Best Recipes
len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

Asi najlepším spôsobom ako spracovať väčšie množstvo dozretého ovocia je, aspoň podľa mňa, uvariť z neho džem. Tento slivkový je veľmi rýchly a vďaka pomoci pektínu aj vždy hustý.

potrebujeme:

cca 1 kg sliviek (naozaj zrelých)

1/2 - 3/4 šálky cukru

10 g pektínu z citrusových plodov



Príprava
Kroky: 3

Nenechajte sa pomýliť, toto je recept na slivkový džem, nie lekvár. Lekvár by mal byť ešte hustejší. Preto je aj vhodnejší napríklad na plnenie buchiet. Džem by vám z nich mohol vytiecť. Ale nikto netvrdí, že to nemôžete skúsiť. :-)

1.

Aby som si uľahčila a urýchlila prácu, vykôstkované slivky najskôr rozmixujem. (Ak máte mlynček, tak ich pomeľte.) Nemusím tak čakať, kým sa ovocie rozvarí.

2.

Ovocie privediem na miernom ohni k varu a podľa návodu na obale do neho pridám pektín spolu s cukrom. Množstvo cukru závisí od sladkosti ovocia, resp. od vás, aký sladký džem uprednostňujete.

3.

Nechám pár minút pobublávať , odstavím a opatrne naplním do čistých pohárikov.

Práve vďaka pridaniu prírodného pektínu nemusíte džem variť dlho, aby vám zhustol. Ovocie postačí nechať len prejsť varom a môžete plniť do pohárikov. 
Ja mám doma pektín, ktorý som si kúpila cez internet. V dnešnej dobe ho už podľa mňa nebude problém kúpiť, stačí sa naň len popýtať.
Ja džemy nemám vo zvyku sterilizovať. Po naplnení poháriky dobre uzatvorím, otočím ich hore dnom a nechám takto vychladnúť. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nejaký džem pokazil.
Nesmiete však zabudnúť na to, že poháriky musia byť naozaj čisté. Najlepšie je ich spolu s vrchnáčikmi buď vypláchnuť vriacou vodou alebo ich poukladať na plech a dať ich na pár minút do horúcej rúry.

Ďalšie užitočné informácie a moje postrehy ohľadom varenia rôznych džemov nájdete v článku Džemovanie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč