vynechať, ale vďaka nej cesto tzv. "nadstavíte", takže bude o niečo redšie. To bude určite vyhovovať začiatočníkom, lebo cesto sa bude jednoduchšie rozotierať na plech.
Do žĺtkovej hmoty na striedačku vmiešam (už ručne, vareškou) múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh.
Plech s rozmermi cca 39 x 28 cm s aspoň centimeter vysokým okrajom som vymazala roztopeným maslom, dno som vystlala papierom na pečenie a papier som rovnako potrela maslom. Môžete ho ešte vysypať múkou, bude sa ľahšie dávať po upečení dole.
Cesto vylejem na plech a zarovnám.
Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 15 minút alebo do zlatista.
Po vytiahnutí z rúry upečený korpus stiahnem z papiera (odporúčam najskôr vyklopiť korpus na iný plech, bude sa vám tak papier dávať dole oveľa jednoduchšie). Potom ho opäť preklopím na čístú utierku a ešte teplý ho zarolujem (na dlhšej strane). Nechám vychladnúť.
Kým korpus chladne, pripravím krém. Ten je veľmi jednoduchý: tvaroh vymiešam s vyšľahanou šľahačkou a podľa chuti dosladím. Nakoniec vmiešam na menšie kocky pokrájané jahody.
Ak si veľmi neveríte, nepoužite do krému všetku šľahačku. Krém tak bude hustejší a pri rolovaní nebude tak vytekať. Zbytok šľahačky môžete použiť na ozdobu pri servírovaní.
Naplnenú roládu nechám dobre vychladiť v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Pri podávaní ozdobím ďalšími jahodami, prípadne posypem práškovým cukrom.
Keďže som chcela roládu tenšiu, piekla som korpus na veľkom plechu. Pokojne použite aj menší plech, korpus ale budete mať o niečo vyšší, t.j. roláda bude po naplnení krémom hrubšia.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Vanilkové tortičky
Krehké ovocné košíčky
Krtkova torta
Tiramisu torta
Tartaletky s čerešňovým želé
Medová torta
Čokoládové tartaletky
Jahodové tortičky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje