Best Recipes
len z troch ingrediencií

Rýchly slivkový džem

Asi najlepším spôsobom ako spracovať väčšie množstvo dozretého ovocia je, aspoň podľa mňa, uvariť z neho džem. Tento slivkový je veľmi rýchly a vďaka pomoci pektínu aj vždy hustý.

potrebujeme:

cca 1 kg sliviek (naozaj zrelých)

1/2 - 3/4 šálky cukru

10 g pektínu z citrusových plodov



Príprava
Kroky: 3

Nenechajte sa pomýliť, toto je recept na slivkový džem, nie lekvár. Lekvár by mal byť ešte hustejší. Preto je aj vhodnejší napríklad na plnenie buchiet. Džem by vám z nich mohol vytiecť. Ale nikto netvrdí, že to nemôžete skúsiť. :-)

1.

Aby som si uľahčila a urýchlila prácu, vykôstkované slivky najskôr rozmixujem. (Ak máte mlynček, tak ich pomeľte.) Nemusím tak čakať, kým sa ovocie rozvarí.

2.

Ovocie privediem na miernom ohni k varu a podľa návodu na obale do neho pridám pektín spolu s cukrom. Množstvo cukru závisí od sladkosti ovocia, resp. od vás, aký sladký džem uprednostňujete.

3.

Nechám pár minút pobublávať , odstavím a opatrne naplním do čistých pohárikov.

Práve vďaka pridaniu prírodného pektínu nemusíte džem variť dlho, aby vám zhustol. Ovocie postačí nechať len prejsť varom a môžete plniť do pohárikov. 
Ja mám doma pektín, ktorý som si kúpila cez internet. V dnešnej dobe ho už podľa mňa nebude problém kúpiť, stačí sa naň len popýtať.
Ja džemy nemám vo zvyku sterilizovať. Po naplnení poháriky dobre uzatvorím, otočím ich hore dnom a nechám takto vychladnúť. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nejaký džem pokazil.
Nesmiete však zabudnúť na to, že poháriky musia byť naozaj čisté. Najlepšie je ich spolu s vrchnáčikmi buď vypláchnuť vriacou vodou alebo ich poukladať na plech a dať ich na pár minút do horúcej rúry.

Ďalšie užitočné informácie a moje postrehy ohľadom varenia rôznych džemov nájdete v článku Džemovanie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta