Best Recipes
nesmrteľný zákusok

Punčové rezy

Ďalšia z mojich cukrárskych výziev bola pokorená. Punčák sa naozaj vydaril. Pyšná som najmä na to, že som sa zaobišla bez akéhokoľvek farbiva.

na punčový sirup:

700 g mrazených malín

200 ml vody

100 ml rumu

100 g kryštáľového cukru

1 menší citrón (šťavu)

200 ml malinového alebo iného sirupu


na horný a dolný korpus:

3 vajíčka

100 g kryštáľového cukru

3 PL oleja

3 PL vody

150 g polohrubej múky

1 PL (1/2 bal.) prášku do pečiva


na stredný korpus:

4 vajíčka

150 g kryštáľového cukru

4 PL oleja

4 PL vody

200 g polohrubej múky

1 PL (1/2 bal.) prášku do pečiva


na rumový sirup:

1/2 šálky vody

1/2 šálky kryšťáľového cukru

1/2 šálky rumu


na polevu:

250 g práškového cukru

3 PL punčového sirupu

1 PL rumu


na dokončenie:

malinový džem



Príprava
Kroky: 9

Každému je asi jasné, že toto nie je dezert typu zamiešam - vylejem - upečiem. I keď ten zoznam ingrediencií môže niekoho na prvý pohľad vystrašiť, pripraviť tieto legendárne rezy nie je nič náročné... iba na na potrebujete čas... relatívne dosť času... 

Pre mňa je takéto pečenie psychoterapia, kedy si zapnem jeden z mojich obľúbených podcastov a sústredím sa iba na šľahanie, miešanie a pečenie...

 

1.

Začnem prípravou sirupov, punčového a rumového, lebo chcem aby mi vychladli kým budem piecť piškótové korpusy.

Punčový sirup:
Mrazené maliny dám do hrnca a pridám k nim všetky ostatné ingrediencie (vodu, rum, cukor, citrónovú šťavu a sirup). Varím na miernom ohni, kým sa maliny nerozvaria a nepustia všetku šťavu. Môže to trvať asi tak 20 - 30 minút.
Uvarený sirup odstavím a cez jemné sitko precedím. Z malín sa snažím pomocou varešky dostať všetku šťavu. Takto som uvarila približne 800 ml punčového sirupu. 

2.

Rumovým sirupom budem potierať horný a dolný korpus. Jeho príprava je ešte jednoduchšia. Do malého hrnčeka dám vodu, cukor a rum a na miernom plameni varím kým sa cukor nerozpustí a celkový objem sa nezredukuje aspoň o tretinu.

3.

A po varení prichádza na rad pečenie. Horný a dolný korpus pečiem na dvakrát, každý zvlášť. V zozname surovín je uvedené množstvo iba na jeden korpus, pozor na to! Takže na horný a dolný budete spolu potrebovať 2 x 3 vajíčka, 2 x 100 g cukru, atď.

Do dvoch mís oddelím bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh. Žĺtky vyšľahám spolu s cukrom do nadýchanej svetlej peny. Postupne zašľahám aj olej a vodu. Nakoniec (už vareškou) na striedačku vmiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov.

Hotové cesto vylejem na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie, plus vymazala olejom a vyspyala hrubou múkou. Použila som plech cca 32 x 22 cm. 

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 minút.

Rovnako upečiem aj druhý korpus.

4.

Pokračujem prípravou stredného korpusu. Stredná časť punčáku je o niečo vyššia, preto korpus pripravím zo 4 vajíčok. Postup je rovnaký ako pri pečení horného a dolného korpusu. Vyšľahať žĺtky s cukrom, pridať olej a vodu a nakoniec vmiešať múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov. 
Pečiem rovnako pri 180 stupňoch 15 minút.

5.

Keď sú všetky korpusy a sirupy vychladnuté, prišiel čas na skladanie. Keďže som, čo sa estetickej stránky týka, trochu pedant 😇 použijem tzv. ráfik, vďaka ktorému budú okraje rezov rovné. Ak ráfik nemáte, skladajte punčák do plechu, v ktorom ste piekli korpusy (musí mať však vyšší okraj).

Takže ja orežem okraje korpusu a vložím jeden z tých tenších na dno ráfika (30 x 20 cm). Pomocou štetca ho potriem rumovým sirupom  a malinovým džemom. 
Naň položím stredný (hrubší) korpus a dobre pritlačím.

6.

Teraz nasleduje tá zábavná časť. Do tohto stredného korpusu potrebujete dostať čo najviac punčového sirupu. Ale najskôr si odložím 3 lyžice sirupu na polevu.
Ja som to urobila tak, že som korpus naozaj na husto popichala špajdľou a lyžicou som postupne polievala povrch korpusu sirupom. Vždy treba chvíľu počkať, aby sa sirup vsiakol a takto dokola pokračovať, kým neminiete sirup.
Keď sa mi zdá, že sa sirup už tak rýchlo nevstrebáva, opäť korpus popichám špajdľou a počkám kým sa vpije.

Existuje ešte jeden spôsob ako dostať do korpusu všetok punčový sirup. A pre niekoho to bude možno tá jednoduchšia cesta. Korpus nakrájajte na menšie časti (aspoň na 6, ale kľudne aj na 8 kúskov). Punčový sirup vylejte do dostatočne veľkej misky. Jednotlivé čast korpusu ponamáčajte do sirupu a potom ich opatrne poukadajte na pripravený spodný plát. Takto máte skôr pod kontrolou, či sa sirup dostal naozaj všade.

7.

Druhý tenší korpus, ktorý mi ešte zostal tiež potriem rumovým sirupom a džemom. Potieram tú stranu, ktorú priložím na "opitý" stredný korpus, t.j. tá krajšia, hladšia strana bude tvoriť povrch dezertu.
Opatrne pretočím džemovou stranou na stredný korpus a pritlačím. Povrch rezov je potrebné zaťažiť a nechať odležať do druhého dňa, aby sa všetky chute spojili. 
Ja dávam na horný korpus tácku a na ňu dve ešte neotvorené balenia múky.

8.

Možno to znie takto na prvé prečítanie zložito, ale výsledok vyskadáte nasledovne: 

dolný korpus - rumový sirup - malinový džem - stredný korpus - punčový sirup - malinový džem - rumový sirup - horný korpus - poleva

9.

Na druhý deň polejem povrch rezov punčovou polevou. Práškový cukor vymiešam s troma lyžicami punčového sirupu, ktorý som si odložila a pridám aj za lyžicu rumu.
Nechám v chlade zaschnúť a krájam nožom, ktorý namáčam do horúcej vody (aby poleva nepopraskala).

Ak máte k dispozícii dva plechy rovnakej veľkosti, vymiešajte cesto na horný a dolný korpus naraz (t.j. všetky suroviny rovno zdvojnásobte). Ja mám plech iba jeden, preto som ich piekla postupne.
Alebo ak si trúfate, tak upečte jeden vyšší korpus (t.j. dva naraz) a po upečení a vychladnutí ho pozdĺžne rozkrojte na dve rovnaké polovice.

Na prípravu punčového sirupu som použila sirup od spoločnosti Herbert, mala som doma zázvor-ibištek. Výborne sa však hodí aj malinový, rovnako z ich produkcie. Alebo použite akýkoľvek ovocný sirup, ktorý máte po ruke.
Ak budete pripravovať punčák iba pre dospelákov, tak pomer vody a rumu môžete vymeniť. 😉 Sirup tak bude mať výraznejšiu punčovú chuť. Ak by ho mali jesť aj malé deti, tak by som rum vynechala úplne, ale to by už nebolo ono (pre deti preto odporúčam upiecť niečo iné). 😇

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Tiramisu torta

Známy taliansky nepečený dezert v slávnostnejšej verzii. Doplnený kakaovým tortovým korpusom a piškótami s čokoládou.

Tartaletky s čerešňovým želé

Ďalšia verzia mojich obľúbených koláčikov. Tento raz s čerešňovým želé a vanilkovým krémom.

Medová torta

Veľmi efektná tortička, ktorá poteší ako darček či už k narodeninám alebo aj na Valentína.

Čokoládové tartaletky

Neprekonateľná kombinácia krehkého kakaového cesta, parížskej šľahačky a slaného karamelu.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Bezé roláda

Recept pre prípad, kedy máte či už v chladničke alebo v mrazáku väčšiu zásobu bielkov a neviete čo s nimi.

Filo košíčky

Budete prekvapení, aké jednoduché je tieto efektné košíčky pripraviť. Chrumkavé filo cesto, tvarohovo-jogurtová náplň a čerstvé ovocie z nich navyše robia zdravú maškrtu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta