Best Recipes
len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

Asi najlepším spôsobom ako spracovať väčšie množstvo dozretého ovocia je, aspoň podľa mňa, uvariť z neho džem. Tento slivkový je veľmi rýchly a vďaka pomoci pektínu aj vždy hustý.

potrebujeme:

cca 1 kg sliviek (naozaj zrelých)

1/2 - 3/4 šálky cukru

10 g pektínu z citrusových plodov



Príprava
Kroky: 3

Nenechajte sa pomýliť, toto je recept na slivkový džem, nie lekvár. Lekvár by mal byť ešte hustejší. Preto je aj vhodnejší napríklad na plnenie buchiet. Džem by vám z nich mohol vytiecť. Ale nikto netvrdí, že to nemôžete skúsiť. :-)

1.

Aby som si uľahčila a urýchlila prácu, vykôstkované slivky najskôr rozmixujem. (Ak máte mlynček, tak ich pomeľte.) Nemusím tak čakať, kým sa ovocie rozvarí.

2.

Ovocie privediem na miernom ohni k varu a podľa návodu na obale do neho pridám pektín spolu s cukrom. Množstvo cukru závisí od sladkosti ovocia, resp. od vás, aký sladký džem uprednostňujete.

3.

Nechám pár minút pobublávať , odstavím a opatrne naplním do čistých pohárikov.

Práve vďaka pridaniu prírodného pektínu nemusíte džem variť dlho, aby vám zhustol. Ovocie postačí nechať len prejsť varom a môžete plniť do pohárikov. 
Ja mám doma pektín, ktorý som si kúpila cez internet. V dnešnej dobe ho už podľa mňa nebude problém kúpiť, stačí sa naň len popýtať.
Ja džemy nemám vo zvyku sterilizovať. Po naplnení poháriky dobre uzatvorím, otočím ich hore dnom a nechám takto vychladnúť. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nejaký džem pokazil.
Nesmiete však zabudnúť na to, že poháriky musia byť naozaj čisté. Najlepšie je ich spolu s vrchnáčikmi buď vypláchnuť vriacou vodou alebo ich poukladať na plech a dať ich na pár minút do horúcej rúry.

Ďalšie užitočné informácie a moje postrehy ohľadom varenia rôznych džemov nájdete v článku Džemovanie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

s citrónovou polevou

Citrónovo-makový chlebíček

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.