Best Recipes
s krevetami

Polievka Tom Yum

Túto pikantnú polievku som si zamilovala na prvé ochutnanie. I keď ju nikdy neuvarím ako v pravej ázijskej (resp. thajskej) reštaurácii, obľúbila som si aj svoju domácu verziu.

potrebujeme:

cca 1 PL oleja

1 malú červenú cibuľu

kúsok čerstvej chilli papričky

2 menšie paradajky

1 - 2 plné PL Tom Yum pasty

2 PL rybacej omáčky

cca 16 ks kreviet

1 jarnú cibuľku

1 konzervu kososového mlieka

rôzne klíčky

ryžové rezance

1 limetku

soľ, mletý galangal, sušený zázvor (podľa chuti)



Príprava
Kroky: 6

Toto je moja, veľmi zjednodušená verzia, v ktorej používam pre našinca dostupnejšie suroviny. Veď kto z nás má bežne doma citrónovú trávu, či listy thajskej limetky, že? Pastu Tom Yum si však kúpiť musíte. 

1.

Ma oleji opražím na drobno pokrájanú červenú cibuľu. Po minútke - dvoch k nej pridám pastu Tom Yum, premiešam a nechám opäť chvíľu opekať, kým sa nerozvonia.

2.

K tomuto základu pridám na menšie kocky nakrájané paradajky (bez semienok), na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, ochutím sušeným zázvorom, sušeným galangalom, rybacou omáčkou, šťavou z polovice limetky, na drobno pokrájanou chilli papričkou a dobre premiešam.

3.

Všetko zalejem cca 1 - 1,5 litrom vody (alebo podľa toho, koľko polievky chcete uvariť). Nakoniec pridám kokosové mlieko (iba bielu časť) a nechám zovrieť.

4.

Do vriacej polievky vmiešam krevety a opäť nechám cca 5 minút pobublávať, aby sa krevety uvarili.

5.

Tesne pred dokončením vmiešam klíčky (ja som mala mungo, šošovicu a lucernu) a koriandrovú vňať, ak ju máte. Podľa potreby ešte dochutím buď ďalšou rybacou omáčkou alebo soľou a ja obyčajne pridám aj šťavu z druhej polovice limetky.

6.

Podávam s ryžovými rezancami, ktoré pripravím podľa návodu na obale. Polievku som dozdobila nasekanou petržlenovou vňaťou a čerstvou perilou.

 

Ja mám polievku rada s krevetami. Použila som väčšie kusy aj s chvostíkmi. Ak by ste mali doma maličké krevety, pridajte ich určite viac. Krevety však môžete nahradiť kuracím mäsom. Klíčky bola čistou improvizáciou, lebo som ich mala práve doma po ruke, môžete ich ale vynechať.
Ak máte, pridajte aj kúsok čerstvého zázvoru a koriandrovú vňať.

Pri varení tejto polievky platí jediné ochutnávať a ochutnávať. Výsledná chuť by mala byť sladko-kyslo-pikantná. Závisí to od druhu kokosového mlieka, pasty, ktorú použijete, od množstva rybacej omáčky, či limetkovej šťavy.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Losos s omáčkou z grilovanej zeleniny

I keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, losos s omáčkou z grilovanej zeleniny je veľmi rýchle jedlo plné zeleniny. Chutné a zdravé..

Hŕstková polievka

Hŕstková polievka patrí k tým jedlám, ktoré bez problémov zastúpia aj hlavný chod. Stačí k nej pridať kúsok čerstvého pečiva a na obed či večeru už nič viac nepotrebujete.

Brokolicová polievka

Predovšetkým počas chladnejších dní sú husté krémové polievky našou obľúbenou večerou. Nielenže zahrejú, ale ak k nim pridáte napríklad dobrý kváskový chlebík zastúpia aj hlavný chod. Také dobré a pritom také jednoduché!

Minestrone s quinoou

Minestrone je pestrá talianska zeleninová polievka, ktorá má neskutočné množstvo verzií. Nikdy do nej nemusíte použiť tú istú kombináciu zeleniny, takže každý raz to bude polievka s inou chuťou. Ja som do tej mojej pridala aj quinou, pre bohatšiu chuť a razom tak vie zastúpiť aj hlavné jedlo.

Krémová lososová polievka

I keď ja ryby veľmi nemusím, lososom nepohrdnem. V prípade tejto trochu exotickej krémovej polievky to platí dvojnásobne! Losos sa tu skvelo dopĺňa so sladkým zemiakom, topinamburom, mrkvou a kokosovým krémom.

Studená uhorková polievka

Počas horúcich letných dní nepoznám lepšie osvieženie ako studené polievky. Túto uhorkovú máte hotovú raz dva a zo surovín, ktoré máte určite doma. Najlepšia je samozrejme poriadne vychladená.

Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok sa u nás nikdy dlho nezohreje. Je to ideálny spôsob ako spotrebovať väčšiu úrodu tejto sladkej zeleniny (alebo ovocia?). Na jej prípravu potrebujete len pár základných surovín, ktoré máte určite doma.

Studená zeleninová polievka

Väčšina z nás varí v lete asi oveľa menej. Ja sa snažím pripravovať predovšetkým ľahké jedlá s množstvom čerstvej zeleniny, ktoré príjemne osviežia. Naším favoritom sú studené polievky, ako napríklad táto nevarená zeleninová.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

základný recept

Tortový korpus

s tvarohovým krémom

Medová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta