500 g ricotty
250 g jemného tvarohu
4 vajíčka
4 - 6 PL cukru
1 citrón (šťavu a kôru)
1 bal. Zlatého klasu
Príprava
Kroky: 5
Ricottový koláč pečiem obyčajne v lete, kedy spolu s rôznym sezónnym ovocím výborne osvieži a zasýti. Zbožňujem na ňom predovšetkým tú jeho jemnú, krémovú chuť.
Cesto na tento koláč môžete vymiešať klasicky vareškou alebo pomocou kuchynského robota s miešacím nadstavcom. Tažke najskôr vymiešam spolu ricottu a tvaroh.
Pridám cukor, vajíčka a opäť dobre premiešam (kým sa cukor nerozpustí).
Nakoniec pridám citrónovú kôru a šťavu a Zlatý klas.
Cesto vylejem do tortovej formy s priemerom cca 22 cm. Na dno formy som dala papier na pečenie.
Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 40 minút. Kým cesto nie je stuhnuté, ale predsa len v strede trošku trasľavé. Po vychladnutí ešte trochu stuhne.
Ak chcete koláčik ešte zdravší, nahraďte cukor napríklad medom alebo iným sladidlom. Riaďte sa podľa svojej chuti aj čo sa množstva cukru týka.
Alebo cukor úplne vynechajte a "doslaďte" si koláč sladším ovocím (alebo ovocným pyré - omáčkou).
Ricotta je typický taliansky čerstvý syr s výbornými výživovými vlastnosťami. Preto sa ho snažím zaraďovať do nášho jedálnička častejšie.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Mandľovo-malinový koláč
Pečené kváskové buchty
Medový krémeš
Kváskové panettone
New York cheesecake
Škoricová babka
Extra čokoládové sušienky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje