Best Recipes
s ovocím

Ricottový koláč

Ricottový koláč je vlastne pečený cheesecake bez korpusu. Je plný samých dobrých vecí. Odporúčam podávať ho dobre vychladený, s ovocím, ktoré máte práve doma.

potrebujeme:

500 g ricotty

250 g jemného tvarohu

4 vajíčka

4 - 6 PL cukru

1 citrón (šťavu a kôru)

1 bal. Zlatého klasu



Príprava
Kroky: 5

Ricottový koláč pečiem obyčajne v lete, kedy spolu s rôznym sezónnym ovocím výborne osvieži a zasýti. Zbožňujem na ňom predovšetkým tú jeho jemnú, krémovú chuť. 

1.

Cesto na tento koláč môžete vymiešať klasicky vareškou alebo pomocou kuchynského robota s miešacím nadstavcom. Tažke najskôr vymiešam spolu ricottu a tvaroh. 

2.

Pridám cukor, vajíčka a opäť dobre premiešam (kým sa cukor nerozpustí).

3.

Nakoniec pridám citrónovú kôru a šťavu a Zlatý klas.

4.

Cesto vylejem do tortovej formy s priemerom cca 22 cm. Na dno formy som dala papier na pečenie.

5.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 40 minút. Kým cesto nie je stuhnuté, ale predsa len v strede trošku trasľavé. Po vychladnutí ešte trochu stuhne.

Ak chcete koláčik ešte zdravší, nahraďte cukor napríklad medom alebo iným sladidlom. Riaďte sa podľa svojej chuti aj čo sa množstva cukru týka.
Alebo cukor úplne vynechajte a "doslaďte" si koláč sladším ovocím (alebo ovocným pyré - omáčkou). 

Ricotta je typický taliansky čerstvý syr s výbornými výživovými vlastnosťami. Preto sa ho snažím zaraďovať do nášho jedálnička častejšie. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Medový krémeš

Nepoznám "nedeľnejší" dezert ako krémeš. Nehovoriac o tom, keď je domáci. Pripraviť napríklad ten medový je naozaj jednoduché.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

New York cheesecake

New York cheesecake je typický tým, že má na povrchu tenkú vrstvu kyslej smotany. V Amerike som síce ešte nebola, ale vraj je tam veľmi populárny. Aj u nás jednoznačne zabodoval.

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Extra čokoládové sušienky

Všetci čokoholici pozor! Toto je recept na extra čokoládové sušienky. Extra preto, lebo len na cesto potrebujeme štvrť kila čokolády a ešte to zdupľujeme čokoládovými kúskami, ktoré vmiešame do už hotového cesta. Nádherne sa rozplývajú na jazyku.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta